• Marcel Ciolacu: “De cinci zile se face o șmecherie în raportări (…) că există un platou
  • Ciolacu: “Categoric vom fi carantinați după 6 decembrie”
  • Monaliza Cristea: ”Violența e un comportament învățat, nimeni nu se naște violent”.
  • Alexandru Rafila: “În principiu, vaccinurile sunt cele mai verificate din industria farma”

Invitați de colecție în emisiunea lui Marius Tucă, la “Marius Tucă Show”, Aleph News, miercuri seara. Invitatul primei ore a fost Marcel Ciolacu, președinte PSD și candidat la un fotoliu de parlamentar de Buzău, Monaliza Cristea – directorul Direcţiei Prevenirea şi Combaterea Violenţei domestice din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse intre Femei și Bărbați și doctoral Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Întâlnirea ziaristului Marius Tucă cu Marcel Ciolacu a debutat cu întrebarea ziaristului despre comentariile lui Iohannis în ultima conferință de presă. Marcel Ciolacu a răspuns: “Nimeni nu și-a permis să atace partidul de opoziție pentru că ție nu-ți arată bine cifrele. Singur s-a descalificat să mai fie președintele României. NU are argumente, nu are logică. Apariția de aseară nu e prima de acest gen. O să scriu la ambasadori, măcar să afle ce se-ntâmplă”.

Întrebat despre comentariile ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, despre modul în care PNL gestionează ciza din Piatra Neamț, Ciolacu a răspuns: “Am avut întâlniri oficiale cu domnul ambasador. Astfel de derapaje par o înțelegere cu Iohannis și nu știu cât de bine fac unui parteneriat strategic. Întotdeauna e atacată Puterea, pentru că abuzurile se fac când ești la Putere. Mi-e greu să înțeleg cum poți să vorbești de baronii roșii, să faci astfel de analogii. (…) Ați văzut toată manipularea. Cred că a mers o perioadă atacul ambasadei către PSD. Când îi răspunzi ambasadorului american te cataloghează că ești cu rușii. M-a surprins acest limbaj. De asta nu am răspuns niciodată”.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Ziaristul Mariu Tucă a abordat tema faptului că Zuckerman a felicitat guvernul Orban pentru reacția la tragedia din Piatra Neamț. Marcel Ciolacu a răspuns: “Când ai o anumită incidență, automat intri în carantină. Când au fost anunțate 12 000 de cazuri, s-a blocat softul de raportare. De cinci zile se face o șmecherie în raportări, că există un platou. Numărul de infectări a ajuns la 10 000 și testezi tot 30 000, cu toate că ai 50 000 pentru că DSP nu mai răspunde la telefon, ca să nu mai răspundă oamenii c-au avut contacți.

Tucă: Cazurile grave se vor vedea la Terapie Intensivă.  

Ciolacu: am ajuns două săptămâni la rând să avem peste 1000 de decese. Săptămâna asta vom sari cu mult peste cele 1 000 de decese. E o coafare a realității, ca să arate din nou că au găsit soluțiile. Mai lipsește să zică “ce ați văzut la Balș (paturi pe culoare, n. red.) nu e adevărat”.

Ciolacu a spus că, după alegerile de 6 decembrie, carantinarea României va fi categorică: Ciolacu: “Categoric vom fi carantinați după 6 decembrie”.

Întrebat de ziarist care sunt prioritățile PSD, Ciolacu a răspuns: “deschiderea școlilor, deschiderea piețelor. PSD e un partid mai dinamic. Ne-am întors la prioritățile oamenilor. Avem o comunicare între noi mult mai bună. La alegerile loicale am văzut o creștere cu 10% în preferințele oamenilor.

Tucă: Moartea pasiunii! Ce e dinamic? Ciolacu: Aștept votul românilor. Când iese Iohannis și ne-njură, sunt convins că PNL stă foarte prost. Prioritățile PSD sunt deschiderea școlilor și deschiderea piețelor”.

Despre Legea 51/ 1991, privind mandatele pe securitatea națională, Ciolacu a răspuns: “Faptul că se schimbă majoritatea, după raționamentul dvs, ar trece. Legea ar fi fost respinsă de PSD ca multe alte legi. Corect ar fi fost ca la Senat să fie dezbătută și să fie aprobată după dezbateri. Aceste dezbateri se fac în comisia Juridică a camerei decizionale. Ce? Vreți să fiu Don Quijote, să mă bat cu morile de vânt?”.

Discuția despre securiști s-a transformat într-o discușție semantică: Tucă: Mie nu-mi plac securiștii. Ciolacu: “Domne, eu nu sunt securist. Grindeanu nu e securist. Tudose nu e securist. Ce înseamnă să fii securist? Tucă: Să fii prieten cu Coldea, cu Maior, să fii în sufragerie cu Kovesi.

Tucă: Eu, dacă eram președintele Camerei Deputaților, nu treceam niciodată legea 51/ 1991. Nici tacit, nici netacit. O să voteze PNL cu două mâini această lege. Ciolacu: Tucă: Da! Eu m-aș fi bătut să nu vină ăia să ia mandate pe Siguranța Națională”.

Întrebat de Marius Tucă despre propunerea USR, de taxare zero pentru salariul minim, Ciolacu a spus: “Nu există așa ceva. Ăsta e un know-how luat din Israel”.

Pe tema oportunității alegerilor, acesta a comentat: “de ce faci Alegeri? Vaccinul nu există acum. De ce faci Alegeri cân dpoți să le faci peste trei luni, când va fi vaccin. Tucă: În trei luni ajungeau la 25%. Ciolacu: Eu am mâncat pâinea asta în PSD”.

În partea a doua a emisiunii, Marius Tucă a avut-o invitată pe Monaliza Cristea – directorul Direcţiei Prevenirea şi Combaterea Violenţei domestice din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse intre Femei și Bărbați. Cei doi au vorbit pe tema violenței în familie.

După experiența doamnei Cristea, violența în familie vine din cauza: “Educație, stereotipuri, perpetuarea de modele învățate în copilărie. Violența e un comportament învățat, nimeni nu se naște violent. Anbumite condiții de sărăcie, de trai precar sunt generatoare de violență. Plus adicțiile – alcoolul, jocurile de noroc”.

Întrebată pe ziarist care sunt motivele pentru care se ajunge la violență, doamna Cristea a răspuns: “E foarte greu când violența devine rutină. Femeile trebuie să facă primul pas. Avem o linie telefonică: 0800500333 – este linie funcțională la nivelul Agenției Naționale. Și copiii pot accesa această linie dacă sunt bătuți”.

Numărul victimelor violenței în familie a crescut în pandemie:

“Marius Tucă: A crescut numărul victimelor în această perioadă?

Cristea: Noi am constatat o creștere cu 70%, mai ales în perioada stării de urgență (603 apeluri).

Marius Tucă: Au fost cazuri când agresorul a fost scos din casă, chiar dacă e a lui? Cristea: Da. În 2020 au fost înregistrate 7 000 de ordine de protecție provizorie”.

Există o posibilitate a agresorului de a nu mai fi cee ace a fost? Răspunsul e tranșant:

Cristea: “Cred într-o a doua șansă, dar este puțin probabil că acesta își va reveni și se va transforma într-un îngeraș. E un ciclu care se repet[. După <luna de miere>, cum îi spunem noi, se ajunge din nou la violențe”.

În ultima parte a show-ului, ziaristul l-a avut ca invitat pe Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

“Unele vaccinuri sunt mai ieftine pentru că guvernele au investit în ele. Cele în care au investit producătorii sunt mai scumpe, pentru că au fost făcute pe bani private”, a spus acesta.

Întrebat de Maerius Tucă dacă ar fi bine să-și facă vaccinul, doctoral Alexandru Rafila a răspuns:

“Eu ar fi bine să mi-l fac, pentru că dvs deja ați trecut prin boală. N-o să mi-l fac decât dacă va fi autorizat. Autorizarea nu este o glumă. Vaccinul este retestat. Fiecare lot de vaccin este avizat. În principiu, vacicnurile sunt cele mai verificate din industria farma”.

La întrebarea dacă se se va intra în lockdown după Alegeri, doctoral Rafila a răspuns: “Am văzut un document care arată că România stă rău la cifre. Artiolul face referire la măsuri foarte ferme”.