• Premiul Nobel pentru Pace este decernat în Norvegia, în timp ce alte premii, cum ar fi cele pentru literatură și economie, sunt acordate în Suedia.
  • Pe parcursul a șase zile, vor fi anunțate numele câștigătorilor celor șase premii din întreaga lume.
  • Sezonul Nobel din acest an începe luni, cu premiul în medicină, urmat de anunțuri zilnice: marți, fizica, miercuri, chimia și joi, literatura.

Începutul lunii octombrie înseamnă sezonul premiilor Nobel. Pe parcursul a șase zile, vor fi anunțate numele câștigătorilor celor șase premii din întreaga lume, ceea ce va duce la adăugarea unor fețe noi la cea mai elitistă listă de oameni de știință, scriitori, economiști și lideri în domeniul drepturilor omului din lume.

Sezonul Nobel din acest an începe luni, cu premiul în medicină, urmat de anunțuri zilnice: marți, fizica, miercuri, chimia și joi, literatura. Premiul Nobel pentru Pace 2022 va fi anunțat vineri, iar premiul pentru economie pe 10 octombrie.

Cine a creat aceste premii?

  • Premiile în medicină, fizică, chimie, literatură și pace au fost create prin testamentul lui Alfred Nobel, un industriaș suedez bogat și inventator al dinamitei. Primele premii au fost înmânate în 1901, la cinci ani după moartea lui Nobel.
  • Fiecare premiu este în valoare de 10 milioane de coroane (aproape 900.000 de dolari) și va fi înmânat cu o diplomă și o medalie de aur la 10 decembrie – data morții lui Nobel, în 1896.
  • Premiul pentru economie – cunoscut oficial sub numele de Premiul Băncii Suediei în științe economice în memoria lui Alfred Nobel – nu a fost creat de el, ci de banca centrală a Suediei în 1968.
  • Între 1901 și 2021, aceste premii și premiul în științe economice au fost acordate de 609 ori.

Cine știe cine va câștiga și de ce?

  • Statutul acestor premii interzice judecătorilor să discute despre deliberările lor timp de 50 de ani. Așadar, probabil că va mai trece ceva timp până când vom ști cu siguranță cum au făcut judecătorii alegerile pentru 2022 și cine s-a aflat pe listele lor de preselecție.
  • Judecătorii încearcă din răsputeri să evite să lase indicii cu privire la câștigători înainte de anunțuri, dar, uneori, vestea se răspândește. Casele de pariuri din Europa oferă uneori cote privind posibilii câștigători ai premiilor Nobel pentru pace și literatură.

Cine poate nominaliza un candidat?

  • Mii de persoane din întreaga lume sunt eligibile pentru a depune nominalizări pentru premii.
  • Printre acestea se numără profesori universitari, legislatori, laureați Nobel anteriori și chiar membrii comisiei.
  • Deși nominalizările sunt ținute secrete timp de 50 de ani, cei care le înaintează își anunță uneori public sugestiile, în special pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Care este legătura cu Norvegia?

  • Premiul Nobel pentru Pace este decernat în Norvegia, în timp ce celelalte premii sunt înmânate în Suedia. Așa a vrut Alfred Nobel.
  • Motivele sale exacte nu sunt clare, dar în timpul vieții sale Suedia și Norvegia au fost unite într-o uniune, care a fost dizolvată în 1905. Uneori, relațiile au fost tensionate între Fundația Nobel din Stockholm, care gestionează banii pentru premiu, și comitetul pentru premiul pentru pace, extrem de independent, din Oslo.

De ce este nevoie pentru a câștiga un Nobel?

  • Răbdare, în primul rând. Oamenii de știință trebuie adesea să aștepte zeci de ani pentru ca munca lor să fie recunoscută de judecători, care vor să se asigure că orice descoperire rezistă în timp.
  • Aceasta este o abatere de la testamentul lui Nobel, care prevede ca premiile să fie acordate „celor care, în cursul anului precedent, au adus cel mai mare beneficiu omenirii”. Comitetul pentru premiul pentru pace este singurul care recompensează în mod regulat realizările făcute în anul precedent.
  • Conform dorințelor lui Nobel, acest premiu ar trebui să revină „persoanei care va fi depus cele mai multe sau cele mai bune eforturi pentru fraternitatea dintre națiuni, pentru abolirea sau reducerea armatelor permanente și pentru organizarea și promovarea congreselor de pace”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT