• Cu o valoare totală estimată la peste 600 de milioane de dolari este „cea mai mare valoare estimată vreodată”
  • Soții Macklowe s-au căsătorit la 20 de ani, în 1959, și aveau și un apartament de 72 de milioane de dolari.
  • Experții angajați de acest cuplu au prezentat estimări extrem de diverse.

Colecția de artă de sute de milioane de dolari a magnatului imobiliar din New York, Harry Macklowe, și a soției sale Linda se află pe piață de aproape trei ani, scrie CNN.

Cu o valoare totală estimată la peste 600 de milioane de dolari – „cea mai mare valoare estimată vreodată pentru o colecție care va fi scoasă la licitație”, potrivit Sotheby’s – această colecție de artă de 65 de lucrări cuprinde opere de Pablo Picasso, Andy Warhol, Alberto Giacometti, Jeff Koons, Mark Rothko și Cy Twombly.

„Este o colecție care nu a fost niciodată mutată (sau) atinsă”, a declarat Grégoire Billault, președintele departamentului de artă contemporană al casei Sotheby’s, în cadrul unui eveniment de presă. „Destul de des, atunci când avem colecții de vânzare, o mare parte din ele au fost deja vândute sau unele (opere) sunt date muzeelor; altele sunt dăruite unor membri ai familiei.”

Cum au ajuns cei doi să colecționeze artă

Conform documentelor de la tribunal, soții Macklowes s-au căsătorit la 20 de ani, în 1959, și de atunci și-au adunat împreună toate bunurile substanțiale, printre care un apartament de 72 de milioane de dolari, o ambarcațiune și mai multe proprietăți comerciale. Ei au început să colecționeze tablouri imediat după ce s-au căsătorit.

Întrucât experții angajați de acest cuplu au prezentat estimări extrem de diverse cu privire la valoarea unora dintre operele de artă, un judecător de la Curtea Supremă din statul New York a ordonat soților Macklowes să vândă 65 de opere de artă din colecția lor și să împartă câștigurile în timpul procedurii de divorț din 2018. Valoarea sculpturii existențiale ”La Nez” a lui Giacometti, de exemplu, a fluctuat cu 30 de milioane de dolari.

Conform Artnet, comerciantul de artă desemnat, Michael Findlay, a amânat decizia anul trecut din cauza epidemiei, care a determinat o luptă între casele de licitații Sotheby’s, Christie’s și Phillips pentru a scoate colecția pe piață.

Ce mai conține colecția de artă?

Printre alte piese se numără ”Nine Marilyns” a lui Warhol (una dintre renumitele serigrafii în serie ale artistului pop cu Marilyn Monroe), un tablou Rothko definitoriu și o sculptură de Picasso menită să comemoreze poetul francez Apollinaire, pe lângă Giacometti.

Înainte de vânzarea inițială, care va avea loc în noiembrie la New York, unele dintre lucrările din această colecție remarcabilă vor fi expuse la Taipei, Hong Kong, Los Angeles, Londra și Paris. Secțiunea și vânzările finale vor avea loc în luna mai a anului următor.

În cursul unui eveniment de presă virtual care a anunțat joi vânzarea, Charles Stewart, directorul executiv al casei Sotheby’s, a numit-o „una dintre cele mai semnificative și de calitate muzeală colecții de artă modernă și contemporană care au ajuns vreodată pe piață”.

El a mai precizat: „Această vânzare… va intra în istorie ca un moment definitoriu pentru piața de artă.”