• David Guetta a declarat că „viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială” (AI) , după ce a utilizat el însuşi această tehnologie.
  • DJ-ul a folosit două platforme AI pentru a crea versuri şi strofe rap, în stilul celor lansate de rapperul american Eminem, pentru un spectacol live.
  • El consideră că muzicienii vor folosi AI ca un instrument pentru a crea noi sunete în viitor, deoarece „orice stil muzical nou vine dintr-o tehnologie nouă” .

DJ-ul David Guetta a declarat că viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială” (AI) , după ce a utilizat el însuşi această tehnologie pentru a adăuga o voce în stilul celei a rapperului Eminem într-un cântec pe care l-a compus recent, potrivit BBC.

Celebrul DJ francez a folosit două platforme AI pentru a crea versuri şi strofe rap, în stilul celor lansate de rapperul american Eminem, pentru un spectacol live.

David Guetta a precizat însă că nu va lansa acel single pentru comercializare. Cu toate acestea, el consideră că muzicienii vor folosi AI ca un instrument pentru a crea noi sunete în viitor, deoarece orice stil muzical nou vine dintr-o tehnologie nouă” .

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Sunt sigur că viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială. Cu siguranţă. Fără niciun dubiu. Însă doar ca un instrument” , a declarat starul francez într-un scurt interviu acordat corespondentului muzical al BBC, Mark Savage, la gala Brit Awards 2023.

David Guetta a câştigat premiul Brit pentru cel mai bun producător la ceremonia organizată sâmbătă seară.

„Nimic nu va înlocui însă gustul muzical. Ceea ce defineşte un artist este faptul că el are un anumit gust muzical, are un anumit tip de emoţie pe care vrea să o exprime şi se va folosi de toate instrumentele moderne pentru a face acest lucru” , a mai spus DJ-ul francez.

El a comparat AI cu instrumentele care au dus la apariţia unor revoluţii muzicale în trecut.

Probabil că nu ar exista rock-and-roll dacă nu ar fi chitara electrică. Nu ar exista acid house fără sintetizatorul de bas Roland TB-303 sau fără maşina de tobe Roland TR-909. Nu ar exista hip-hop fără sampler. Cred că AI ar putea cu adevărat să definească noi stiluri muzicale. Cred că fiecare stil muzical nou vine cu o nouă tehnologie” , a adăugat el.

Într-un mesaj video distribuit săptămâna trecută pe reţelele de socializare, David Guetta a spus că a creat o voce asemănătoare cu stilul rapperului Eminem, ca o simplă glumă” , dar aceasta a funcţionat atât de bine, încât nu-mi venea să cred” potrivit Fortune.

El a declarat pentru BBC că a distribuit acel mesaj pentru că am vrut să deschid o discuţie şi să cresc gradul de conştientizare” .

E foarte amuzant, de fapt, căci mulţi oameni au reacţionat. Unii dintre ei au spus: «Oh, asta e genial» . Alţii s-au supărat foarte tare pe mine, dar eu nu voi lansa acel single. E imposibil să crezi că ar putea fi vorba despre o colaborare reală, dar sună exact ca el” , a adăugat DJ-ul.

Mai mulţi fani au reacţionat pe contul său de Twitter pentru a se declara impresionaţi de acel experiment, însă alţii au avut păreri mai puţin apreciative. Un utilizator de pe YouTube şi TikTok, Bilawal Sindhu, a scris următorul mesaj: Aceasta este problema cu starea de proliferare a AI în zilele noastre. Creativitate încătuşată”.

Eminem nu a făcut deocamdată comentarii pe această temă.

Revista americană Variety a anunţat săptămâna trecută că mai multe cântece generate de AI au devenit virale pe Tik Tok în lunile recente, în contextul în care internauţii preiau cântece existente şi folosesc software-uri AI pentru a le face să sune ca şi cum ar fi interpretate de un alt artist.

Luna trecută, fani ai rapperului Drake au început să folosească un generator AI pentru a crea piese proprii în stilul celor lansate de artistul canadian.

În ianuarie, Nick Cave a publicat o recenzie usturătoare a sistemului de inteligenţă artificială care a încercat să compună un cântec în stilul lui Nick Cave” .

Artistul australian a spus că rezultatele acelui experiment sunt „o batjocură grotescă” şi un travesti” .