• 33 de şcoli din Bucureşti funcţionează în scenariul roşu.
  • Roxana Cercel, ISMB: Elevii se infectează mai des în afara şcolii.
  • Carmen Morillas, Madrid: Noi aflăm informaţii de pe reţelele sociale.

33 de școli din Capitală țin orele exclusiv online. Dar sunt zeci de focare în toată ţara. În prezent, sunt 344 de unități de învățământ care funcționează în scenariul roșu, iar numărul lor crește de la o zi la alta.

Autorităţile spun că elevii nu se infectează în clase, ci în afara orelor de curs. Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, subliniază că există un circuit bine delimitat pe care elevii îl parcurg.

În incintă toți poartă mască și stau la distanţă, dar adevărata problemă este afară.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„Şcolile sunt bine pregătite, acelea care funcţionează în momentul acesta, pe scenariul galben. Sigur că există o dinamică, pentru că dincolo de porţile şcolii elevii sunt liberi, împreună cu familiile, să meargă la malluri, să meargă în magazine aglomerate. I-am văzut cu toţii, în parcuri, cum stau unii peste alţii”, a declarat Roxana Cercel, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Părinţii spun că, de fapt, în școli nu se respectă regulile. Și nu doar cei din România sunt nemulţumiţi.

Situație similară și în Madrid

Maria Morillas, preşedintele Federaţiei de părinţi din Madrid, se plânge că nu se fac teste pentru contacții unui bolnav de Covid-19, decât dacă apar simptome.

Astfel, părinţii şi profesorii devin singurii resposabili de combaterea pandemiei în şcoli. Cel puţin 1.740 de clase sunt izolate în regiunea Madrid, unde peste 31.000 de elevi sunt în carantină.

„Nu am văzut nicăieri publicat numărul de clase izolate sau centre şcolare. Noi de multe ori aflăm informaţii care îi afectează în mod direct pe copiii noştri din presă sau de pe reţelele sociale, precum Twitter. Şcolile sunt sigure, dar trebuie să se investească în aceste măsuri sanitare şi să fie stabilite nişte protocoale efective”, a spus Maria Carmen Morillas, preşedintele federaţiei de părinţi FAPA Madrid.