• În ultimii trei ani, România a avut sub 170 de zile de școală.
  • Ștefan Pălărie propune o lege prin care anul școlar să aibă un număr obligatoriu de zile.
  • Elevii spun că această lege ar veni ca o salvare pentru învățământul românesc.
  • Această lege va trage o linie roșie sub care să nu se mai poată reduce numărul de zile.

În ultimii trei ani, anul școlar a fost din ce în ce mai scurt și a scăzut sub 170 de zile. Anul acesta, România a avut un record negativ: 33 de săptămâni de școală. Asta ne poziționează la coada clasamentului european la capitolul zile alocate învățământului.

Senatorul USR-PLUS, Ștefan Pălărie, vine cu o soluție. El propune o lege prin care școala să înceapă întotdeauna de la 1 septembrie.

„Numărul de săptămâni de școală sau numărul de zile de școală nu poate să scadă sub 175 de zile, în cazul învățământului primar, sub 180 de zile, în cazul învățământului gimnazial, și sub 185 de zile, în cazul învățământului liceal”, a precizat acesta.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Elevii au încercat încă din acest an să propună o astfel de schimbare. Ei chiar au trimis și o scrisoare către președintele Klaus Iohannis.

Mari Gheorghe, vicepreședintele Asociației Elevilor din București și Ilfov, a menționat că această lege ar veni ca o salvare pentru învățâmântul românesc.

„Eu sunt de acord cu începerea anului şcolar pe 1 septembrie, deoarece educaţia a stagnat în această perioadă, iar mulţi elevi nu au avut acces la educaţie”, a spus Mari Gheorghe.

Și părinții votează în favoarea anului școlar mai lung. Este cazul lui Robert Similea, care preferă mai multe ore de școală pe an și mai puține teme pe zi.

„În afară de orele de școală, care, în cazul unui elev de clasa a VIII-a, cum este băiatul meu, sunt destul de multe, 6-7 ore în fiecare zi, mai trebuie să mai lucreze extra încă 4-5 ore”, a precizat părintele.

Propunerea de lege nu se referă la prelungirea anului școlar, ci doar introduce un număr de zile obligatoriu pe an. Practic, structura trebuie discutată în continuare, însă numărul de ore de școală va fi neschimbat.