Bitză, unul dintre pionierii hip-hop-ului din țară: ,,Nu mai aveam chef de România!”

  • Bitză: ,,Nu mai aveam chef de România!”
  • Bitză: ,,Sunt stații media din țară mari care nu au mai plătit de șapte ani”
  • Bitză spune care este criteriul principal în alegerea colaborărilor

,,Ochii pe mine! ”, cu Vlad Craioveanu – invitați la Aleph News – cântărețul Mihai Biță, dar și Bogdan Nicolae , coordonator al revistei ,,Monitorul Securității și Apărării”, împreună cu Loredana Dobrea, Larisa Cristea și Adelina Pavelescu – fondatoarele proiectului ,,Înapoi acasă”.

Invitații lui Vlad Craioveanu de joi seara au în comun, cel puțin un lucru: fiecare știe ce înseamnă cu adevărat să te reîntorci acasă

Mihai Biță, cunoscut sub numele de scenă Bitză, este unul dintre pionierii hip-hopului în România. A intrat în ,,sevraj” de România acum mai bine de patru ani, când a decis să se mute în Spania.

,,Viciile” frumoase nu se uită așa ușor, dovada certă fiind aceea că artistul nu a renunțat niciodată la muzică, chiar și atunci când a plecat de pe meleagurile noastre.

Între timp, a revenit în țară și, spre surprinderea lui, spune că a regăsit o Românie altfel decât a lăsat-o. Susține însă că plecarea în Spania l-a ajutat să vadă altfel multe lucruri pe care înainte le trăia cu o altă intensitate.

,,Am scăpat niște vicii, m-am mai calmat. M-a scăpat de tot felul de metehne, înjurături in trafic. Ca diferențe, față de noi, nu sunt așa de încrâncenați, sunt mult mai relaxați”, explică Bitză.

Bitză: ,,Nu mai aveam chef de România!”

,,M-a lovit dorul de familie, de prieteni, nu de România! Nu mai aveam chef de România, dintr-un motiv sau altul. Stând strâmb și judecâd drept, am găsit România mai bine decât am lăsat-o. Parcă lumea s-a mai calmat.”

Bitză: ,,Sunt stații media din țară mari care nu au mai plătit de șapte ani”

Cântărețul îți mărturisește franc ce l-a dezamăgit cel mai tare în showbiz-ul românesc și care este motivul pentru care nu de puține ori s-a simțit, pe munca lui, ținut într-o mare ceață.

,,Modul în care este remunerat artistul român în sensul în care la casele de discuri sunt mereu probleme când trebuie să îți dea banii, la uniunea compozitorilor este o nebuloasă. M-am simțit ținut în ceață. Ce îți spun ei trebuie să iei de bun. Sunt stații media din țară mari care nu au mai plătit de șapte ani pentru că, în mod teoretic, se ia un procent din cifra de afaceri de la o stație media și se împarte la ce content a avut.

Câte piese au fost cu Bitză sau cu Mafia și se împarte suma respectivă. Dacă suma respectivă nu ajunge la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), nu e nici vina UCMR-ului.”

Bitză, criteriul principal în alegerea colaborărilor

Cât despre persoanele cu care a colaborat în muzică de-a lungul timpului, Bitză susține că întotdeuna a cântărit mult, ca pe lângă talent, persoana în cauză să aibă și o parte umană.

,,Sunt anumiți artiști care îmi plac și asta este o chestie personală sau nu îmi plac. Primul lucrul în a-mi alege o colaborare este dacă îmi spune ceva artistul respectiv. Dacă are o carieră, o activitate care să ne facă să lucrăm împreună. După care mă uit la piese și la ce tip de subiect abordează și după care ne hotărâm să colaborăm.

Pentru mine contează foarte mult partea umană. Dacă mi se pare că am treabă cu persoana respectivă trebuie să ai o anumită chimie, trebuie să lucrezi cu persoana aia, să te înțelegi, să ai un vibe. Dacă nu îmi spune nimic personal și ca artist, de obicei, refuz colaborarea.”