- Consumul de alcool în rândul adolescenților români este în creștere, iar motivele includ nefericirea și presiunea de grup.
- Riscurile de dependență sunt mari din cauza creierului în formare și a mecanismelor de evitare emoțională.
- Maria Ambrosă subliniază că alcoolul ascunde durerea netratată și că adolescenții au nevoie de sprijin real.
Consumul de alcool în rândul adolescenților români a devenit o problemă de sănătate publică. Un studiu realizat de Salvați Copii arată că 27% dintre adolescenții peste 14 ani au consumat alcool în ultima săptămână, iar un sfert dintre ei au ajuns în strare de ebrietate cel puțin o dată. Motivele pentru care tinerii apelează la alcool includ nefericirea, presiunea de grup sau dorința de evadare.
Advertisment
Care sunt principalele motive pentru care adolescenții aleg să consume alcool?
„Adolescenții nu consumă alcool din teribilism sau curiozitate. Cei mai mulți consumă alcool ca formă de compensare emoțională, în special atunci când se simt singuri, neînțeleși sau lipsiți de afecțiune. Alcoolul devine pentru unii o formă de reglare a anxietății, a presiunii sociale sau chiar a traumelor familiale. În plus, nevoia acută de apartenență face ca mulți adolescenți să accepte consumul de alcool, nu pentru a fi excluși din grup. De fapt, nu vorbim despre alcool, ci despre durerea pe care alcoolul o ascunde”, susține Maria Ambrosă, psiholog.
Care sunt riscurile ca aceștia să dezvolte dependența?
„Riscurile sunt mari, mai ales dacă consumul începe înainte de vârsta majoratului. Creierul adolescentului este încă în formare, iar alcoolul poate afecta sistemele de autocontrol și recompensă, crescând astfel semnificativ vulnerabilitatea la dependență. Mai mult decât atât, adolescenții care consumă alcool în mod repetat dezvoltă tipare automate de evitare emoțională, înlocuind confruntarea cu suferința cu fuga în substanțe.
Recomandări
În lipsa unei intervenții reale, implicând familia, psihologul, școala, mulți tineri pot ajunge să repete aceste mecanisme și la vârsta adultă. Dependența în acest context nu este un viciu, ci rezultatul unei dureri netratate, iar alcoolul nu este problema de fond în rândul adolescenților, ci simptomul unei rupturi mult mai profunde. Și cum am mai spus, lipsa dialogului autentic, afecțiunii constante și a unui cadru sigur în care tinerii să-și exprime durerea.
În loc să tratăm consumul ca un act de rebeliune, e momentul să-l privim ca pe un simptom mascat de neputință. Iar când adolescenții nu se simt văzuți, auziți sau acceptați, vor căuta alinare în ceea ce le amorțește emoțiile, nu în ceea ce le oferă sens. Însă datoria noastră ca adulți este să-i învățăm nu doar cum să reziste tentațiilor, ci cum să găsească sau să regăsească cu demnitate încrederea și sprijinul real”, a declarat pentru Aleph News, Maria Ambrosă, psiholog.
Citește și
- Căștile OpenEarable monitorizează sănătatea și previn bolile în timp real
- O sondă spațială va crea hărți 3D ale pădurilor tropicale, pentru a măsura conținutul de carbon
- Cum răspunde UE tarifelor impuse de Trump? Un pachet de taxe pentru produse americane, în valoare de 28 de miliarde de dolari, va fi votat miercuri