• Pe 11 martie 2020 școlile s-au mutat în online din cauza pandemiei
  • Ludovic Orban spunea în martie 2020 că este o măsură care nu poate fi luată ușor
  • Marcel Vela a fost cel care a făcut anunțul închiderii școlii, pe 10 martie 2020
  • Monica Anisie spunea pe 9 martie 2020 că nu există motivul închiderii școlilor

Acum un an, fix pe 11 martie, a fost data la care școlile din România s-au închis prima dată din cauza pandemiei.

Un an în care elevii și profesorii s-au lovit de neputința și confuzia autorităților. Autorități care au făcut ce știu mai bine să facă. Să se contrazică, încă de la început, în declarații.

Ce declarau autoritățile la începutul pandemiei

Secretarul de stat Raed Arafat cerea închiderea școlilor o lună întreagă. În schimb, Ludovic Orban nu era convins. Uite ce spuneau.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Nu este o măsură care poate fi luată uşor, pentru că o măsură de închidere a şcolilor perturbă procesul educaţional.”, declara Ludovic Orban.

La o zi după această declarație, măsura a devenit una ușor de luat. Marcel Vela, fostul ministru de Interne, a fost cel care a anunțat închideriea școlilor. Fără niciun plan de bătaie, fără să știm cum se vor desfășura orele online și fără să știm cum vor participa elevii care nu au acces la internet.

Se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar începând din data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitate de prelungire.”, anunța Marcel Vela, fost ministru de Interne.

Școala online a devenit apoi noua realitate a elevilor. Fostul ministru al Educației, Monica Anisie, spunea pe 9 martie că nu există un motiv ca școlile să se închidă.

A doua zi îndemna părinții să fie cât mai precauți, în loc să vină cu lămuriri despre cum se va desfășura procesul educațional în continuare.

Recomandarea noastră este să-i țină pe copii cât mai mult acasă. Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă abia după ce vom vedea evoluția situației în care ne aflăm.”, declara Monica Anisie, fost ministru al Educației și Cercetării.

Simulările pentru examenele naționale s-au anulat, olimpiadele la fel. Elevii au fost forțați să învețe din fața unui ecran și li s-au promis ore de recuperare pentru materia pierdută. Abia acum se discută despre organizarea lor, la un an de școala online într-o țară mai mult offline.