• IaȘi Cufărul cu Haine este cel mai mare târg de resale din Moldova.
  • Mâine, pe 12 mai va avea loc ediția a IX-a și vor veni 80 de expozante.
  • Evenimentul a fost organizat în trecut și pentru copiii sub o formă de educație.
  • Prețurile produselor nu depășesc 150 Ron și trebuie să fie din materiale sustenabile.

Conceptul de modă sustenabilă a devenit tot mai popular în ultimii ani, pe măsură ce consumatorii au început să conștientizeze efectele industriei fast-fashion asupra societății și a mediului înconjurător. Știu că și tu vrei să ai grijă de mediul înconjurător, însă reciclarea trebuie să respecte o serie de principii. În Iași a luat naștere un proiect de resale care a ajuns să fie acum cel mai mare târg de resale din Moldova.

Rivalizați cu mass market sau cu cu atelierele de croitorie?

„IaȘi Cufărul cu Haine face echipă și cu designeri din atelierele de croitorie care au înțeles conceptul și care chiar vin la evenimente. În ceea ce privește mass market-ul, nu putem concura vreodată, asta pentru că majoritatea urmăresc tendințele și achiziționează produse din mai multe considerente. Trebuie să înțelegem din start faptul că moda sustenabilă nu înseamnă doar fabricarea acesteia și utilizarea ei. Chiar dacă un produs calitativ ajunge în garderoba ta trebuie să aibă o calitate foarte bună ca să reziste pe durata mai multor sezoane.

Este o formă de educație pe care încercăm să o facem în Iași și am reușit. Sunt 5 ani în spate; în 2019 am organizat primul eveniment, iar acum este cel mai mare târg de designer din zona Moldovei. Conceptul de sustenabilitate este foarte amplu, sunt foarte multe principii care stau la baza lui, însă trebuie să ne axăm pe cele două care se întrepătrund: etica socială și cea economică. Dacă am putea învăța aceste lucruri și faptul că un tricou are o viață mai îndelungată dacă este calitativă sau că putem să scoatem o ținută din anonimat cu un accesoriu, atunci workshop-urile noastre demonstrează că ne-am făcut treaba pe îndelete”, susține Teona Gherasim, fondatoarea evenimentului.

Recomandări

ALEGERI 2024
ORBAN IGNORĂ CPI
MUSK TAIE POSTURI LA GUVERN
CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK

Care este diferența dintre un magazin care vinde produse la prețuri mici și acest eveniment?

„În momentul în care mergi într-un magazin să-ți cumperi, în spate este raționamentul financiar: produsele sunt ieftine. Este o formă de terapie dacă e să ne raportăm la ceea ce spun psihologii, respectiv când nu ai o stare foarte bună cu siguranță un produs vestimentar nou te bucură dar și plaja mare de produse de unde poți alege. Probabilitatea ca în acel magazin să găsești un produs unicat este destul de redusă.

La evenimentele noastre conceptul din spate, regulamentul este extrem de clar: orice expozantă trebuie să aducă un produs pe care este dispusă să-l ia înapoi acasă. Trebuie să arate foarte bine, să nu aibă urme de folosință, urme de machiaj atunci când probezi, cum mai găsim noi în mass market, dar poți afla de la expozantă povestea din spate, cum se așază pe ea și să interacționezi cu ele. Este o energie foarte mare care se molipsește iar asta este îmbucurător pentru că aflăm că tot mai multe fete, pentru că ne axăm pe fete, înțeleg conceptul acesta de sustenabilitate, adoptă câteva principii din cele multe care sunt. Au înțeles necesitatea unei colecții capsulă în garderoba proprie și îmbucurător este că nu suntem singurele. Sunt și companii mari care au adoptat linii întregi de articole de îmbrăcăminte sau de încălțăminte pornind de la principiile de bază”, a declarat Teona Gherasim pentru Aleph News.

Citește și