• Darth Vader, personajul negativ din Războiul Stelelor, este dublat de actorul James Earl Jones.
  • Acum, faimoasele sale tonuri vor fi recreate prin utilizarea inteligenței artificiale (AI) și a înregistrărilor arhivate.
  • Wood a declarat că echipa din Kiev a fost afectată de invazia rusă în Ucraina, dar a rezistat pentru a reuși să realizeze serialele.

Actorul din spatele vocii lui Darth Vader, răufăcătorul din Star Wars, a anunțat că se va retrage din acest rol, dar a obținut o licență pentru utilizarea vocii sale în producții viitoare.

James Earl Jones a dat pentru prima dată vocea lui Darth Vader în filmul original Star Wars din 1977 și a continuat să joace în „Imperiul contraatacă” și „Întoarcerea lui Jedi”. Cu toate acestea, Matthew Wood, editorul care supervizează sunetul din Star Wars, a declarat pentru Vanity Fair că actorul în vârstă de 91 de ani „se gândea să renunțe la acest personaj”.

Jones a continuat să dea voce rolului în filme precum primul episod al seriei antologice Star Wars, Rogue One, și al treilea episod al trilogiei de continuări, Star Wars: The Rise of Skywalker. Proiectele viitoare ale Disney și Lucasfilm vor folosi tehnologia de vorbire sintetică cu inteligență artificială pentru a recrea vocea mai tânără a lui Jones din filmele sale anterioare.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Compania de clonare a vocii Respeecher, cu sediul în Ucraina, va folosi tehnologia AI pentru a crea conversații noi din înregistrări vocale vechi revitalizate. Aceștia i-au remasterizat anterior vocea din filmele originale Star Wars pentru recentul serial Disney+ Obi-Wan Kenobi, iar unele dintre înregistrările sale vocale de arhivă au fost, de asemenea, folosite. Wood a declarat că familia lui Jones a fost foarte mulțumită de rezultat și l-a descris pe Jones ca fiind „un naș binevoitor” pentru sfaturile sale cu privire la interpretarea rolului în timpul producției.

Start-up-ul ucrainean a lucrat, de asemenea, cu Lucasfilm pentru a crea vocea unui tânăr Luke Skywalker pentru serialul Disney+, The Book of Boba Fett. Wood a declarat că echipa din Kiev a fost afectată de invazia rusă în Ucraina, dar a rezistat pentru a reuși să realizeze serialele.

Printre cele mai cunoscute replici ale lui Jones se numără „Nu, eu sunt tatăl tău. Nu cunoști puterea părții întunecate! Trebuie să mă supun stăpânului meu” și „Forța este puternică cu acesta”.