• Bachman, care a fost membru al formaţiilor The Guess Who şi Bachman-Turner Overdrive, spune că chitara Gretsch 6120 Chet Atkins din 1957 i-a fost furată dintr-un hotel din Toronto în 1976.
  • Un fan al chitaristului, William Long, a aflat povestea dintr-un videoclip pe YouTube, şi a decis să se implice în căutare.
  • Bachman, care a fost membru al formaţiilor The Guess Who şi Bachman-Turner Overdrive, spune că chitara Gretsch 6120 Chet Atkins din 1957 i-a fost furată dintr-un hotel din Toronto în 1976.

La zeci de ani după ce a fost furată, starul rock canadian Randy Bachman spune că şi-a găsit în sfârşit chitara rară pe care a folosit-o pentru a compune hituri precum „American Woman” şi „Taking Care of Business”, după ce un detectiv de pe internet a dat de urma ei în Japonia, scrie CNN.

Bachman, care a fost membru al formaţiilor The Guess Who şi Bachman-Turner Overdrive, spune că chitara Gretsch 6120 Chet Atkins din 1957 i-a fost furată dintr-un hotel din Toronto în 1976.

„Am pierdut o parte din mine”, a declarat bărbatul de 78 de ani pentru CNN, comparând furtul cu moartea unui animal de companie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Gretsch-ul portocaliu, la fel ca instumentele la care cântau idolii săi Chet Atkins şi Duane Eddy, a fost prima chitară cu adevărat scumpă pe care a deţinut-o şi a fost nevoit să muncească din greu la 18 ani pentru a câştiga cei 400 de dolari de care a avut nevoie pentru a o cumpăra.

Bachman a spus că obişnuia să aibă un lanţ pe care îl folosea pentru a bloca chitara de ceva sigur dacă trebuia să o lase când era în turneu, dar în acea zi, managerul trupei nu a fost la fel de atent. Acesta a sunat la poliţie pentru a depune plângere, dar aceştia i-au spus că probabil nu va mai vedea niciodată chitara.

Un fan al chitaristului, William Long, a aflat povestea dintr-un videoclip pe YouTube, şi a decis să se implice în căutare. Long cercetează în timpul liber cazul D.B. Cooper şi căuta ceva diferit anul trecut, când a fost în mare parte blocat în casă din cauza pandemiei.

El a efectuat căutări elaborate pe internet pentru a găsi fotografii ale fiecărui Gretsch portocaliu pe care l-a putut găsi şi le-a comparat cu un videoclip în care Bachman cânta melodia «Lookin’ Out For #1» la televiziunea olandeză, cu Bachman-Turner Overdrive.

Long a spus că chitara lui Bachman avea nişte modele distinctive ale fibrelor lemnului, pe care a reuşit să le îmbunătăţească pe computerul său, şi a căutat pe internet anunţuri de vânzări vechi şi alte surse din America de Nord, Australia, Marea Britanie şi Germania înainte de a găsi în cele din urmă un indiciu.

A urmărit chitara până la un magazin din Tokyo, care o vânduse, şi apoi a reuşit să găsească un videoclip cu muzicianul japonez Takeshi care cânta cântece de Crăciun la chitară. „Se poate vedea clar (că) toate granulaţiile şi semnele şi decolorarea de pe chitară se potrivesc 100%”, a spus Long.

El a petrecut două sau trei săptămâni căutând chitara, mai ales după serviciu, în timp ce se uita la televizor, iar apoi i-a transmis informaţiile lui Bachman.

El a spus că Bachman a fost şocat când, în cele din urmă, a dat de el. „Îl văd pe tip cântând la chitara mea, chitara MEA, îmi dau seama după granulaţia de pe ea şi sunt uimit. E ca şi cum cineva m-a lovit în faţă cu o lopată”, a spus Bachman. „Este pur şi simplu de necrezut, pentru că am căutat-o dintotdeauna şi practic am renunţat la ea.”
Bachman a spus că nora sa, KoKo, este din Japonia şi a reuşit să aranjeze un apel Zoom cu Takeshi.

Muzicianul japonez i-a arătat chitara şi a spus că cel care a furat-o a avut grijă de ea, pentru că arăta la fel ca în 1976.

„Îţi voi da chitara, dar trebuie să-i găseşti sora”, i-a spus Takeshi lui Bachman.

Bachman a construit relaţii cu dealeri de chitare din întreaga Americă de Nord în timpul căutărilor sale pentru a recupera chitara. De asemenea, a adunat o colecţie de peste 350 de chitare Gretsch de-a lungul anilor pe care le-a vândut fundaţiei familiei Gretsch în 2008 pentru muzeul acesteia. Un magazin de chitare din Ohio avea ceea ce îi trebuia lui Bachman şi, pe baza numerelor de serie, cele două chitare au fost probabil fabricate în aceeaşi săptămână, a spus el.

Bachman a declarat că plănuieşte să călătorească în Japonia pentru a-l întâlni pe Takeshi şi a face schimbul de chitare odată ce ţara îşi va relaxa restricţiile Covid-19.