- Specialiștii spun că imaginile online ne influențează stima de sine și percepția socială.
- Grațiela Dan, psiholog ne spune că „Platformele sociale întăresc standardele nerealiste de frumusețe”.
- Studiul META arată că expunerea la imagini cu persoane populare crește anxietatea adolescenților.
- Raportul Common Sense Sense scoate la iveală existența unei legături între online și depresiile adolescentine.
Platformele de social media, dar și alte site-uri de divertisment, sunt pline de imagini idealizate care setează standarde de frumusețe și un succes greu de atins. Potrivit unui studiu realizat de META, expunerea la imagini cu persoane populare crește anxietatea și scade încrederea de sine în rândul adolescenților, un fenomen documentat și de raportul Common Sense. Acestea ne arată că extistă o legătură clară între utilizarea online-ului și problemele emoționale ale tinerilor.
Advertisment
Ce efecte au imaginiile perfecte asupra stimei de sine
Specialiștii subliniază că rețelele sociale promovează adesea un ideal de frumusețe care poate fi dăunător: „Este clar că este afectată propria imagine în momentul în care eu mă uit în stânga, mă uit în dreapta și din toate părțile văd anumite modele, văd anumite standarde și pot să cred că de fapt aceasta este realitatea. Numai că aceasta este o realitate, să zicem virtuală, care vine dintr-o zonă nu neapărat expertizată. De aceea e important ca informația pe care mi-o caut în momentul în care, să zicem că sunt un tânăr la început de drum și vreau să mă lansez într-o afacere, da? Verificăm cât de reală e informația”, ne spune Grațiela Dan, psiholog.
Legătura dintre mediul online și sănătatea mentală
Raportul Common Sense scoate în evidență riscurile expunerii prelungite la conținutul vizual de pe internet și arată că există o corelație între timpul petrecut pe social media și creșterea incidenței de depresie adolescentină. Adolescenții, care sunt în proces de dezvoltare a identității, se pot simți presați de standardele și de stilul de viață aparent perfect al influencerilor.
Recomandări
Cum pot fi sprijiniți adolescenții pentru o experiență online sănătoasă?
Pentru a combate efectele negative ale imaginii online, adolescenții au nevoie de sprijin în a învăța cum să navigheze internetul într-un mod sănătos. Educația media, discuțiile deschise despre realitatea distorsionată a imaginilor online și sprijinul emoțional sunt esențiale. În plus, este benefic ca tinerii să fie încurajați să își dezvolte abilități de gândire critică pentru a distinge între realitate și idealurile promovate online.
Citește și
- Economia României este sub lupa FMI: Prognozele sunt în scădere?
- LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
- Cei mai mulți turiști pe care îi are România vin din Germania. Ce îi atrage la țara noastră