- Europa are un deficit semnificativ de profesori la început de an școlar.
- România se numără printre țările cele mai afectate de lipsa cadrelor didactice.
- Criza profesorilor afectează atât calitatea educației, cât și rata de abandon școlar.
- În Germania și Franța se implementează măsuri de stimulare financiară.
- Lipsa profesorilor calificati afectează și pregătirea elevilor pentru examenele naționale.
Europa se confruntă cu o lipsă majoră de profesori, iar România este una dintre țările cele mai afectate.
În ciuda măsurilor luate de guvernele europene, deficitul de cadre didactice lovește puternic sistemele de educație.
În țări precum Germania și Franța, se discută deja despre măsuri concrete pentru atragerea cadrelor didactice, inclusiv prin mărirea salariilor și simplificarea procedurilor de angajare.
Cum arată deficitul de profesori în România?
„În România se constată că pentru anumite specialități există lipsa profesorului calificat, în timp ce pentru alte materii este chiar o suprapopulare. Specialități care oferă oportunități în mediul privat face ca în învățământ să lipsească acești profesori, cum ar fi fizica, informatica, limba engleză și acest lucru devine o provocare pentru cadrele didactice care sunt încă în școală și pentru directorii care nu au personal calificat” a declarat Magdalena Ciohodaru, Profesor de limba și literatura română, pentru Aleph News.
Ce măsuri pot fi implementate pe termen lung pentru a stabiliza numărul de profesori în sistemul educației?
„În primul rând meseria de profesor trebuie să devină puțin mai atractivă prin oferirea acestor oportunități de dezvoltare profesională, în sensul de oferirea unor cursuri de formare profesională gratuite, de asemenea în scăderea numărului de elevi în clasă, și implementarea unor strategii de evaluare mult mai clare. Se vorbește acum despre standarde de performanță la nivel național și este o măsură foarte bună în acest moment, dar trebuie să fie implementată”
Poate digitalizarea compensa lipsa profesorilor?
„Până într-un anumit punct, dar legătura dintre profesor și elev este la nivel uman, nu la nivelul tehnologiei. Un elev, într-adevăr, poate să lucreze pe anumite aplicații, dar profesorul din spate este cel care poate să-i explice și să interacționeze și să intervine atunci când elevul are nevoie” a adăugat aceasta.