• Actorul George Costin vorbește de teatrul jucat în pandemie.
  • George Costin afirmă că spectacolele și teatrul nu vor mai fi ca înainte.
  • Actorul spune că este de acord cu discursul lui Cristi Puiu de la TIFF și afirmă că oamenii l-au acuzat pe regizor pe nedrept.

Marius Tucă: Bună seara! Bine ați venit, domnule Costin, la Aleph News. Vă place?

George Costin: Îmi place și vă felicit!

Marius Tucă: George Costin este un actor special. Am văzut cam toate spectacolele jucate la Metropolis.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

George Costin: Fac parte dintr-o trupă și, ca orice trupă, avem o linie melodică a noastră.

Marius Tucă: Cum a fost perioada asta, momentul în care s-au închis teatrele? Și nu ai mai jucat, că asta este cel mai important.

George Costin: A fost dezorientant. Nimeni nu se aștepta să vină acel moment. În situații de criză este greu să primești răspunsuri clare. Dau un exemplu fară legătură cu teatrul: faptul că regina Angliei a ieșit și a încurajat lumea este un lucru foarte bun. Cred că s-ar fi putut comunica mai bine. Responsabilitatea cetățenilor ar fi trebuit completată și de responsabilitatea statului.

Marius Tucă: Am văzut foarte puține semne de revoltă. Se vorbea că se deschide aia și ailaltă, dar nu am auzit nicio vorbă despre teatru.

George Costin: A fost frustrant. Este foarte riscant să ai această manifestare protestatară. Este bine să comunici, e bine să transmiți mesajul. Nu știu ce vă așteptați să facem…

Marius Tucă: Să faceți un protest pe care să-l semnați mai mulți actori. Așa… autoritățile nu au dat niciun semn. Ministrul Culturii a făcut actoria. Îl cunoașteți?

George Costin: Nu pot să spun că îl cunosc. Nu aș putea să spun că cineva s-a comportat mai bine. Toți au mers pe o linie.

Marius Tucă: Nu ne-am așteptat la nimic bun din partea autorităților.

George Costin: Artiștii independenți au fost susținuți. Că la nivel de comunicare putem să constatăm și o restanță… asta e altceva. Acum… că mai tot timpul cultura a fost Cenușăreasa la capitolul de alocare de buget. Așa este.

Marius Tucă: Am văzut și actori care au fost revoltați pe alte teme. Asta s-a întâmplat. Nu am mai văzut aceeași forma de manifestare. Există solidaritate.

George Costin: Nu cred. Toți își doresc, dar de ce nu am ieșit ca breaslă… pentru că este o breaslă timidă. Actorii nu vor să se afișeze în public.

Marius Tucă: Ce înseamnă pentru George Costin redeschiderea teatrului?

George Costin: Este un lucru bun. Spectacolul de teatru nu este un borcan de murături. Spectacolele în aer liber au mai multe măsuri. Este o investiție destul de mare. Bugetele mici.

„Teatrul nu va mai exista așa cum îl știm noi”

Marius Tucă: Vom vedea. Cum jucați spectacole la Metropolis și în ce măsură vor juca actorii în fața unui public de 30 de oameni? Ce o să jucați? Cum vei juca în Hamlet?

George Costin: Nu am spectacol programat, facem demersul. Nu știu când, dar se va întâmplă. Putem să vorbim și despre jocul măștii.

Marius Tucă: Colaboratorii joacă cu mască și angajații fără?

George Costin: Nu se pune problema.

Marius Tucă: Cât sunteți în Hamlet?

George Costin: Mulți. Dacă se vă decide că spectacolul intră în contradicție cu normele, nu se vă juca. Teatrul nu va mai exista cum îl știm noi. Viață noastră se schimbă fară să ne dăm seama. Împărtășesc aceeastă părere… trebuie să se interzică arta teatrală.

Marius Tucă: Ce i-ați spune ministrului Culturii?

„Sunt foarte multe norme ridicole și ipocrite”

George Costin: Nu se poate juca. Și pot să demonstrez. Ce facem, îi spunem sopranei să taie din note pentru că ar putea transmite virusul prin mască? Este…. Sunt foarte multe norme care sunt ridicole și ipocrite. La restaurant este ridicol, dar și la teatru.

Marius Tucă: Cine cu cine o să discute aceste lucruri?

George Costin: Cu mediul teatral. Ar trebui să discute… Aș avea nevoie să îmi spună și un specialist care sunt normele, dar să aibă argumente.

Marius Tucă: În ceea ce privește publicul, vă fi de 50%. Ați juca în fața a 25 de oameni?

George Costin: Vă fi dificil. Teatrul este… ai nevoie de o părere. Da, vom juca chiar și la 2 spectatori. Am jucat și în aer liber. Nu am purtat mască mai mult de 2 ore.

„Unii oameni l-au atacat pe Cristi Puiu pe nedrept”

Marius Tucă: Să vorbim despre discursul de la TIFF. Omul a vorbit despre mască.

George Costin: Am o problemă cu modalitatea în care se face. Nu am timp pentru așa ceva. Îmi place să trăiesc în viață realului nu a avatarului. Online, sunt toți jurnaliști. Se dau sentințe. Așa a pățit și Cristi Puiu, din păcate. Au fost oameni care l-au atacat pe nedrept. Spiritul lui rebel cred că este foarte potrivit. Avem nevoie de oameni ca Cristi Puiu. Eu vreau să fiu actor.

Marius Tucă: Aveți spectacole noi, unde le joci?

George Costin: Avem proiecte. Acum le reluăm. O să fii printre primii care află. Lucrăm la Centrul Cultural Lumina. Avem ocazia de a relua în aceeași formulă.

Marius Tucă: Apropo de bani, voi aveați sălile pline. Acum este o problemă financiara?

George Costin: Teatrele nu trăiesc din încasări.

Marius Tucă: Este adevărat, dar se reduce la jumătate.

George Costin: În perioada de pandemie am fost ocupat.

Marius Tucă: Deci până la 7 ai muncit.

George Costin: M-am conformat.

Marius Tucă: Perioada aceea era sinistră, când te oprea poliția.

George Costin: Da, o perioadă sălbatica.

Marius Tucă: Mai era ceva sinistru: nu erau oameni pe stradă. Mulțumesc că ai venit!

Marius Tucă Show LIVE la 20:30

Actorul George Costin și prof. dr. Adrian Streinu Cercel, în platoul Aleph News. Poți vedea LIVE și aici: https://alephnews.ro/Publicată de Aleph News pe Marţi, 8 septembrie 2020