• Medicul Adrian Marinescu: „Vaccinul, chiar dacă a fost obținut într-un interval scurt de timp, nu înseamnă că nu a trecut de niște etape clare. Prima fază de la orice studiu clinic este profilul de siguranță”.
  • Adrian Marinescu: „E important să fie mai multe categorii de populație testate, la nivel de coorporații, instituții”.
  • Rona Hartner: „Am trecut prin multe încercări în care am înțeles că nu ceea ce pare se întâmplă, nu aduce anul, ce aduce ceasul”.
  • Rona Hartner: „Nu am făcut decât 37 din filmele care mi-au fost propuse pentru că nu am vrut să fac orice, am vrut să am un stil aparte. M-am descoperit în Franța”.

Invitaţi marți seară la Aleph News, Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş şi Rona Hartner, actriţă şi cântăreaţă.

Medicul infecţionist Adrian Marinescu face o radiografie a ultimei perioade în care numărul cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2 creşte tot mai mult.

Acesta susţine că, până la apariţia unui vaccin, soluţia pentru a reduce răspândirea acestui virus este testarea masivă, chiar şi prin metode rapide.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

În ce direcție ne îndreptăm, ne paște o nouă carantină sau vom fi salvați de apariția unui vaccin?

Vaccinul, chiar dacă a fost obținut într-un interval scurt de timp, nu înseamnă că nu a trecut de niște etape clare. Prima fază de la orice studiu clinic care are ca obiectiv obținerea unui medicament, în cazul nostru vorbim de un vaccin, este profilul de siguranță. Deci, în primul rând, vaccinul va fi sigur. Apoi discutăm de eficacitate, discutăm de lucrurile care se întâmplă în viața reală.

Ceea ce este important, este profilul de siguranță. Problema pe care mi-aș pune-o este: cât va fi de durabilă acțiunea lui? Poate că la aceste întrebări vom avea răspunsuri atunci când vom avea acest vaccin. Să sperăm că îl vom avea la începutul lui Ianuarie. Nu cred că vor fi efecte adverse notabile. Mici efecte pot apărea la orice vaccin, cum se întâmplă și la antigripale.

Nu aceasta este problema. Mai degrabă, mi-aș face griji cu perioada de timp cât voi avea efect prin vaccinare. Asta m-ar interesa. Trebuie repetat după un interval de timp, cum se va întâmpla în plan concret, va fi exact ca la vaccinarea antigripală, nu va fi? Lucrurile acestea trebuie să le avem ca răspuns înainte de a avea vaccinul, adică curând.

A.Marinescu, despre persoanele asimptomatice și testele rapide

Doctorul Adrian Marinescu susține că persoanele asimptomatice, cu forme ușoare, pot să nu mai vină la spital.

În momentul în care testăm, și îi testăm și pe asimptomatici, este clar că putem să îi izolăm. Nu poți să te ferești de cineva care nu are un diagnostic. Au fost zile în care am făcut 34-35.000 de teste. Dacă nu putem sa facem testele PCR care sunt de preferat pentru că au acuratețea cea mai bună, putem folosi complementar și teste rapide. Există în momentul acesta teste rapide care au acuratețe bună.

E adevărat, nu se compară cu PCR-ul care pune în evidență antigenele și care ar putea fi folosite în ideea de a ne orienta, nu de a pune diagnosticul. Sunt folosite în multe locuri din lume tocmai în ideea că se fac rapid, costuri mai mici, nu necesită laboratoare specializate.

Adrian Marinescu: Va fi o presiune în raport cu medicii de familie

Nu e un lucru ușor și îmi dau seama că va fi o presiune în raport cu medicii de familie. Totuși, medicul de familie este cel care cunoaște pacientul. Știe dacă are o patologie asociată și poate să facă acest filtru. Dacă vorbim de o persoană tânără, care nu are boli asociate și care are o simptomatologie care ne duce cu gândul la o formă ușoară, nu mai zic dacă este asimptomatic, el poate fi monitorizat acasă pentru că are o probabilitate mare să nu dezvolte complicații.

În situația în care lucrurile ajung să nu fie așa cum trebuie, intervenția va fi rapidă, prin sistemul 112, iar pacientul va ajunge într-un timp scurt, la spitalul de boli infecțioase.

Trei lucruri care te ajută în lupta cu coronavirului

Medicul Adrian Marinescu îți dezvăluie care sunt cele trei lucruri importante care ajută la diminuarea infectării cu COVID-19: testarea, întărirea sistemul medical și măsurile de prevenție.

E foarte greu să te gândești că, într-un anumit loc, poți să ajungi la 70- 80%. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de vaccin și acesta este motivul pentru care, și în istorie dacă ne uităm, foarte rar s-a întâmplat ca, fără vaccin, să ajungi la o imunizare atât de imprimantă încât să se închidă pandemia.

Doctorul Adrian Marinescu, despre diferența dintre gripă și COVID

Aș veni și cu veștile bune, măsurile care previn gripa sunt comune cu cele pentru COVID. La gripă, debutul e brusc, la SARS-CoV-2 vine gradual, e greu să facem diferența. Cel mai simplu când ajungem la sezonul de gripă, când avem simptome să ne izolăm, monitorizarea va fi făcută de către medicul de familie, dacă vor fi o urgență, diagnosticul va fi pe baza testelor.

Artista Rona Hartner, cea cu vino-ncoace: „Nu am chef să îmi pierd cheful de viață!”

Şi de la sănătatea noastră cea de toate zilele trecem la un dialog spumos şi interesant cu Rona Hartner. Actriţa care locuieşte în Franţa vorbește despe familia ei, despre încercările prin care a trecut, dar și despre bucuria de a se reinventa în pandemie.

„Am trecut prin multe încercări în care am înțeles că nu ceea ce pare se întâmplă, nu aduce anul, ce aduce ceasul, proverbele românești, care se verfică în permanență. Nu am chef să pic într-un fel de teroare și să îmi pierd cheful de viață”, spune artista.

R. Hartner: ,,Când am ajuns în Franța, primul lucru pe care l-am făcut, am început să pictez”

Puțini știu însă că Rona Hartner pictează, având strânse până acum 300 de tablouri. Artista mărturisește că visează să facă într-o zi și o expoziție.

Eu trăiam într-o pictură abstractă. Părinții mei pictau și pictaseră toți pereții casei, iar noi trăiam într-o pictură abstractă. Ascultam jazz în fiecare zi, trăiam într-o lume a noastră. Am fost demolați din 85 și de atunci, eu mă tot lupt cu primăria capitalei să recuperez terenul, ca să pot să fac o casă exact cum era cea a părinților mei.

Bineînțeles că nu voi obține niciodată nimic, dar am avut un început de viață într-un loc extraordinar. Familia mea ne crease un spațiu în care să ne exprimăm. Eu trăiam numai în miros de vopsea, ulei. Îmi place mirosul de ulei. De aceea, când am ajuns în Franța, primul lucru pe care l-am făcut, am început să pictez. Aveam nevoie să am raportul acela cu culoarea, să văd cum dai cu pictură. Eu expun foarte rar, dar am în casă foarte multe tablouri.

Rona Hartner, film despre România

În 2019, artista s-a căsătorit în Franţa, cu Dj Herve Camilleri, omul care i-a fost aproape în cele mai grele momente.

Am făcut împreună un film despre România, împreună am creat muzică de film, un DJ a lucrat pe multă muzica, descoperă acum muzica românească, compunem doine împreună. Suntem între 4 pereți și ne ferim de virus și compunem.

R. Hartner: „Am refuzat o sută de filme, am toate scenariile în casă”

Rona Hartner vorbește și despre rolul din Gadjo Dilo, un film francez filmat în România în 1997 regizat de Tony Gatlif și inspirat din viața șatrelor de rromi. Actrița mărturisește că a refuzat să joace în 100 de filme, dorind să aleagă ceva care să i se potrivească cu adevărat. Astfel, în cei 26 de ani de carieră a jucat în 37 de filme.

„Am învățat limba rromani de la copii. Am avut întotdeauna simpatie pentru rromi. Mi se păreau foarte frumoși. Eu nu aveam nicio legatură, terminasem Liceul German, Facultatea de Teatru cu Olga Tudorache. M-au adoptat, m-au lăsat să devin rromani, dansând și învățând cuvintele lor, nu am avut niciun blocaj, mi-a fost ușor să mă apropii de această etnie. (…) Când a simțit că am devenit țigancă, abia atunci am avut voie de filmez. A fost foarte simplu să mă apropi de această etnie. Atunci, am decis să rămân în Franța și la o lună deja filmam pentru un alt film. Nu am făcut decât 37 din filmele care mi-au fost propuse pentru că nu am vrut să fac orice, am vrut să am un stil aparte. M-am descoperit în Franța”.