• Iulian Berdilă, general-maior: Țara înseamnă să fii – în orice moment – acolo unde este nevoie de tine
  • Iulian Berdilă, despre ce ar fi făcut daca ar fi participat la Primul Război Mondial: În niciun caz nu aș fi rămas acasă
  • Iulian Berdilă: Apărarea națională are nevoie de investiții. Are amenințări, riscuri, vulnerabilitați foarte subversive

„Patria este acolo unde îți este bine”, spune un citat din limba latină. Pentru invitatul lui Vlad Craioveanu, general-maior Iulian Berdilă, țara înseamnă să fii – în orice moment – acolo unde este nevoie de tine. De 1 Decembrie, șeful Statului Major al Forțelor Terestre îți spune cât de mult contează pentru uniforma militară respectul, solidaritatea, dar și sacrificiile și încercările care vin la pachet cu mândria de a-ți apăra țara.

„O camaraderie care răzbate dincolo de uniformă. Câteva lucruri care exemplifică unitatea românilor printre toate armele. Este clar că militarul român trebuie să învețe să se sacrifice și să producă în echipă”, susține Iulian Berdilă.

Apărarea cirbernetică este extrem de importantă

Iulian Berdilă: Forțele terestre au o serie de capabilități destinate luptei convenționale. Dar ea nu a dispărut din scenariile pe care noi le avem în atenție. Au și relevanta. Pe de altă parte, aducerea în tehnologie a unei platforme noi a adus și un anumit tip de instruire. În contextul noului Covid, digitalizarea nu a fost așa doar o vorbă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ

„Suntem cu lecțiile la zi. Viteza, în schimb, cel puțin personal, viteza este una care îmi dă unele provocări. Ai trimis informatia, însă totul este extrem de rapid. Apărarea cirbernetică este extrem de importantă”, adaugă Iulian Berdilă.

În ce măsură există preocupare pentru dezvoltarea acestei zone

Iulian Berdilă: Și pentru noi calitatea resurselor umane devine un factor important, devine un factor important si pachetul cu care îl primesc pe tânăr în armată. Educația este un lucru extrem de important. Există un pachet de valori.

Iulian Berdila: Ce faci, îi dai militarului salariul mai mare sau confortul pe timpul misiunii este mai mare? Cele mai multe țări NATO, au mizat pentru cea de-a doua opțiune. Pentru militar, contează foarte mult ca cel de acasă să fie liniștit. Eu cred cu tărie că fiecare militar căzut la datorie permite devenirea unui român în viitor.

Iulian Berdila: Le mulțumesc pentru că-și fac datoria și le mulțumesc pentru ca acolo unde sunt rezonează de acolo de unde sunt. Am rămas distanțați, dar nu îndepărtați.

Iulian Berdila, despre ce ar fi făcut daca ar fi participat la Primul Razboi Mondial: În niciun caz nu aș fi rămas acasă

Iulian Berdila: Apărarea națională are nevoie de investiții. Are amenințări, riscuri, vulnerabilitați foarte subversive.

Iulian Berdilă: După anii 2010-2012, strategia este una dintre ceea ce a construit România (…)Trebuie să ai capacitatea nu doar de a defini victoria. Ci să o și realizezi.

Iulian Berdilă: Vorbeam despre capacitatea noastră de a simula și despre a determina scenarii, și să știți că dificultatea apare în stabilirea unui set cât mai variabile. Ce fel de conflicte îți propui, ce fel de variabile ai? Din punctul meu de vedere, provocările care au nevoie de scenarii cât mai precise sunt cele care în timp și spațiu. Revin aici la războiul cibernetic. Cum îți asiguri asiguri comanda modului operațional, vizavi de fake news, cum faci să cunoști adevărul. Primul lucru este să menținem gata adevărul.