73 de ani de la „nașterea” celei mai populare arme din lume. Țara care are Kalashnikov pe steag

Cum ar fi să auzi urarea Happy Kalashnikov Day? Sau cum s-o spune pe rusește. Pentru că astăzi se împlinesc 73 de ani de la prezentarea primului prototip al celebrului AK-47.

„47” din denumirea pistolului-mitralieră vine de la anul definitivării prototipului – 1947. Kalashnikov-ul a apărut ca urmare a unui concurs de design, iar Mihail Kalashnikov recunoaște că nu a fost ușor.

Mikhail Kalashnikov, proiectantul AK-47: „Mi-am luat timp să gândesc fiecare parte, ca s-o fac mai potrivită pentru producția de serie. În acest timp, trebuia să mă asigur că arma era sigură și rezistentă conform cerințelor de design. Nu a fost ușor, orice proiectant trebuie să fie foarte atent la toate detaliile proiectului.”

În statele socialiste, Kalașnikov-ul a devenit un simbol al revoluției. În Mozambic a ajuns chiar pe steagul țării.

Bernardo Sherinda, ambasadorul Mozambicului în Rusia: „Puteți vedea în centru drapelului nostru avem steaua, cartea, sapa și Kalashnikov-ul.”

Steagul Mozambicului

Regimurile dictatoriale și grupările teroriste au folosit frecvent AK-47. De altfel l-am văzut și în reportajele despre Al-Qaeda, ISIS, talibani sau gherilele columbiene.

Cel mai recent, am văzut Kalashnikov-ul în acțiune în conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. Regiunea Nagorno-Karabah a fost câmp de luptă până când Rusia a intervenit, lucru ce a dus la revolte masive în Armenia.

Soldat armean în mână cu un AK-47, Nagorno-Karabah, 2020

Dar, departe de idealism, familia lui Mihail Kalashnikov a vândut unei companii germane dreptul de utilizare a numelui pentru produse mai puțin mortale. Așa au apărut Kalashnikov Vodka, dar și ceasuri, umbrele sau cuțite Kalashnikov.

L-am văzut în multe filme de război sau despre zonele de conflict, dar a inspirat și artiști. Muzicianul columbian Cezar Lopez și-a făcut o chitară dintr-un Kalașnikov. Goran Bregovic l-a imortalizat în piesa omonimă din filmul Underground, iar, recent, rapper-ul rus „Face” l-a ironizat pe „tătucul” Putin cu piesa „MOI Kalashnikov”.

Exit mobile version