• Virgil Mănescu este trainer de Protocol și Ospitalitate și a fost invitatul lui Vlad Craioveanu în emisiunea Ochii pe mine!.
  • Virgil Mănescu, despre bune maniere și etichetă în Zoom: „În fața unui calculator ar trebui să ne comportăm exact ca în societate”.
  • Virgil Mănescu: „Se spune că de la cei 7 ani de acasă la cei 70 de ani în societate, omul ar trebui să fie într-un continuu proces de învățare”.
  • Virgil Mănescu: „Primul și primul lucru se învață istoria protocolului, istoria diplomației”.

Virgil Mănescu, trainer de Protocol și Ospitalitate, a explicat în emisiunea „Ochii pe mine!” ce înseamnă protocolul, regulile de bun-simț și etichetă în România lui 2021. Cum pandemia a cam schimbat regulile jocului, invitatul lui Vlad Craioveanu a explicat și cât de protocolari trebuie să fim atunci suntem într-o intervenție pe Zoom.

„Se spune că de la cei 7 ani de acasă la cei 70 de ani în societate, omul ar trebui să fie într-un continuu proces de învățare. Este absolut necesar să știm regulile de bun simț și de bună cuviință. (…) Buna purtare la copii ar trebui introdusă în cadrul familiei cu 15 ani înainte să se nască copilul”, explică Virgil Mănescu.

Virgil Mănescu, despre cursurile de bune maniere în școli

Virgil Mănescu a vorbit și despre încercarea de a introduce cursurile de bune maniere în școlile românești. Acesta a explicat că s-a lovit însă de o ușă închisă din partea Ministerului Educației. Pe principiul „Nu este în programa școlară, nu ne trebuie”.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

„Noi am avut un proces cu câteva școli, a fost o inițiativă proprie, un voluntariat, am avut niște proiecte, dar bazate pe voluntariat în câteva școli din București, care au dat rezultate foarte mari. Când am decis ca proiectul ăsta să meargă la nivelul următor, adică să implicăm Ministerul, ne-am lovit de o ușă extrem de larg închisă. În care ministerul a zis că dacă nu este într-o programă, dacă nu… Domnilor, dar noi educăm viitorii copii ai României, îi educăm să se comporte în societate, să aibă o decență în societate”, a spus Virgil Mănescu.

Ce spune Virgil Mănescu despre politețea exagerată

Mare atenție să nu picați în cealaltă extremă atunci când încercați să fiți excesiv de politicoși, atât în mediu de business, cât și în cel personal.

„Politețea exagerată, din punctul meu de vedere, mai ales în mediul protocolar, în mediul de business cât și în cel civil, se referă la complimente. Dacă vorbim de un cadru de colegi de birou, dacă vorbim de o întâlnire de business, dacă vorbim de un mediu privat, nu știm de foarte multe ori să facem diferența între nuanțele complimentelor.

Dacă îi spunem unui partenere sau unei doamne <<Ce bine arăți astăzi>>, este un afront. În mediul protocolar este considerat un afront. (…) Dacă vrem să complimentăm pe cineva, îi putem spune felicitări pentru o anumită ținută, pentru schimbarea look-ului. Deci îl felicităm”, a mai spus Virgil Mănescu.

Virgil Mănescu, despre bunele maniere în întâlnirile de pe Zoom

Pandemia ne-a făcut pe mulți dintre noi să lucrăm de acasă și să trăim în fața unui calculator. Cât de important este să nu ne pierdem bunele maniere și să ținem la etichetă chiar și atunci când suntem în fața calculatorului într-o întâlnire online de business sau chiar într-un apel cu persoane apropiate nouă?

„Suntem pe online, vom mai lucra probabil o bună perioadă de acasă. (…) Deci cum ar trebui să ne comportăm în societate, în ceea ce privește mediul virtual în care ne aflăm de un an și ceva, ar trebui să facem și acolo. Dacă în societate punem un tricou pe noi decent sau o cămașă decentă cu o cravată, nu văd de ce nu am face asta și în fața unui calculator. Să nu uităm că în fața unui calculator nu suntem în fața unui aparat rece, impersonal. Deși ar putea părea așa la prima impresie. Dincolo de ochiul acesta de sticlă sunt zeci, sute sau poate mii de oameni care ne urmăresc. Deci cum spuneam, în fața unui online ar trebui să ne comportăm exact ca în societate”, conchide invitatul lui Vlad Craioveanu.