Vlad Craioveanu i-a avut invitați miercuri seară, la Aleph News, pe Raul Dudnic, muzicianul-jurnalist și Alexandru Minculescu, alias Mincu, actor de stand-up comedy.

Raul Dudnic, jurnalistul diasporei românești din Canada, gânduri despre presă, muzică și pandemie: ,,Restricțiile sunt din ce în ce mai multe și mai dese. În general, aici lumea este disciplinată și ascultă”

Raul Dudnic – românul plecat din anul 1995 în Canada – este realizatorul emisiunii ,,Noi, românii”, dedicată comunității românești din Ontario. Pe vremuri, a fost basist în trupa ,,Cargo”.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

Raul Dudnic, despre pandemie: ,,Canada este cam la 200.000 de infecții cu aproape 10.000 de decese. Însă, în general, populația este disciplinată. Mă refer la purtarea măștii oriunde în interior.”

R. Dudnic, despre presa de altădată: ,,În România, la vremea aceea, presa avea o greutate. Exista o încredere în presă. Ziaristul își verifica sursele. Nu se mai întâmplă la ora asta să-ți verifici sursa. În Canada, lumea are încredere în presă. Încă.”

Muzica jurnalismului

Cunoscut ca fiind muzicianul-jurnalist al diasporei românești din Canada, Raul Dudnic – invitat în prima parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!” – își vorbește despre muzică, jurnalism, pandemie, dar și despre felul în care s-a adaptat în Canada, acolo unde este plecat din 1995. Cele mai frumoase vise rămân însă despre Timișoara, orașul în care a copilărit.
,,Peste tot m-am adaptat. Dar astăzi visele pe care le am când visez se întâmplă în Timișoara. Cei mai mulți prieteni sunt acolo. Canada este locul în care mă simt în largul meu.”

Radul Dudnic, cândva basistul trupei Cargo

Multe amintiri frumoase au rămas în sufletul românului de pe vremea când era basist în trupa ,,Cargo”, o trupă de care îl leagă momente de neuitat. Cât despre artiștii cu care i-ar plăcea să lucreze și pe care îi admiră, în fruntea listei se află Alexandru Andrieș, cu care este și foarte bun prieten.
,,Alexandru Andrieș îmi place, suntem prieteni foarte buni și cred că este cel mai prolific și cel mai sincer muzician român. Apoi, trupa ,,Taxi” imi place foarte mult, îmi place modul foarte relaxat de a compune. Îmi place și Paula Seling.”

Partea creativă, împlinirea românului din Canada!

Invitatul lui Vlad Craioveanu mărturisește franc că partea creativă este ceea ce-l împlinește și îl definește, făcându-l să se simtă în largul lui în micul său univers.
Raul Dudnic se poate considera un om norocos, deoarece și în Canada a continuat să facă ceea ce-i place. Momentan, realizează emisiunea ,,Noi, românii”, un proiect jurnalistic care îi dă posibilitatea să interacționeze direct cu românii din Ontario și să le afle poveștile.

R. Dudnic: ,,Fiecare jurnalist trebuie să își ia meseria serios și să verifice știrile”

Când vine vorba despre presă, jurnalistul își amintește vremurile când lucra în redacțiile timișorene și când presa din România avea o altă greutate. În Canada, lucrurile sunt diferite, deoarece, susține acesta, oamenii au, încă, încredere în credibilitatea jurnalistului.

,,În România, la vremea aceea, presa avea o greutate. Exista o încredere în presă. Ziaristul își verifica sursele. Nu se mai întâmplă la ora asta să-ți verifici sursa. Dintr-un headline, l-ai luat, l-ai preluat…asta vis-a-vis de credibilitate. Exista mai multă credibilitate până când, încet, încet, și chiar în perioada în care eram în România, lucrurile au început să deraieze și să intre în zona mlăștinoasă.
În Canada, lumea are încredere în presă…încă. Există presă care înclină spre stânga, presă care înclină spre dreapta. Evident, fiecare cu audiența ei, însă, există totuși dramul acela de profesionalism… Fiecare jurnalist trebuie să își ia meseria serios și să verifice știrile, să-și verifice sursele, să fie profesionist, fie că e pe ecran sau în scris. Vizavi de ce se întâmplă în România, în presă, cred că acolo e prea mult de discutat și cred că e prea trist ce se întâmplă.”

Raul Dudnic: ,,Canada este cam la 200.000 de infecții cu aproape 10.000 de decese”

Raul Dudnic îți vorbește și despre restricțiile din Canada care și la ei se înmulțesc pe zi ce trece. Populația este însă disciplinată, conchide invitatul lui Vlad Craioveanu.
,,Restricțiile se înmulțesc pe zi ce trece, pentru că, nu știu dacă suntem în valul al doilea, dar de când au început școlile, de când s-a făcut un pic mai frig, numărul cazurilor de infecții a început să crească…a reînceput să crească. A fost ținut sub control destul de multă vreme, dar de la începutul lui octombrie, cam așa, a început să crească.
Canada este cam la 200.000 de infecții cu aproape 10.000 de decese. Însă, în general, populația este disciplinată. Mă refer la purtarea măștii oriunde în interior. Pe stradă nu e obligatoriu. Aici încă nu s-a ajuns la măsura asta. Recent s-au închis, din nou, restaurantele, dar, bineînțeles, tot ce se întâmplă în spații închise, nu mai mult de 10 persoane în spații exterioare, 25 de persoane. Restricțiile sunt din ce în ce mai multe și mai dese, însă lumea este destul de disciplinată și ascultă.”

Și de la povestea muzicianului – jurnalist al diasporei românești din Canada, trecem la un invitat care știe să mai ia viața și în glumă. Într-o perioadă în care hazul de necaz poate fi salvator, Alexandru Minculescu, actor de stand-up comedy, îți arată că un umor de calitate te aduce imediat pe calea cea bună.