• Contractul este pe o perioadă de 3 ani și se ridică la peste un miliard de dolari.
  • Actorii de la Hollywood vor câștiga 40 de milioane de dolari anual în bonusuri pentru streaming.
  • Contractul a fost aprobat de 86% din consiliul național al SAG-AFTRA.
  • Actorii au creșteri salariale imediate cu 11% pentru figurații.

Greva SAG-AFTRA a avut repercusiuni. Preț de câteva luni, industria cinematografică s-a oprit din loc. Efectul de domino se resimte și acum, când vezi că multe filme sunt amânate din 2024 în 2025, cum e în cazul celor de la Marvel și Disney. Dar avem și primele concluzii trase după ce taberele s-au împăcat.

Liderii din sindicatele artistice au spus ce au primit în urma încheierii grevei. Pe scurt. Avem un contract pentru actorii de la Hollywood care include 40 de milioane de dolari anual în bonusuri pentru streaming. Iar aici intră Netflix, Amazon, HBO, Disney și nu numai. Contractul propus este de 3 ani, iar sindicatele artistice au spus că evaluează acest acord la peste 1 miliard de dolari.

Contractul a fost aprobat de 86% din consiliul național al SAG-AFTRA. Avem creșteri salariale imediate cu 11% pentru actorii din figurații, precum și majorări imediate ale salariilor cu 7% pentru ceilalți. Avem rectificări când vine vorba de A.I. în cinematografie: actorul trebuie să fie informat dacă va fi folosită inteligența artificială într-o secvență în care este prezent, indiferent dacă tehnologia are sau nu legătură cu performanța lui artistică, și mai presus de atât, fără acordul actorului, producătorii nu pot folosi A.I.-ul în cadrul respectiv. Avem și niște termeni și condiții în legătură cu subiectele rasiale, avem egalitate la tot ce ține de make-up and hair.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION
CUM ARATĂ UE FĂRĂ GEN Z?
EUROPA TE CHEAMĂ ÎN VACANȚA DE VIS
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA

De asemenea, vor fi introduși și acești „coordonatori de intimitate” pentru secvențele care implică nuditate sau sex. Ei bine, exista deja așa ceva la Hollywood, dar acum este obligatoriu.
Membrii sindicatului trebuie acum să voteze dacă vor ratifica și acordurile cu Netflix, Walt Disney, Warner Bros Discovery și alți membri ai Alianței Producătorilor de Film și Televiziune. Se așteaptă ca votul să se încheie la începutul lunii decembrie.

Citește și

.