• Catinca Maria Nistor, coordonatoarea proiectului Antigona de la Teatrul Bulandra: Viitorul este online-ul și această pandemie a deschis ușa către diasporă.
  • Antigona este singurul spectacol din stagiunea 2019-2020 a Teatrului Bulandra, filmat cinematic: de acasă ai ocazia să vezi detalii din scenă, dintre actori, pe care nu le-ai vedea din sală, ca spectator.
  • Dan Ștefan, cofounder Autonom: Turistul italian, primul infectat cu COVID din România, a închiriat mașină de la noi. Am fost printre primii expuși. La noi, dimensiunea sanitară a fost prioritate, nu s-a negociat.

În prima parte a emisiunii de marți, Vlad Craioveanu i-a avut invitați pe colegii jurnaliști Aleph News, Lucia Cujbă și Ștefan Ionescu, cu care a vorbit despre prima dezbatere Trump versus Biden și avantajele versus dezavantajele pentru România în urma alegerii viitorului președinte american.

Biden va avea 78 de ani în ziua alegerilor, iar peste patru ani va avea 82 de ani. Este o încercare pe care nu știm dacă o va duce la capăt. A spus de la început că vicepresedintele lui, senatoarea Kamala Harris, trebuie să fie pregatit mereu să-i ia locul

Donald Trump ar putea intra în istorie ca președintele care a făcut aproape tot ce a promis în campania electorală.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Antigona, teatru filmat cinematic: Premiera online joi, 1 octombrie, ora 20:00

După politică externă, revenim la teatru antic, după piesa lui Sofocle. Antigona este singurul spectacol din stagiunea 2019-2020 a Teatrului Bulandra, care va avea premiera online joi, 1 octombrie, la ora 20:00.

Catinca Maria Nistor: Chiar înainte să se închidă porțile tuturor caselor, începusem să lucrăm la acest proiect Antigona, primul și unicul din această stagiune 2019-2020, primul proiect ales de mine.

Am ales un regizor străin pe care nu îl cunoștea nimeni aici, el nu cunoștea lumea de aici, bârfe, dedesubturi, cineva care vine de la zero. Și cine se poate pricepe mai bine să deslușească înțelesurile și simbolurile unei tragedii antice decât un grec?!

Ei deja începuseră să lucreze și se armonizase distribuția, era o energie foarte frumoasă care s-a întrerupt brusc. Nu cred în teatru, în repetiții pe Zoom, așa că am stat cuminți și am așteptat vremuri mai bune.

Când timpul a permis-o, Stathis Livathinos s-a întors în țară. Mi-am dat seama destul de rapid că teatrele nu se vor deschide curând și chiar și așa oamenii sunt reticenți și precauți, văd că vin la teatru, dar nu rup ușile.

Viitorul este internetul, este foarte clar. Atunci, împreună cu Docudrama și Smart Radio am făcut un parteneriat pentru că nu ne-am fi permis, ca teatru de stat, să terminăm producția singuri.

Vom avea două premiere. Am filmat cinematic, genul acesta de spectacol nu există în țară la acest moment. Ai ocazia să vezi detalii din scenă, printre ei, pe care nu le-ai vedea din sală, ca spectator. E un pionierat și mulțumesc foarte mult echipei, Ancăi Colțeanu care a fost regizor de platou.

Vlad Craioveanu: Mă gândeam că ăsta ar fi începutul pentru un Netflix de teatru.

Catinca Maria Nistor: Există așa ceva afară, să nu crezi că nu m-am gândit la asta, cu abonament lunar. Mai sunt site-urile unor teatre care oferă niște spectacole din arhivă cu un anumit preț.

Vlad Craioveanu: De unde putem lua bilete pentru piesa asta?

Catina Maria Nistor: De pe Smart Radio. Vă îndemn să luați cât mai multe bilete, să vă bucurați cât mai mulți de această experiență. Va fi premiera joi. Știu că piesa va mai fi difuzată în perioada următoare. Am emoții, abia aștept să văd cum lumea va primi spectacolul.

Va avea sigur și premiera în sală. Ne-am obișnuit cu emoticoane în loc de aplauze în toată monitorizarea din timpul pandemiei. Ce ușă s-a deschis acum, și cred că nu se va închide prea curând, odată cu acest internet și stat acasă, ușa către diasporă.

Înainte de pandemie programasem un turneu național, dar și unul internațional al Teatrului Bulandra, pentru că nimeni nu mai știe cine e trupa Bulandra, care sunt spectacolele.

Am fi avut prima deplasare la începutul lunii aprilie, dar cu această pandemie am ajuns unde nici nu ne gândeam dintr-un foc: New York, Tel Aviv, Abu Dhabi, Whashington, Toronto, Paris, Verona, chiar și Africa ne-a apărut la monitorizare, că foarte atenți am fost în toată această perioadă.

Dan Ștefan, Managing Partner la Autonom, vorbește despre afaceri românești – măsurile luate în criză

După politică americană și teatru antic, vorbim despre afaceri românești cu Dan Ștefan, managing partner la Autonom, cea mai mare companie antreprenorială românească de pe piețele de leasing operațional auto rent-a-car.

Antreprenorul a vorbit despre măsurile pe care le-a luat în această criză.

Dan Ștefan: Turistul italian, primul infectat cu COVID-19, a închiriat mașină de la noi

Ca măsuri, au fost în primul rând partea sanitară. Noi am fost și printre primii expuși, am avut mașină închiriată primului infectat cu COVID din România, turistul italian. Am avut cam o lună înainte de lockdown. Partea sanitară e nenegociabilă.

Colegii noștri din agenție au lucrat în toată perioada, chiar și în lockdown, erau în categoriile de necesitate. Evident, o parte dintre clienții noștri au dispărut, alții au continuat. Când se lovește o mașină, primești o mașină de la noi. A trebuit să funcționăm. Te uiți apoi la riscul de sănătate al companiei, dimensiunea financiară, ce rezerve ai, faci proiecții, tot timpul sunt mai multe scenarii. Și pregătirea e importantă. Apoi e dimensiunea motorașului economic, că s-ar putea să se gripeze.

„Pivotarea în business este mai ușor de spus decât de făcut, dar se poate face”

Unii care sunt în anumite sectoare, inclusiv noi cu business-uri de evenimente, au dispărut peste noapte. Dar oamenii de acolo, site-urile, comunitatea de clienți nu a dispărut. A fost așa numita pivotare, care e mai ușor de spus decât de făcut, dar totuși se poate face.

Dimensiunea psihologică a pandemiei de coronavirus: „Acolo se vede leadership-ul și oamenii să-și dea seama că trecem toți prin mini traume”

Și pentru asta trebuie și cealaltă dimensiune, cea psihologică. Multă lume nu a vorbit despre asta. Noi toți am fost destul de afectați în aceste șase luni. Acolo se vede leadershipul și oamenii să-și suflece mânecile și să își dea seama că trecem cu toții prin niște mini traume, mai mici sau mai mare și trebuie să redresăm chestia asta. Avem clienți care și-au angajat psihologi în perioada asta și foarte bine au făcut.

Dan Ștefan a copilărit printre cărți. Nu mă consider geniu, deși am trecut prin niște școli foarte bune. Tatăl nostru este un antreprenor pur-sânge. Ne-am expus de mici, am ajutat în business-urile părinților noștri.

Dan Ștefan, despre alegerile locale 2020

Legat de alegerile care tocmai au avut loc, Dan Ștefan subliniază că aleșii ar trebui să-și dea seama că sunt în slujba cetățeanului, lecții care vin de la Niccolo Machiavelli și Neagoe Basarab care spuneau că puterea vine de la Dumnezeu.

Sorin Pârcălab vorbește despre ce înseamnă să fii un bun comediant

Și seara de marți am încheiat-o cu un comediant, Sorin Pârcălab. Eu cred că fiecare se ocupă cu ceea ce nu are: Comediantul nu are un simț al umorului așa cum oamenii s-ar aștepta să-l aibă. Dacă mă uit la un comediant, mă întristează. Ca să mă bucur de un show, trebuie să mă las purtat de show-ul respectiv.

Sorin Pârcălab nu știe exact cum să definească un comediant bun. Nu știu cum se poate descrie un comediant bun, cred că e cel care sapă mult după informații. Cu cât sapi mai bine, cu atât dai de material mai bun. Eu obișnuiesc să sap destul de mult.

Succesul de pe scenă e condiționat de anumite lucruri, spune Sorin. Când sunt în sala de stand-up, mă enervează oamenii care îmi spun că știu deja glumele.

„Ochii pe mine!“, cu Vlad Craioveanu, este acum LIVE pe www.alephnews.roPublicată de Aleph News pe Marţi, 29 septembrie 2020