Viaţa fără dosarul cu şină este mai uşoară. Cel mai bun exemplu de digitalizare

  • În Estonia s-au introdus cursurile online, dar nimeni nu a fost luat pe nepregătite
  • Părinţilor le e mai uşor să controleze notele copiiilor, situaţia lor şcolară, totul e online
  • Estonia a început procesul de digitalizare a educaţiei din 2001

Școala s-a mutat în online și în Estonia. Numai că acolo elevii și părinții nu au fost luați pe negregătite. Ţara cu doar puţin peste un milion de locuitori este cel mai bun exemplu de digitalizare din Europa.

Raluca Crâşmaru este kinetoterapeut în Estonia de mai bine de trei ani. Prietenul ei este eston şi i-a povestit că atunci când a terminat liceul s-a înscris la facultate online, fără să iasă din casă. El spune că viața fără clasicul dosar cu șină este mult mai ușoară.

„Când vrei să înscrii copilul la o şcoală, la o grădiniţă, ei au o bază de date, deci tu nu trebuie să te duci, cum ar fi în România, cum ar fi cu dosarul. Părinţilor le e mai uşor să controleze notele copiiilor, situaţia lor şcolară, totul e online”, a spus, pentru Aleph News, Raluca Crâşmaru.

Implementarea materialelor de studiu digitale şi a management-ului electronic a avut efecte foarte bune . Nu e o surpriză că elevii din Estonia au fost pe primul loc din Europa la testele PISA, în 2018. Estonia şi-a început procesul de digitalizare a educaţiei încă din 2001.