• Elevii din Suedia plonjează în apele reci ca gheața pentru a învăța să supraviețuiască în cazul unui accident.
  • Copiii sunt complet îmbrăcați şi poartă căciuli, mănuşi, pantofi şi ghiozdane, pentru a simula cât mai bine condiţiile reale.
  • Aceste cursuri, foarte frecvente în ţările nordice, rămân în mare parte opţionale, însă toţi elevii din această grupă au dorit să participe.

Elevii din Suedia plonjează în apele reci ca gheața pentru a învăța să supraviețuiască în cazul unui accident. Copiii sunt complet îmbrăcați şi poartă căciuli, mănuşi, pantofi şi ghiozdane, pentru a simula cât mai bine condiţiile reale, conform France Presse și Le Parisien.

Apa rece ca gheaţa, cu temperatura de 1 grad Celsius, a lacului Ravalen din nordul capitalei suedeze Stockholm nu îl impresionează pe Elton, un şcolar în vârstă de 11 ani care plonjează în ea îmbrăcat, în aplauzele colegilor săi de clasă.

FOTO – AFP

Cei 40 de elevi sunt la ora de sport, unde participă la o lecţie de isvaksovning” – care se traduce prin exerciţiu la copcă” – , menită să îi înveţe cum să iasă din apă în cazul unui accident.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În districtul Sollentuna, în fiecare zi, timp de trei săptămâni, 750 de elevi vor sări pe rând în această copcă pentru a deprinde metodele de supravieţuire.

Aceste cursuri, foarte frecvente în ţările nordice, rămân în mare parte opţionale, însă toţi elevii din această grupă au dorit să participe.

Cu capul deasupra apei, Elton apucă doi pioleţi mici din metal atârnaţi de gât, pe care îi înfige în stratul de gheaţă şi cu ajutorul cărora se trage afară din lac prin puterea braţelor.

Mulţi suedezi nu merg pe gheaţă fără aceşti pioleţi. În lipsa lor, este extrem de dificil de ieşit la suprafaţă fără a aluneca înapoi în apa letală.

A fost mult mai frig decât credeam” , a declarat şcolarul. „Dar tot am rezistat 30 de secunde” , a spus Elton. Mama lui, Marie Ericsson, a venit să filmeze scena.

„Pentru noi este foarte important, ne simţim mai în siguranţă. Ei se joacă mereu pe lacuri, aşa că e bine să ştiu că pot face asta” , a spus ea.

Mai ales că accidentele, după ce au înregistrat un declin, sunt din nou în creştere de câţiva ani.

În 2021, potrivit Swedish Life Rescue Society, 16 persoane au murit în Suedia după ce au căzut prin gheaţă, comparativ cu 10 în anul precedent.

În total, au fost înregistrate aproximativ 100 de accidente.

Activități de viață în aer liber

În timpul exerciţiului, elevii sunt complet îmbrăcaţi şi poartă căciuli, mănuşi, pantofi şi rucsacuri, pentru a simula mai bine condiţiile reale.

Este important deoarece este o ţară în care activităţile în aer liber reprezintă o parte importantă a vieţii oamenilor” , a declarat Anders Isaksson, profesorul lor de educaţie fizică, la şcoala Vaxmoraskolan.

Aceste băi, acompaniate de numeroase strigăte stridente, reprezintă pentru unii din ei un test al rezistenţei.

Siri Franzén, în vârstă de 11 ani, cu căciula bine trasă pe cap, rămâne impasibilă în apă de unde iese în cele din urmă, după 2 minute şi 30 de secunde.

Sunt foarte mândră de ea” , a spus mama ei. Tocmai a doborât recordul fratelui ei, care s-a aflat în locul ei în urmă cu patru ani” , a adăugat ea.