• Daniel Sandu: ,,Nu prea cred că filmele sau serialele schimbă lumea pe care o trăim.”
  • Daniel Sandu: ,,Lipsesc foarte multe lucruri din cinematografia României pentru că lipsesc foarte multe lucruri din România.”
  • Daniel Sandu:„ ,,Doru și Ionel, personajele din serial, nu sunt inspirate din oameni reali. Sunt două personaje fictive, create după chipul și asemănarea frustrărilor autorului”
  • Alexandru Papadopol: ,,Conceptul întregului serial era să răsturnăm preconceptul cu care eram obișnuiți din filmele americane.”

,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu, invitați luni seara la Aleph News – actorul Alexandru Papadopol și regizorul și scenaristul Daniel Sandu.

Regizorul și scenaristul Daniel Sandu și actorul Alexandru Papadopol îți incită imaginația și îți spun de ce merită să vezi „Bani negri (pentru zile albe)”, dar și care este feedback-ul primit până acum.

O poveste de viață, spusă în șase episoade

„Bani negri (pentru zile albe)” – primul serial de comedie produs de HBO în România. De ce răstoarnă clișeele din filmele americane? Cum reușește să zugrăvească tarele societății românești, în special corupția, prezentă în mai toate instituțiile, dar și care sunt valorile care fac diferența dintre bine și rău?

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

De unde a apărut ideea serialului și cum s-a concretizat?

,,Ideea a apărut cu mulți ani înainte să încep colaborarea cu HBO. Prin 2017 am avut ocazia să le pitch-uiest niște proiecte noi și acest proiect a ieșit în evidență pentru că era singurul proiect pe comedie. HBO l-a îmbrățișat de la bun început, i-a dat green light pentru dezvoltare.
A trecut prin parcursul de un an de zile de scriere a scenariilor și apoi a primit green light pentru a intra în producție. (…) Am făcut această satiră a la Caragiale în care încercăm să arătăm lucrurile așa cum sunt ele de fapt, dar într-o manieră veselă”, povestește Daniel Sandu.

Când ,,bani albi pentru zile negre” se transformă în ,,bani negri pentru zile albe”

Cu siguranță, fiecare dintre noi a folosit zicala ,,bani albi pentru zile negre.” Regizorul și scenaristul Daniel Sandu o vede altfel. O pliază însă perfect pe tarele societății românești, transformând-o în ,,bani negri pentru zile albe.”

,,Conceptul întregului serial era să răsturnăm preconceptul cu care eram obișnuiți din filmele americane. Dacă-l răsturnăm, subliniem mult mai bine realitățile noastre”, subliniază actorul Alexandru Papadopol.

Daniela Sandu: ,,Sunt personaje create după chipul și asemănarea frustrărilor autorului”

Daniel Sandu explică cine sunt Doru și Ionel, cele două personaje din serial, în jurul cărora se învârte întreaga acțiune, dar și ce anume l-a inspirat în construirea lor.

,,Doru și Ionel, personajele din serial, nu sunt inspirate din oameni reali. Sunt doua personaje fictive, create după chipul și asemănarea frustrărilor autorului. Doi oameni cinstiți în această societate care se confruntă cu efortul de a supraviețui unei societăți în care, la fiecare pas, ai de înfruntat tot felul de nedreptăți, de nereguli, de ilegalitați.”

O lume într-o eternă întârziere

În plus, serialul serialul zugrăvește o lume care nu ne este deloc străină, în care totul este în întârziere. De la salvarea pe care o aștepți ca pe ultima licărire de speranță și ea nu mai vine până la cel mai banal lucru. Totul întârzie.

,,Toate elementele din serial: poliția, salvarea, toată lumea întârzie în acest serial pentru că, uite, eu mă amuz și cu știrea de azi: “primul tren care pleacă de la Gara de Nord spre aeroport, prima lui cursă, a reușit să întârzie 30 de minute. E cumva ceva specific zonei Balcanice.”

Daniel Sandu: ,,Vrem să transmitem niște semnale de alarmă”

Daniel Sandu nu crede că un film sau un serial poate schimba sau educa o lume întreagă. Ceea ce își dorește cu adevărat este ca serialul ,,Bani negri (pentru zile albe)” să tragă un semnal de alarmă în legătură cu problemele din societatea românească.

,,Nu există doar oameni buni și oameni răi. Am căutat sa evitam liniaritatea. Noi nu ne-am propus să educăm oamenii cu acest serial, ci să transmitem niște mesaje, să transmitem niște semnale de alarmă. Eu nu prea cred că filmele sau serialele schimbă lumea pe care o trăim.”

Daniela Sandu: ,,Într-un final, ne mirăm de ce avem aleșii pe care îi avem”

,,Românul nu este o victimă a sistemului, este un complice al sistemului. Dar nu toți românii. Mare parte din ei. Majoritatea celor care votează. Într-un final, ne mirăm de ce avem aleșii pe care îi avem… Pentru că aceștia sunt votați de către cei care vin la vot.”

Daniel Sandu: ,,Este foarte greu de finanțat un film horror sau comercial”
Daniel Sandu vorbește despre cât de greu este să faci un film comercial în România. Mărturisește că el a avut nevoie de zece ani pentru a face primul său lungmetraj.

,,Am răsturnat totul în imprecizia cu care ne confruntăm zi de zi în România. Lipsesc foarte multe lucruri din cinematografia României pentru că lipsesc foarte multe lucruri din România. Filmele românești sunt făcute cu fonduri de la CNC. În momentul în care ajungi acolo cu un scenariu horror, cel mai probabil nu o să câștigi următorii 25 de ani.
Este foarte greu de finanțat un film horror sau comercial, doar dacă este un horror de artă. Se schimbă comisia de la an la an. Mie mi-a luat 10 ani să fac primul meu lungmetraj. Automat, îl realizezi pentru publicul larg, nu ai suficiente bilete cât sa se justifice investiția.”

Visul de a păși pe covorul roșu se lasă așteptat: ,,Acum ne mai întâlnim pe la interviuri”

Filmările pentru serialul „Bani negri (pentru zile albe)” s-au terminat înainte de izbucnirea pandemiei în țara noastră. Nu la fel de norocoși au fost și în ceea ce înseamnă post-producția care a prins perioada restricțiilor.
Evenimentele de promovare au fost amânate, iar visul de a păși pe covorul roșu se lasă așteptat. Deocamdată. Poate anul 2021 va fi cu mai multe zile albe…

„Cel mai amuzant element din tot vagonul post-producției a fost faptul că anul trecut când filmam ne gândeam că anul acesta vom fi pe covorul roșu. Acum ne mai întâlnim pe la interviuri. Au fost suspendate și ședințele foto pentru actori.”

Alexandru Papadopol: ,,Tot orașul e plin cu chipul meu”

Alexandru Papodopol rămâne optimist, deoarece feedback-ul primit de la oameni este unul pozitiv. Cât despre faima pe care i-a adus-o serialul, iată ce mărturisește actorul.

„Nu prea le am eu pe astea cu followers, adică nu am o pagină… Ce pot să spun este că tot orașul plin cu chipul meu (…) Feedback-ul este pozitiv. Oamenilor le place foarte mult serialul. Cu barza când am filmat, am avut un cablu prins. Când te urcai, ajungeai pe scară, până la etajul doi”.