• În București a fost inaugurat primul centru de vaccinare împotriva COVID-19, destinat elevilor și profesorilor, în cadrul Complexului Educaţional „Laude-Reut”.
  • Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) din București crede că imunizarea îi va scăpa pe elevi de cursurile online.
  • La Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova, conducerea școlii va întocmi o situație cu elevii vaccinați și cu cei care doresc să primească ser COVID- 19 abia în zilele următoare.

Azi e cu adevărat prima zi de școală. Cursurile au început, elevii s-au așezat, în sfârșit, în bănci, iar profesorii au schimbat monitorul pe catedră.

Începutul anului e atipic. Nu doar elevii se pregătesc, ci și medicii. Tot azi, începe și vaccinarea elevilor în școli.

În București a fost inaugurat primul centru de vaccinare împotriva COVID-19, destinat elevilor și profesorilor, în cadrul Complexului Educaţional Laude-Reut.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

La festivitatea de deschidere a fost prezentă și Oana Nicolescu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică din București, care crede că imunizarea îi va scăpa pe elevi de cursurile online.

„Ca și intenție, sunt într-adevăr în jur de patru școli care și-au arătat intenția prin echipe mobile. Se poate întâmpla de pe o zi pe alta. Adică dacă noi de astăzi știm numărul doritorilor, cu siguranță în cursul zilei de mâine putem organiza această vaccinare”, a explicat Oana Nicolescu, director executiv DSP București.

Alma este unul dintre elevii care s-au vaccinat la școală. Are 12 ani, dar nu i-a fost teamă de vaccin. Speră că așa lucrurile vor reveni la normal.

Am ajuns la concluzia că e mai bine, că dacă ne vaccinăm cu toții, atunci probabil o să ieșim mai repede din această pandemie și sincer mie chiar nu-mi place, m-am săturat, mi-a fost dor de toți colegii mei, mi-a fost greu în școala online”, este de părere Alma, elevă.

La școlile de stat lucrurile sunt mai complicate

La Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova, de exemplu, conducerea școlii va întocmi o situație cu elevii vaccinați și cu cei care doresc să primească ser COVID- 19 abia în zilele următoare.

Unde anume vor fi vaccinați doritorii, nu știe nimeni. Puțin probabil în cabinetul școlar, spune Cristina Dan, medicul școlar.

Nu avem nici măcar dotarea necesară, adică o imprimantă…Calculator este, dar nu este foarte performant. Mă rog, să zicem, calculator ar fi. Nu avem frigider.”, a spus Cristian Dan, medic școlar „C.N. Elena Cuza” Craiova

Nici în Timișoara lucrurile nu sunt roz

Școala Generală 30 este una dintre cele mai mari din Timișoara. Are peste 2.000 de elevi, pentru care există un singur medic, care se ocupă de triaj, izolează cazurile suspecte de COVID, anunță părinții și are grijă și de copiii cu alte probleme.

De șase luni nu există asistent medical care să mai preia din sarcini.

E foarte greu. E foarte greu pentru că eu trebuie să fac singură absolut tot, inclusiv aplicarea tratamentulului, pe lângă consult”, afirmă Alina Rosoca, medic școlar.

Cu emoții ne gândim cum va putea să acopere nevoile celor 2.100 de elevi, 130 de cadre didactice și alți 30 de angajați – personal didactic și nedidactic auxiliar. Am avut un asistent medical. Doamna este în concediu de maternitate. Am făcut solicitarea în scris, în luna mai”, susține Mihaela Șora, director – Școala Generală 30 Timișoara.