• Regizorul Pablo Larrain a filmat cu o cameră UMATIC din 1983, ca să se apropie istoric de poveste.
  • Filmul, lansat în 2012, la festivalul de la Cannes, a câștigat „el Art Cinema Award”.
  • „No” a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

Povestea filmului „No”, regizat de Pablo Larrain, arată contextul politic din Chile în anul 1988. A fost ultimul an al regimului condus de generalul Augusto Pino-cet.

Oamenii au fost chemați la un referendum cu două opțiuni: votul „da” pentru prelungirea mandatului lui Pinocet sau votul „nu” pentru convocarea alegerilor democratice.

Filmul se concentrează pe campania politică pentru „Nu” și asupra modurilor în care societatea chiliană a depășit frica semănată în cei 15 ani de guvernare autoritară, violentă și represivă cu disidenții.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Opoziția îl cheamă în ajutor pe expertul publicitar Rene Saavedra, interpretat de actorul mexican Gael Garcia Bernal, care schimbă complet imaginea taberei „NU”.

Saavedra decide să le vândă chilienilor viața fără general, exact așa cum ar vinde un produs. A arătat bucuria, fericirea și libertatea care vor veni după Pinocet. Nu slogane, ci emoție!

Regimul încearcă să cenzureze campania NU, dar mai rău face.

Dacă vrei să vezi cum un dictator este dat jos prin bucurie, fericire și speranță, poți să vezi în filmul NO, difuzat pe Aleph News duminică de la 21:55.