Încălzirea globală face berea să aibă gust rău. Care este cauza și cum este afectată băutura de bază a Europei

22 September 2023, Baden-Wurttemberg, Stuttgart: A waitress carries beer mugs at a marquee during the opening of the Cannstatter Wasen folk festival. The "Wasen" is the second largest folk festival in Germany after the Munich Oktoberfest. Photo: Bernd Weißbrod/dpa

Încălzirea globală schimbă calitatea și gustul berii, au avertizat oamenii de știință. Un nou studiu dezvăluie că cantitatea de hamei european, care conferă berii gustul amar distinctiv, este în scădere, scrie BBC.

Se preconizează că verile mai calde, mai lungi și mai uscate vor înrăutăți situația și ar putea duce la scumpirea berii. Autorii au avertizat cultivatorii să-și adapteze tehnicile de agricultură.

Berea este un element de bază al culturii europene, cu 8,5 miliarde de halbe vândute numai în Marea Britanie, potrivit Asociației Britanice de Bere și Pub.

Producția de hamei a scăzut considerabil

Dar acest studiu, care a analizat modul în care s-a schimbat randamentul mediu al hameiului aromat între 1971 și 1994 și între 1995 și 2018, a constatat că în unele zone cheie de creștere a hameiului, a existat o scădere de aproape 20% a producției.

Oamenii de știință, de la Academia Cehă de Științe (CAS) și de la Universitatea Cambridge, au pus reducerea recoltei la condiții mai uscate – probabil din cauza schimbărilor climatice – din ultimii ani.

Martin Mozny, coautor al lucrării și cercetător la CAS, a declarat: „Eșecul de adaptare va pune în pericol profitabilitatea cultivării hameiului în unele zone. Consecința va fi o producție mai mică și un preț mai mare pentru producătorii de bere”.

Prețul berii a crescut deja cu 13% de la începutul pandemiei din 2020, din cauza creșterii costurilor cu energie determinată de inflație și a crizei gazelor ca urmare a invaziei Ucrainei.

Gustul hameiului s-a schimbat

Oamenii de știință au constatat, de asemenea, că acizii alfa amari ai hameiului, care influențează aroma berii, s-au redus, din cauza temperaturilor mai ridicate și mai extreme.

În ciuda eforturilor globale, emisiile de gaze cu efect de seră din activitățile umane au continuat să crească temperaturile. Este de așteptat ca în următorii cinci până la șapte ani să fie depășită bariera crucială de 1,5C.

Studiul prezice că acizii amari se vor reduce cu până la 31% până în 2050.

Citește și:

Exit mobile version