• Paisprezece țări din Orientul Mijlociu și din Asia nu vor proiecta noul film al Walt Disney Co, „Lightyear”, de la Pixar, atunci când va ajunge în cinematografe în această săptămână.
  • Emiratele Arabe Unite au declarat că au interzis filmul din cauză că prezintă o relație între persoane de același sex și încalcă standardele de conținut mediatic ale țării.
  • În film, prietena apropiată a lui Buzz se căsătorește cu alt personaj de același se, iar o scenă care prezintă etape importante în relația cuplului include un scurt sărut.

Paisprezece țări din Orientul Mijlociu și din Asia nu vor proiecta noul film al Walt Disney Co, „Lightyear”, de la Pixar, atunci când va ajunge în cinematografe în această săptămână, a declarat luni o sursă familiarizată cu această situație, citată de Reuters.

Emiratele Arabe Unite au declarat că au interzis filmul, deoarece filmul include o relație între persoane de același sex și încalcă standardele de conținut mediatic ale țării.

Reprezentanții altor țări, printre care Arabia Saudită, Egipt, Indonezia, Malaezia și Liban, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la motivele pentru care nu vor permite difuzarea filmului.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Lightyear” este un precedent al aclamatei francize „Toy Story”, produsă de Pixar. Chris Evans îi dă voce personajului principal, Buzz Lightyear, un legendar pădurar spațial.

În film, prietena apropiată a lui Buzz se căsătorește cu alt personaj de același sex. O scenă care prezintă etape importante în relația cuplului include un scurt sărut.

Producătorul „Lightyear”, Galyn Susman, a declarat că filmul nu va fi difuzat nici în China, deși Disney nu a primit încă un răspuns oficial din partea autorităților de acolo. China a respins în trecut și alte reprezentări pe ecran ale homosexualității.

„Nu vom tăia nimic, mai ales ceva atât de important precum relația de iubire și inspirație care îi arată lui Buzz ce pierde prin alegerile pe care le face, așa că nu va fi tăiat„, a declarat Susman pentru Reuters la premiera filmului pe covorul roșu de la Londra. Orice obiecții la adresa „Lightyear” din cauza problemelor LGBTQ sunt „frustrante”, a spus Evans.

„Este grozav că facem parte din ceva care face pași înainte în capacitatea de incluziune socială, dar este frustrant faptul că există încă locuri care nu sunt acolo unde ar trebui să fie”, a spus Evans.

„Lightyear” va debuta vineri în cinematografele din Statele Unite și Canada. În luna mai, Disney a refuzat solicitările de a tăia referințele la persoanele de același sex din filmul Marvel „Doctor Strange and the Multiverse of Madness”. Arabia Saudită și o mână de alte țări din Orientul Mijlociu nu au difuzat filmul.