• ZF: Renovările școlilor durează și 4 ani, deși în acest timp s-ar putea construi clădiri noi.
  • ZF: Autoritățile nu dau informații despre numărul școlilor renovate și stadiul lucrărilor.
  • Cauze: Probleme cu avizele, blocaje birocratice și lipsa fondurilor pentru anumite cheltuieli.

În București, multe școli rămân în renovare ani întregi, deși lucrările ar putea fi terminate mai repede. Întârzierile sunt cauzate de birocrație, probleme cu avizele și lipsa fondurilor. Între timp, elevii învață în clase aglomerate, în două sau trei schimburi.

De ce nu sunt gata la timp şcolile care intră în renovare cu bani europeni?

Acest lucru nu se întâmplă doar în capitală…e o problemă la nivel național. O campanie făcut de ZF arată că renovarea școlilor durează ani întregi, deși, în același timp, s-ar putea construi clădiri noi de la zero. Multe unități de învățământ sunt în șantier timp de 3-4 ani, iar lucrările întârzie nu cu zile sau săptămâni, ci cu ani.

Problema este una gravă, dar autoritățile nu oferă informații clare despre câte școli sunt renovate, câte sunt gata și câte sunt în întârziere. Cum ai zis și tu, principalele motive sunt blocajele în achiziții, dificultățile în obținerea avizelor, birocrația excesivă și lipsa banilor pentru anumite cheltuieli. Și…ulterior din această cauză, multe școli ajung să funcționeze în două sau chiar trei schimburi. Iar asta…clar afectează calitatea educației.

Recomandări

HALEP: SUNT MAI RELAXATĂ
CÂND CIRCULI PE AUTOSTRADA TRANSILVANIA?
IMAMOGLU E ARESTAT
KIEVUL, ATACAT CU DRONE
CÂND AI BULETIN ELECTRONIC
CHINA ȘI-A NUMĂRAT COPACII

Avem și exemple concrete?

Un exemplu clar, în București de exemplu este Școala Gimnazială nr. 309 și Grădinița Paradisul Piticilor din Sectorul 6. Termenul inițial de finalizare era 23 ianuarie 2025, dar lucrările sunt departe de a fi gata și au fost prelungite cu încă un an. Nu e singurul caz – în toată Capitala există multe școli în aceeași situație, iar autoritățile locale nu dau răspunsuri clare despre progresul lucrărilor.

În Sectorul 2, primăria susține că toate renovările sunt în grafic, iar 6 unități de învățământ au fost deja finalizate. În celelalte sectoare, însă, nu există date oficiale despre stadiul lucrărilor. Cum ziceam….la nivel național, problema este și mai mare. În anul școlar 2024-2025, peste 10% din școlile din România se aflau în renovare, adică mai mult de 800 de unități.

Deși constructorii spun că o școală poate fi renovată în câteva luni, realitatea arată că procesul durează mult mai mult din cauza lipsei de organizare și a întârzierilor cauzate de autorități. Astfel, deși modernizarea școlilor este declarată o prioritate, în practică, lucrurile se mișcă foarte greu.

Citește și