• 2025 vine cu experimentare și curaj în materie de vinuri, tendință tot mai întâlnită.
  • Oamenii sunt în căutare de băuturi cu conținut redus sau chiar fără alcool.
  • Spania se reinventează și experimentează cu vinuri moderne, fructate.
  • UE este lider global în producția de vinuri sustenabile cultivă 90% struguri pentru vin organic.
  • Producători din regiuni precum Bordeaux arată interes pentru vinuri fără alcool.

2025 bate la ușă, așa că poate te întrebi și ce vinuri bei în anul următor. Vinurile organice și fără alcool devin tot mai populare în Europa, mai ales în rândul generațiilor tinere.

Ce mai beau tinerii? 

„Tinerii beau până la urmă ceea ce doresc ei. Dar lăsând lumea deoparte, este cert că în ultima perioadă s-a născut o oarecare tendință către, nu neapărat vinurile fără alcool, dar cu un alcool ceva mai scăzut. Și mai ales către vinurile bio, chiar biodinamice. 

Probabil tendința aceasta pleacă și dintr-o atenție pe care ei o îndreaptă către propria sănătate. De aici a plecat un alt fel de consum în rândul tinerilor. Chiar sunt statistici făcute în această zonă și dacă luăm generațiile mai vechi versus generații mai noi, este clar că avem niște tendințe în schimbare în ceea ce privește consumul, cel puțin la vin. Mai cert, se bea mai puțin decât se produce”, a declarat Sergiu Nedelea, somelier, pentru Aleph News.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Au devenit vinurile organice un trend și la noi?

N-aș zice că este doar un trend, chiar este o directie. Mai ales că avem în diferite magazine, mai mult sau mai puțin specializate, raioane unde avem destinații bio. Și vinul este prezent acolo, lucrul ăsta se vede.

Raportat strict la consum, multă vreme s-a susținut ideea de vin bio sau biodinamic. Mai degrabă este un element de marketing. Dar vedem crame care pun foarte mult accentul pe aceste tendințe.

Și noi avem pe undeva prin Dobrogea o cramă care, pe lângă vinurile bio, face și vinuri biodinamice. Și majoritatea producătorilor români au început să creeze programe unde vinul bio este din ce în ce mai prezent. 

Dacă vorbim despre vinuri fără alcool, aici este puțin mai complicată relația. Noi nu avem producători de vinuri fără alcool, din câte știu eu, în România la ora aceasta. Probabil vor fi. Au fost câteva importuri palid aduse din Germania și din UK. Au mai apărut niște vinuri. Dar se pare că se va crea o nișă și în această zonă”, a declarat Sergiu Nedelea, somelier, pentru Aleph News.

Citește și