• „Vânătorii de viruși” e documentarul care îți arată legătura dintre stilul nostru de viață și boli
  • Documentarul National Geographic va avea premiera pe 27 noiembrie
  • Liliecii au dezvoltat un sistem imunitar care le permite să dezvolte anumite boli, dar fără să îi omoare

Liliecii au un istoric al evoluției unic. Sunt singurele mamifere care au evoluat astfel încât să zboare. Și odată cu asta au dezvoltat un sistem imunitar care le permite să dezvolte anumite boli, dar fără să îi omoare.

Dar, ne omoară pe noi. National Geographic îți arată cât de ușor ne transformăm în victime într-un documentar în care îți e demonstrată legătura între stilul nostru de viață și boli. Consumăm mult și luăm din ceea ce până nu demult aparținea păsărilor și animalelor.

Cristhppher Golden, epidemiolog: „Toate aceste activități au schimbat planeta. Toate aceste activități au adus omul tot mai aproape de viața sălbatică și acolo este punctul de pornire al bolilor. (…) Am avut această gândire naivă că se întâmplă doar în altă parte. Doar în țări exotice.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

„Dar, ultima oară când am avut o pandemie similară, gripa spaniolă, totul a început în Kansas, SUA. Deci, nu trebuie să ne uităm mai departe de curtea din spatele casei. De acolo pot apărea acești viruși letali și pot traversa planeta.”

Când un liliac este infectat cu un virus, virusul se poate replica dacă sistemul imunitar e la pământ. E un răspuns pe bază de stres care duce la creșterea încărcăturii virale. Încărcătura virală înseamnă că virusul e produs în mod accelerat. Și că e mult mai contagios. Când lliliacul se simte îngrijorat, atunci transmite virusul.,Atunci sunt și oamenii în pericol. Deci, lilieci sănătoși, mediu sănătos, înseamnă oameni sănătoși, toate sunt legate între ele.

Epidemiologul Chirstopher Golden și corespondetul extern ABC, James Longman, au călătorit în Statele Unite, Liberia, Thailanda și Turcia în perioada pandemiei. Au încercat să găsească răspunsuri la întrebările care ne macină pe toți de când COVID-19 ne-a schimbat radical viața. Și le-au găsit.

După ce au pus cap la cap datele de la oamenii de știință, dar și de la cei care au învățat să-și modeleze viața după ce le e lovită de virus. Și toate răspunsurile astea s-au strâns în documentarul National Geographic, „Vânătorii de viruși”, care are premiera pe 27 noiembrie.