• Pe 13 noiembrie 1947, Mikhail Kalashnikov prezenta AK-47
  • Arma a avut impact nu numai în zonele de conflict dar și în cultură
  • Au apărut vodcă, cuțite, umbrele sau ceasuri Kalashnikov
  • Mozambicul are Kalashnikov-ul pe steagul național
  • S-au scris cântece despre Kalashnikov și a apărut în filme celebre
  • Un muzician columbian și-a făcut o chitară din Kalashnikov

Cum ar fi să auzi urarea Happy Kalashnikov Day? Sau cum s-o spune pe rusește. Pentru că astăzi se împlinesc 73 de ani de la prezentarea primului prototip al celebrului AK-47.

„47” din denumirea pistolului-mitralieră vine de la anul definitivării prototipului – 1947. Kalashnikov-ul a apărut ca urmare a unui concurs de design, iar Mihail Kalashnikov recunoaște că nu a fost ușor.

Mikhail Kalashnikov, proiectantul AK-47: „Mi-am luat timp să gândesc fiecare parte, ca s-o fac mai potrivită pentru producția de serie. În acest timp, trebuia să mă asigur că arma era sigură și rezistentă conform cerințelor de design. Nu a fost ușor, orice proiectant trebuie să fie foarte atent la toate detaliile proiectului.”

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

În statele socialiste, Kalașnikov-ul a devenit un simbol al revoluției. În Mozambic a ajuns chiar pe steagul țării.

Bernardo Sherinda, ambasadorul Mozambicului în Rusia: „Puteți vedea în centru drapelului nostru avem steaua, cartea, sapa și Kalashnikov-ul.”

Steagul Mozambicului

Regimurile dictatoriale și grupările teroriste au folosit frecvent AK-47. De altfel l-am văzut și în reportajele despre Al-Qaeda, ISIS, talibani sau gherilele columbiene.

Cel mai recent, am văzut Kalashnikov-ul în acțiune în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. Regiunea Nagorno-Karabah a fost câmp de luptă până când Rusia a intervenit, lucru ce a dus la revolte masive în Armenia.

Soldat armean în mână cu un AK-47, Nagorno-Karabah, 2020

Dar, departe de idealism, familia lui Mihail Kalashnikov a vândut unei companii germane dreptul de utilizare a numelui pentru produse mai puțin mortale. Așa au apărut Kalashnikov Vodka, dar și ceasuri, umbrele sau cuțite Kalashnikov.

L-am văzut în multe filme de război sau despre zonele de conflict, dar a inspirat și artiști. Muzicianul columbian Cezar Lopez și-a făcut o chitară dintr-un Kalașnikov. Goran Bregovic l-a imortalizat în piesa omonimă din filmul Underground, iar, recent, rapper-ul rus „Face” l-a ironizat pe „tătucul” Putin cu piesa „MOI Kalashnikov”.