CleanTok adună miliarde de vizualizări. Trendul TikTok care inspiră sau pune presiune asupra urmăritorilor?

Pe TikTok, trendul #CleanTok capătă tot mai multă popularitate, transformând activitățile casnice de curățenie și organizare într-un adevărat fenomen social. Sub acest hashtag, influensării postează videoclipuri despre diverse tehnici și trucuri de igienizare, unele dintre ele surprinzător de extreme sau inedite. Cu miliarde de vizualizări, #CleanTok atrage atât adepți pasionați de curățenie, cât și pe cei care, inspirați de videoclipuri, descoperă noi metode de a-și păstra locuința organizată.

Curățenie extremă sau motivație?

Trendul CleanTok nu este doar despre aspirare sau ștergerea prafului, ci explorează metode de igienizare elaborate, deseori surprinzătoare, care fac din curățenie o activitate aproape terapeutică. De la organizarea minuțioasă a dulapurilor, până la lustruirea neconvențională a electrocasnicelor, influensării vin cu idei care, la prima vedere, par excentrice, dar care au atras o comunitate extinsă. Mulți dintre urmăritori recunosc că videoclipurile sunt o sursă de motivație pentru a face ordine și a menține o casă îngrijită.

Ce spun specialiștii?

Ne putem găsi motivația și chiar o relaxare terapeutică atunci când menținem un spațiu ordonat. Ne-ar da un sentiment de împlinire și de ordine. Poate fi și o sursă de stres dacă am sta să vizionăm în mod constant astfel de conținuturi și astfel, standardele noastre se pot ridica la un nivel greu de atins, vor declanșa anxietate sau perfecționism. Ideal ar fi să găsim chia moderației și să găsim un echilibru sănătos în privința curăției fără să ne afecteze partea emoțională sau să-i afectăm noi pe restul membrilor familiei. În primul rând, ar fi bine să stabilim niște priorități realiste. Adică în loc să curățăm întreaga casă deodată, putem să o împărțim pe zile. Sau dacă dorim să evităm perfecționismul, ar fi bine să ne gândim la curăție ca la o activitate de menținere, nu de presiune constantă”, explică Ana-Maria Ambrosă, psiholog.

Impactul psihologic al #CleanTok

Cu toate acestea, nu toată lumea vede CleanTok drept o tendință pozitivă. Pentru unii, vizionarea constantă a caselor impecabile de pe TikTok a devenit o sursă de presiune și anxietate. Într-o eră a rețelelor sociale în care comparația este frecventă, mulți simt că standardele impuse de influensării #CleanTok sunt greu de atins și pot genera o obsesie nesănătoasă pentru curățenie.

Deși #CleanTok a fost creat ca o sursă de inspirație și motivație, efectul său variază semnificativ de la un utilizator la altul, ridicând întrebări despre influența rețelelor sociale asupra sănătății mintale. În timp ce unii utilizatori se simt stimulați să adopte noi practici de organizare, alții resimt presiunea de a avea un spațiu perfect, iar această dorință de perfecțiune poate deveni, în cazuri extreme, o sursă de stres și anxietate.

Trendul #CleanTok ne amintește cât de rapid pot rețelele sociale să influențeze obiceiurile zilnice, dar și că fiecare utilizator poate alege cum să se raporteze la aceste noi standarde de lifestyle.

Exit mobile version