• Japonia va permite vânătoarea de urși în zone rezidențiale pentru a preveni incidentele periculoase.
  • Modificările legii vor intra în vigoare anul viitor, din cauza creșterii populației de urși și a reducerii habitatului lor.
  • În ultimul an, au fost raportate numeroase atacuri și decese cauzate de urși.

Japonia va relaxa legile stricte privind vânătoarea pentru a facilita împușcarea urșilor, ca urmare a creșterii întâlnirilor periculoase cu aceștia în zonele urbane. Acest fenomen a devenit mai frecvent pe măsură ce numărul urșilor crește, iar habitatul lor natural se reduce din cauza dezvoltării urbanizării și a schimbărilor de mediu. Guvernul japonez va modifica legile de protecție și gestionare a faunei pentru a permite autorităților locale să autorizeze vânătorii să efectueze „tragerea de urgență” atunci când urșii sunt observați în zone rezidențiale, potrivit unui raport al agenției de știri Kyodo, scrie The Guardian.

Această modificare va intra în vigoare anul viitor și este destinată să simplifice procesul prin care vânătorii autorizați pot interveni rapid în cazul întâlnirii cu urși în zone populate. În prezent, autoritățile permit împușcarea urșilor doar dacă aceștia reprezintă un pericol direct pentru viața umană, iar aprobarea se face exclusiv de către poliție. Cu toate acestea, autoritățile din regiunile din nordul Japoniei se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de întâlniri între urși și oameni, din cauza pierderii habitatului natural al animalelor, care sunt forțate să se apropie de localități în căutare de hrană.

În ultimul an, Japonia a înregistrat un număr record de 219 incidente grave cu urși, inclusiv șase decese, iar peste 9.000 de urși din specii de urs negru și urs brun au fost prinși și eliminați. Experții atribuie această creștere a atacurilor lipsei de ghinde și a altor resurse alimentare esențiale pentru urși, o problemă care ar putea fi legată de schimbările climatice. De asemenea, urșii au fost determinați să se deplaseze mai departe în căutare de hrană din cauza depopulării comunităților rurale și a terenurilor agricole abandonate.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Populația de urși din Japonia a crescut semnificativ, estimându-se că numărul urșilor asiatici negri a ajuns la 44.000, față de doar 15.000 în 2012. De asemenea, se estimează că pe insula Hokkaido trăiesc aproape 12.000 de urși bruni Ussuri, o creștere de trei ori față de acum 12 ani. În același timp, Japonia se confruntă cu o comunitate de vânători tot mai îmbătrânită și în scădere, care trebuie să respecte legi foarte stricte referitoare la armele de foc și depozitarea muniției.

În 1975, autoritățile japoneze au emis mai mult de 517.800 de licențe de vânătoare, însă numărul acestora a scăzut cu mai mult de jumătate până în 2020, ajungând la doar 218.500, dintre care aproximativ 60% erau vânători de vârstă înaintată, de peste 60 de ani. În acea perioadă, aproape 98% dintre licențele emise erau pentru vânătoare cu arme de foc, însă acest procent a scăzut la doar 42% în 2020, în timp ce restul licențelor erau pentru capcane.

În prezent, poliția este chemată să intervină în caz de apariție a urșilor în zonele urbane, dar legislația existentă interzice utilizarea armelor de foc în aceste locații rezidențiale sau în locuri publice, cum ar fi centrele comerciale și stațiile de tren. De asemenea, un ofițer de poliție trebuie să aprobe folosirea armelor de foc de către vânători.

Recent, un urs a atacat un angajat al unui supermarket în prefectura Akita, înainte de a se adăposti în magazin timp de aproape trei zile. Ursul a fost eliminat după ce a fost capturat într-o capcană. Akita a fost locul unor incidente de amploare și anul trecut, inclusiv un caz în care un bărbat a pierdut o parte din ureche după ce a găsit un urs în garajul său și altul în care mai multe persoane au fost rănite într-o stație de autobuz.

De asemenea, autoritățile din zona metropolitană a Tokyo au raportat mai mult de 200 de observații de urși în ultimul an, estimând că între 100 și 200 de urși negri trăiesc în capitală și în împrejurimile acesteia.

Citește și