• Vlad Craioveanu îți spune povestea lui Tudor Coman, tânărul care la doar 15 ani devenea programator la Adobe. Acum, are 17 ani și face deja performanță.
  • Tudor Coman, despre învățământul românesc: ,,Are și părți bune și părți rele. Orice sistem merge perfecționat. La matematică însă, nivelul este mult mai ridicat în țara noastră decât în alte țări”
  • Maria Popovici, actriţă de stand-up comedy, despre umorul de calitate: ,,Cred că nu glume la prima mână. Acela nu este umor de calitate. Glumele la prima mână sunt glume pe care comedienii le fac la început”

„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu. Joi seara, invitaţi la Aleph News, Tudor Coman, copilul minune de la Adobe România şi Maria Popovici, actriţă de stand-up comedy.

Cine este programatorul de 17 ani de la Adobe

Tudor Coman, tânărul-minune de la Adobe, este elev în clasa a XII-a la liceul Lauder-Reut, specializarea mate-info. Știu ce gândiți: lasă că pleacă mâine-poimâine la facultate în străinătate, însă eu știu că Tudor își dorește să rămână și să facă performanță în România.

La prima vedere, invitatul lui Vlad Craioveanu din prima parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!” pare un tânăr de 17 ani obișnuit. Nu este deloc așa.  La 15 ani, o vârstă la care mulți colegi de-ai lui își petrec altfel timpul, Tudor Coman a ales să descopere și mai mult tainele informaticii și să facă performanță.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Așa că, de doi ani împacă cum nu se poate de bine și școala, dar și job-ul. Momentan, lucrează la un produs din suita Adobe Primetime pentru prevenirea fraudei în online video și responsabilitatea este una extrem de mare.

Tudor Coman îți spune cum a început povestea lui ca programator la Adobe și cum s-a schimbat viața lui în tot acest timp.

,,Vlad Craioveanu: Salut, Tudore!

Tudor Coman: Salut, Vlad! Mulțumesc pentru invitație!

Vlad Craioveanu: Și eu îți mulțumesc pentru că ai acceptat. Ai tot respectul meu sau, mă rog, aproape tot respectul meu pentru că dacă l-ai avea pe tot, nu aș mai avea pe cine să respect. La 15 ani, deja erai la ADOBE, iar acum, la 17 ani, ocupi poziția de inginer. Cum ai ajuns în funcția asta, cum te-au găsit, cum te-au remarcat? Cum s-a produs atracția dintre ADOBE si persoana ta?

Tudor Coman: Este o poveste interesantă. Ideea e că eu voiam să fac un internship în domeniul acesta, în IT, și practic am început să mă gândesc ce să fac, iar într-o zi am dat întâmplător peste un anunț de la ADOBE pe LinkedIn și am decis să încerc să aplic la postul respectiv care era un internship de vară pentru studenți. Am aplicat, am trimis un CV, după m-au chemat la un interviu, mi-au dat un răspuns pozitiv și, câteva luni mai târziu, după toate formalitățile, am început să lucrez.

Vlad Craioveanu: Excelent! Știu că, pentru primul an de angajare ai avut nevoie de procură de la părinții tăi. Cum sunt lucrurile acum și cam câte ore lucrezi la firma asta?

Tudor Coman: Acum, la acest moment, din cauză că sunt în timpul anului școlar, lucrez patru ore pe zi, asta este norma mea. Pe timp de vară am lucrat șase ore pe zi, care este maximul până împlinești vârsta de 18 ani și am început în 2018 tot cu patru ore.

Vlad Craioveanu: Cum faci față și cu școala și cu job-ul? Cum te împarți? Ai timp să te și îndrăgostești?

Tudor Coman: Da, ai timp să te și îndrăgostești! E vorba de organizarea foarte bună a timpului și, practic, dacă știi să îți împarți totul în parametrii ca să poți face tot, atunci ai timp de orice.”

Tudor Coman, despre partea plină a învățământului românesc

La 3 ani a avut primul calculator și recunoaște că a fost întotdeuna atras de cifre. Este as în informatică, însă mărturisește modest că mereu mai ai câte ceva de învățat.

Cât despre învățământul românesc, tânărul programator, dar și elev în clasa a XII-a susține că este bine să vezi și partea goală, dar și pe cea plină a paharului. Surprizător însă, Tudor nu-și dorește să aleagă o facultate în afară, considerând că și în România se poate face treabă bună, dar mai ales se câștigă bine ca programator.

,,Învățământul românesc are și părți bune, are și părți rele. Orice sistem merge perfectionat. La matematică însă, nivelul este mult mai ridicat în țara noastră decât in alte tari. (…) Aș vrea să urmez cursurile Facultații de Informatică și Matematică. Este o facultate foarte bunăpentru ce am eu nevoie. Așa învăț și partea teoretică a informaticii pentru că partea practică o învăț deja la muncă.”

Maria Popovici, de la actorie la stand-up comedy

Și de la matematică, informatică și cifre, este binevenit și puțin umor, așa cum îi stă bine Craioveanului!  Maria Popovici – inviatată din cea de-a doua parte a emisiunii – este actriță de stand-up comedy și câștigătoarea concursului  „iUmor” de acum patru ani. Este absolventă de UNATC, iar înainte să devină comediant, a fost timp de cinci ani actriță la un teatru independent.

Pe principiul, umor la umor trage, Maria Popovici este căsătorită cu Alexandru Minulescu, alias Micu, la rândul lui tot din breasla comedienilor.

Invitata lui Vlad Craioveanu îți spune că, dacă muncești suficient, este o meserie din care se poate trăi. Recunoaște însă că autoironia și hazul de necaz  te ajută mult atunci când faci stand-up comedy.

Maria Popovici îți spune ce înseamnă pentru ea umorul de calitate versus glumele la prima mână

,,Vlad Craioveanu: Cum ai defini tu umorul de calitate?

Maria Popovici: Cred că nu glume la prima mână. Acela nu este umor de calitate. Glumele la prima mână sunt, din punctul meu de vedere, glume pe care comedienii le fac la început. Și eu făceam glume la prima mână la început, poate că și acum îmi mai scapă. Să faci glume despre căsătorie și soțul tău care nu duce gunoiul e la prima mână. Dar toată lumea când începe să scrie material, duce la prima mână. Acesta nu este umor de calitate.”