• Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta: Principala datorie pe care noi ar trebui să ne-o livram nouă-inșine în raport cu Diapora este cum să facem ca Diaspora să se întoarcă
  • Marius Lazurca, despre pandemie și relații diplomatice în momentul în care mai multe state se simt divizate: A ajuns să arate trunchiat diplomația în ziua de astăzi.

Invitatul lui Vlad Craioveanu, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, îți vorbește despre ce reprezintă 1 Decembrie pentru românii din diaspora, dar și cât de mult contează fiecare român care se întoarce înapoi acasă.

Ce înseamnă patriotismul în zilele noastre? Care sunt valorile în care mai cred românii? Ce ține România unită? Cum ne apărăm țara?

„Nu cred ca România își aduce aminte de români doar de 1 Decembrie. Ne amintim de Diaspora în fiecare zi, ăsta este mandatul meu. Cred ca principala datorie pe care noi ar trebui sa ne-o livram nouă-înșine în raport cu diapora este cum sa facem ca diaspora să se întoarcă”, spune Marius Lazurca.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Marius Lazurca, despre pandemie și relații diplomatice în momentul în care mai multe state se simt divizate: ,,A ajuns să arate trunchiat diplomația în ziua de astăzi.”

Marius Lazurca: „Este un lucru care m-a marcat cel mai mult, să văd această tandrețe regăsită pe care o manifestă românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Spre bucuria mea, am avut de fiecare dată cetățeni români de toate etniile la Ziua Națională si nimeni nu s-a considerat ofensat de bucuria noastră.”

Nu cred ca România își aduce aminte de români doar de 1 Decembrie

Marius Lazurca: „Nu cred că România își aduce aminte de români doar de 1 Decembrie. Ne amintim de Diaspora în fiecare zi, ăsta este mandatul meu. Cât de eficienți suntem, cât de bune sunt instrumentele e altă discuție, dar n-aș spune că trăim într-o amnezie completă și se vindecă o dată pe an. Cred ca principala datorie pe care noi ar trebui să ne-o livram nouă-inșine în raport cu diapora este cum să facem ca diaspora să se întoarcă, cum să-i facem să fie utili țării lor. Gândul meu este ca Diaspora să revină în țara să-și înnoade destinul aici.”

Marius Lazurca, despre diplomație în vremea pandemiei

„Diplomația română este flexibilă și nu ne-a fost ușor. Dacă nu ești prezent în carne și oase acțiune ta este și mai dificilă. A trebuit sa fim prezenti in carne și oase, acolo unde prezenta noastră era indispensabilă”, spune Marius Lazurca.

Marius Lazurca despre fake news:

„Informație precisă, informație eliberată de zgura minciunii.”

Marius Lazurca, despre Trianon:

„O temă care nu are nevoie de prezentarea mea. Noi ne-am dorit și în buna măsura am și reusit să traversăm acest an în buna pace și în bună înțelegere și încercând sa nu facem din viziunile noastre diferite motiv de pricină.”, adaugă Marius Lazurca.