Mădălina Craiu, invitată la ,,Ochii pe mine!”, despre noroc, superstiții și actorie în pandemie: „Primul film l-am făcut pentru că m-a văzut regizorul într-un club”

  • Mădălina Craiu: ,,Actorii au, în general, foarte multe superstiții. Suntem tare fixiști și – de la atât de mari emoții – ce avem înainte de fiecare spectacol, se dezvoltă tot felul de superstiții.”
  • Mădălina Craiu: ,,Am sentimentul că sunt norocoasă. E posibil să fi făcut ce trebuie cu acel noroc, dar am avut și momente de real noroc. Noroc chior cum se numește.”
  • Mădălina Craiu, despre covid-coordonator pe platoul de filmare: ,,Imaginează-ți să coordonezi 40-50 de oameni într-o echipă de filmare, toți să stea la distanță, să-și poarte masca, să fie toată lumea testată regulat, să fie toată lumea dezinfectată…”

Actrița Mădălina Craiu – invitată de 1 Martie în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – vorbește despre norocul de a face teatru, despre reinventare și readaptare, într-o lume care ne-a schimbat tuturor prioritățile.

Să fie primăvara asta motorul pentru a ne lua viețile înapoi și pentru a visa să ajungem, din nou, în sala de teatru fără măști și fără distanțare?

Mădălina Craiu, despre actori și superstiții: ,,Suntem tare fixiști!”

Mădălina Craiu – actrița pe care ați văzut-o în toate cele 3 sezoane din serialul „Umbre” de pe HBO – mărturisește că se consideră un om norocos. Recunoaște însă că sunt anumite semne în care crede și după care se ghidează.

Cât despre norocul în profesie, debutul ei în lumea filmului a început cu o întâmplare fericită și neașteptată. Mai pe scurt, ca să invocăm norocul, a fost omul potrivit la locul potrivit!

,,Actorii au, în general, foarte multe superstiții că suntem tare fixiști și de la atât de mari emoții ce avem înainte de fiecare spectacol, sau filmare, sau așa, se dezvoltă tot felul de superstiții. De exemplu, foarte mulți ani, dar pe asta am spart-o, nu puteam să merg la teatru sau la școală decât pe un anumit traseu. Dacă schimbam traseul, aveam impresia că nu o să-mi iasă ok. Nu îmi place să mă întorc în casă, dacă uit ceva, prefer să nu mă mai întorc. Pe asta nu pisica nu o am. Îmi plac pisicile negre, nu am nicio treabă cu ele.”

Mădălina Craiu: ,,Norocul chior m-a nimerit pentru că am intrat în acel club!”

,,Am sentimentul că sunt norocoasă. E posibil să fi făcut ce trebuie cu acel noroc, dar am avut și momente de real noroc. Noroc chior cum se numește. Primul film pe care l-am făcut, l-am făcut pentru că m-a văzut regizorul într-un club. Am intrat într-un club, era pe vremea aia El Comandante, acolo se strângeau toți actorii și toți regizorii. Eram marțea în Comandante, acum 12 ani. Nu intrasem la facultate, picasem în primul an în care am dat și în anul ăla continuam pregătirile. Mie îmi era clar că vreau să fiu actriță.
Voiam să ajung să fac mai ales film. Norocul chior m-a nimerit pentru că am intrat în acel club, m-a văzut regizorul cu care am făcut acest prim scurtmetraj, a venit la mine și mi-a zis băi, de un an de zile caut personajul principal pentru un scurtmetraj, tu ești, vrei să vii mâine, totuși, la o probă, să te vadă si echipa? Da, noi nevorbind în prealabil, necunoscându-ne, nefiind un flirt sau ceva.”

M. Craiu: ,,Mă gândeam să mă angajez într-un anticariat”

Mădălina Craiu recunoaște însă că nu se aștepta ca pandemia să dureze atâta vreme. Ba mai mult, la un moment dat, s-a gândit să se reprofileze. Ce meserie credeți că a tentat-o cel mai mult pe actrița din serialul ,,Umbre”?

,,Noi nu ne așteptam să dureze atât de mult. Tot așteptat că mai ține o lună. Am fost foarte calmă la început, dar când s-au terminat alea patru luni și am văzut că nu mai intrau proiecte, fix înainte să mă lovească norocul șiu să prind rolul la ,,Ruxx” – exact înainte de asta mă gândeam să mă angajez într-un anticariat.”

Ce spune Mădălina Craiu despre teatrul independent și reîntoarcerea la valorile culturale

Vlad Craioveanu și Mădălina Craiu analizează și subiectul actorilor independenți, intens discutat și destul de controversat în perioada pandemiei. Invitata de la ,,Ochii pe mine!” vorbește, printre altele, și despre o reîntoarcere la valorile adevărate, printre care și zona culturală, rămasă, indiferent de vremuri și de vreme un fel de Cenușăreasă a zilelor noastre.

,,Cred că, la un moment dat, ar fi frumos așa ca și societate să ne concentrăm pe asta, nu neapărat ca stat că nu cred că e numai la ei puterea de decizie sau de a schimba ceva. Undeva o reîntoarcere către valori și lucrurile la care ținem cu adevărat și aici poate intra și cultura, și o manifestare independentă că oamenii sunt foarte fericiți când vin la teatrul independent că e o altfel de experiență.”

Mădălina Craiu: ,,E mult mai multă libertate în mediul independent (…) Mult mai prost plătit în schimb…”

,,Actorii care fac teatru independent sunt actori profesioniști. Mulți dintre ei sunt și angajați la stat (…) Acum da, a început să intre teatrul independent și în vizorul Uniterului. E mult mai multă libertate în mediul independent decât în mediul de stat. Mult mai prost plătit în schimb. Frumusețea ar fi dacă totuși ar fi împreună lucrurile astea la un momendat.”

Mădălina Craiu mărturisește însă că, în ciuda pandemiei, atmosfera pe platoul de filmare a fost una foarte plăcută. Toți au fost mult mai entuziasmați și mai încântați că lucrează, că pot să-și facă meseria, chiar și în aceste vremuri ciudate și nebune. Atenție, însă! Toate sub privirea vigilentă a celui care se numește în vreme de pandemie covid-coordonator…

Mădălina Craiu: ,,Vezi oameni, Vlad! De atâta drag că ne vedem, s-ar putea să crească calitatea”

,,Foarte plăcută! Știi cum e și cu pandemia? Cred că te legă dușmanul comun. Atât de încântați că lucrăm și că ne avem în fiecare zi… Vezi oameni, Vlad! De atâta drag că ne vedem, s-ar putea să crească calitatea”, explică Mădălina Craiu atmosfera pe platoul de filmare.

Mădălina Craiu: ,,Nu mă deranjează deloc că am avut acest covid-coordonator”

,,Imaginează-ți să coordonezi 40-50 de oameni într-o echipă de filmare, toți să stea la distanță, să-și poarte masca, să fie toată lumea testată regulat, să fie toată lumea dezinfectată, să aibă toată lumea mască la el, să aibă dezinfectant la el. E muncă și acolo! Te face să te simți foarte în siguranță. Nu mă deranjează deloc că am avut acest covid-coordonator.”