• Motto-ul lui Dominic Fritz, primarul neamţ ales de timişoreni la aceste alegeri: ”Când mi-am declarat candidatura la Primăria Timişoara, am încheiat cu fraza: Ce să faci? Ai ce să faci! Acesta a devenit motto-ul meu”
  • Dominic Fritz: „Suntem în urmă cu toată infrastructura culturală. Avem mult de lucru şi fac un apel şi la Guvernul României să se implice, inclusiv financiar”
  • Dominic Fritz: „Circul doar cu o bicicletă în oraş. Am carnet de conducere, dar nu mi-am cumpărat niciodată o maşină. Îmi doresc ca şi în Timişoara să dezvoltăm o reţea de piste de biciclete. Am spus în campanie că dacă o să am o maşină ca primar, o să fie o Dacie.”

Drumul de la copilăria într-un sat aflat la sud de Pădurea Neagră din Germania, într-o familie cu 8 frați, la primăria Timișoarei, oraș aflat la 1300 de km de locul nașterii lui, este trasat în limba română de noul primar al orașului de pe Bega, Dominic Fritz. Cu ce gânduri a ajuns în fruntea Timișoarei și ce își propune să facă pentru orașul care l-a ales aflăm de la neamțul timișorean, Dominic Samuel Fritz.

Fritz spune că a reușit să câștige alegerile pentru că are în spate o experiență internațională, iar oamenii au ales „un om care știe să coaguleze energiile pozitive din oraș”, care este la curent cu problemele orașului.

De asemenea, noul primar al Timișoarei a vorbit și despre legatura pe care o are cu Angela Merkel și despre posibilitatea de a candida la alegerile prezidențiale.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Vlad Craioveanu: Veți face autobahn sau doar ban?

Dominic Fritz: O să primeze omul, dar avem nevoie de bani.

Vlad Craioveanu: Mă gândeam că Merkel ar putea fi primar la Iași. Ați cunoscut-o?

Dominic Friz: O știu pe Merkel, are agenda plină. Agenda ei nu este Timișoara, pentru că sunt unii care cred că ea m-a trimis aici. Din păcate, Timișoara nu este pe lista ei de priorități, dar poate se va schimba acest lucru. În anumite privințe, este o inspirație pentru mine.

Vlad Craioveanu: V-a ajutat faptul că puteți cânta mai bine decât Nicolae Robu?

Dominic Friz: Nu am cântat în campanie. Abia acum au apărut niște concerte scormonite de presă. Doar la pian am cântat, nu la voce. Nu a fost un criteriu în campanie, dar eu am fost dirijor în Timișoara.

Nu am gânduri de prezidențiale

Acum e important să trecem prin acest an cu bine, să reprezintăm Timișoara și România cu mândrie și demnitate. Avem norocul că s-a amânat din 2021 în 2023. Am risipit foarte mult timp. Comunitatea culturală în Timișoara e dezbinată din cauza acestui proiect (Timișoara, capitala culturală a Europei – n.red.). Cei care fac cultură se simt exclusși din acest proiect și fac apel la Guvernul României să se implice inclusiv financiar pentru investiții culturale în Timișoara.

Fritz spune că vrea să înceapă să reformeze primăria, în primul rând. El afirmă că aici sunt multe forme de corupție și de nepotism.

Voi reforma primăria în sine, avem de-a face cu un aparat care funcționează după niște principii de acum câteva secole și unde vedem un sistem de nepotism și forme de corupție și unde o să fie multă muncă. Felul în care tratăm cartierele, voi numi un consilier care să se ocupe de fiecare cartier”, a spus Fritz, la „Ochii pe mine”, pe Aleph News.

Am candidat pentru că vreau să facem treaba în Timișoara și iubesc acest oraș. Îmi place să mă uit la filme cu spioni, dar nu sunt foarte bun, ca James Bond. Aceste zvonuri (că e cineva în spatele meu și eu sunt doar o marionetă – n.red.) sunt destul de absurde”, a adăugat primarul ales al Timișoarei.

Vlad Craioveanu: Ce le-ați spune celor ce nu v-au votat?

Dominic Fritz: Presupun că cei mai mulți nu m-au votat pentru că nu sunt de acord cu ideile mele politice, nu cred că sunt destul de pregătit. Pentru cei pentru care culoarea pașaportul meu a fost un criteriu, au avut alți candidați din care să aleagă. Se pare că sunt un grup destul de minoritar, care nu rezonează cu spiritul Timișoarei

De ce există atât de multe trădări în politica românească?

Dominic Fritz: „Lipseşte în cele mai multe partide o bază comună de viziuni şi principii. Partidele sunt doar un vehicul pentru a ajunge la guvernare. Pe tine te ghidează interesul şi nu principiile în ceea ce crezi. (…)  În alte limbi nici nu există cuvântul traseism politic. Politica USR- PLUS nu acceptă traseismul, este fundamentul pentru reforma clasei politice. Cum să ai încredere într-un om politiic când el îşi schimbă traseul în funcţie de cine ajunge la putere?”

Vlad Craioveanu l-a provocat pe Dominic Fritz la un test de cetăţenie

Vlad Craioveanu: Să trecem la testul real de cetățenie: Cine a fost Burebista?

Dominic Fritz: Nu știu.

Vlad Craioveanu: Ce regi a avut România?

Dominic Fritz: Carol, Mihai, Ferdinand.

Nu am mașină, conduc o bicicletă

Dominic Fritz: Asta a fost o mare controversă în campanie. Nu am nicio mășină. Circul doar cu bicicleta. Nu mi-am cumpărat niciodată o mașină, pentru că am trăit în orașe cu transport în comun.

Vlad Craioveanu: Ce mâncare românească preferați?

Dominic Franz: Mie îmi place zacusca foarte mult și salata de vinete

În cadrul emisiunii, Dominic Fritz a mai spus că viitoarea criză economică va lovi și Timișoara. De aceea, susține el, e nevoie în continuare de o politică foarte activă de a atrage investitori.