Analistul Bogdan Nicolae a vorbit, la „Ochii pe mine”, despre ce se întâmplă dacă Boris Johnson şi Ursula von der Leyen nu ajung la un acord până pe 31 decembrie: „Este foarte greu de spus. Au tot prelungit-o. Sunt năbădăi îndelungate între UE și Marea Britanie”.

Bogdan Nicolae, radiografia Brexitului: Din 2016, a luat o la vale bolovanul asta al Brexitului. Ar fi trebuit sa se încheie undeva în martie 2019. Aveam o fază de tranziție din ianuarie anul acesta până acum. Punctele care au rămas în suspensie țin de felul în care Marea Britanie a decis să-și apere suveranitatea.

Nimeni nu mai este astăzi dispus să mai accepte o asemenea solicitare din partea Marii Britanii . Nici Boris Johnson nu vrrea să mai întindă pelteaua, sa împingă meciul în niște condiții foarte greu de controlat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Bogdan Nicolae despre situația pescuitului în UK

,Vlad Craioveanu: Povestește-ne mai multe despre cum i-a servit Uniunea Europeana lui Boris Johnson o cină bogată în fructe de mare, cu scoici, calcan, tot tacâmul, asta în ciuda faptului că drepturile de pescuit sunt un punct cheie pentru Brexit. Care este mesajul ăsta?

Bogdan Nicolae: A fost vorba de dineul oficial pe care l-au avut Ursula von den Leyen și Boris Johnson la Brussels, joia trecută. A fost și un semnal diplimatic, dar cât se poate de direct că au o chestiune pe care o împart. Resursele piscicole ale Marii Britanii sunt o chestiune care prezentă fiind la dineu, a reamintit ambelor părți că e o problemă, dar, în același timp este și partea soluției. Pentru că Marea Britanie are undeva la 12.000 de pescadoare, nu reușește oricum să pescuiască întreaga cotă de pește care este anual disponibilă pentru captură, există o cotă și pentru pescadoarele din alte state membre… Există acolo o posibiltate de a se ajunge la o înțelegere, mai ales că nu tot ce prinde Marea Britanie se și consumă în Marea Britanie. Marea Britanie exportă foarte mult din ceea ce prinde, câștigă aproape 1,4 miliarde de lire sterline de pe urma exportului de pește către Uniunea Europeană. Este însă acolo o chestiune de negociat pentru că și pescuitul ăsta se poate face în diverse straturi ale oceanului, macroul în cazul nostru este cel care blochează în momentul de față înțelegerea pentru că britanicii ar vrea să pescuiască mai mult din primul nivel, pe când ceilalți, și ei la fel, numai că…
Vlad Craioveanu: Să ia ei macroul și să lase la alții chefalul la alții și calcanul.”

Bogdan Nicolae: Un Brexit fără acord ar putea să însemne taxe mai multe, un trai mai scump, o diminuare a lichidității pe care românii din UK le trimit în țară.

Cred că va fi foarte selectivă, dacă ai comis-o undeva prin Marea Britanie în trecut sau prin altă parte în lumea asra, nu ești bine venit. Va fi o selectie mai atentă, mai strictă.

Bogdan Nicolae despre deficitul de forță de muncă din UK

,,Au dreptul acesta pentru că ies din Uniunea Europeană și este dreptul lor de a stabili cine le intră, cui să dea viză… Asta va fi o condiție eliminatorie. În primul rând vor face o selecție din punct de vedere al securității societății britanice, după care vor căuta în aptitudini, în skill-urile, în competențele acestor solicitanți de ședere, de drept de ședere în Marea Britanie, dacă sunt potriviți, dacă au un loc de muncă, dacă au condiții de trai decente. Nu neapărat mă refer la categoriile înalt calificate, cercetători sau oameni care să lucreze în domenii de înaltă tehnlogie… Ei au un deficit foarte mare de forță de muncă în zone în care ai nevoie de servicii, de mână de lucru: electricieni, sudori, mecanici… Va exista un prag foarte ridicat de selecție și, în primul rând, cred eu, va fi o selecție financiară pentru că…
Vlad Craioveanu: Nu o să-și mai permită mulți să meargă…
Bogdan Nicolae: Da, costul vieții mă aștept să crească acolo…
Vlad Craioveanu: Studiile iarăși se vor scumpi, probabil că pe aici ne vor lovi.
Bogdan Nicolae: Da. Energia, utilități, taxe și așa mai departe. Toată lumea se așteaptă ca Brexitul acesta să fie un lucru negativ pentru finanțele unei gospodării…
Vlad Craioveanu: Un lucru negativ și pentru cetățeanul britanic dar și pentru cetățeanul care ar dori să ajungă în Marea Britanie. Nu e în niciun caz win-win situation aici, e lose-lose.
Bogdan Nicolae: Da!

Alina Eremia, invitată la Aleph News chiar de ziua ei

Alina Eremia: Ceea ce îmi doresc de ziua mea s-a întamplat. Să fiu pe scenă. Anul trecut, eram pe scenă de ziua mea. Anul asta s-a mutat totul online, vremurile pe care le trăim ne forțează să facem asta.

Cred că cel mai potrivit cuvânt este echilibrată, copilăroasă. Sunt imprevizibilă.Sunt o persoană foarte organizată, disciplinată, dar am și latura asta pe care nu vreau sa o reneg. Mă simt binecuvantată. Chiar și în tot contextul asta pandemic ma simt binecuvantată pentru tot ce am.

Am avut emoții în concertul pe online. Este si mai greu să treci sticla. Una este interacțiunea live cu oamenii. Pe online îți doresti foarte tare ca ei să rămână entuziasmati pe tot parcursul concertului. (…) Noi o să facem tot posibilul sa nu moară muzica live si ma bucur ca este mai multa forfortă cu treaba asta de muzica live. La concertul meu, a fost un altfel de acces, mi-am dorit de ziua mea să fac un bine și toți banii care, să zic ca ieșeau din bilete, mi-am dorit să le transform în donații. Este o poveste de viața foarte impresionantă și chiar sper să se strângă suma neceasară. Ne-am propus sa strangem suma de 10.000 de euro.

Alina Eremia, DESPRE ANUL 2020

Nu a fost un an simplu. A fost un an complex, a fost un an al adaptărilor, a fost un an mult mai greu pentru echipa mea. Erau oameni care depindeau de jobul acesta. Au avut foarte mult de suferit. A fost un an cu multe pierderi din punct de vedere financiar. E foarte greu sa supravietuiesti unui astfel de val care vine si te lovește si, din pacate, ești neputincios. Ești legat de maini si de picioare. Autoizolarea a creat un soi de panica, angoasa, oamenii nu au știut cum sa se mai raporteze unii la ceilalți. Tot ce înseamnă socializate față în față a fost împăcată grav.

Proiectele trebuie sa meargă. Eu sunt un om care trebuie să se reinventeze. Nu-mi place sa-mi plâng de milă, eu sunt un om care trebuie sa gasească soluții.

Mă reprezintă muzica, însa tot ce am facut a fost in zona artistica. Asta mă defineste. Spuneam că vreau sa fiu pe scenă de când eram mica. Foloseam prispa casei si dădeam concerte pentru familie.

Alina Eremia, despre cum a ajuns să joace în telenovele

Mama m-a înscris la casting pe ascuns. Asa am ajuns sa joc in telenovele. Într-o zi am primit un telefon ca am primit trecut de proba online si să ma prezint la casting. Am zis ca refuz sa mă duc, a urmat un șantaj agresiv din partea mamei. Pana la urma m-am dus la casting, am invatat o poezie, am avut noroc să încep cu proba de cântat unde m-am mai relaxat putin. I-am convins destul de repede la proba de cântat. A contat faptul ca aveam veleități artistice puternice.

Casa părinților mei este in Buftea. Eu de la 14 ani m-am mutat singură în București. Am făcut treaba asta, pentru ca faceam naveta care dura la 3-4 ore zilnic. Atunci am decis impreuna cu ai mei sa fac pasul asta.

Alina Eremia, despre PARIUL EI CU VIAȚA

Pariul meu cu viața este sa reușesc sa fiu cât mai sinceră cu mine în fiecare lucru pe care îl fac și să fiu autentică. Sa pot sa fac terapie prin muzică pentru alti oameni. Imi doresc foarte mult ca muzica mea sa fie terapeutică. Niciodată nu luăm pauza pentru a respira, pentru a ne reconecta, pentru a ne ancora in prezent. Nu am avut atacuri de panica, dar am avut un stil de viata foarte haotic care impacta fiecare segment al vieții mele. Cand am facut asa o curățenie de primavara, am inchis niste capitole, am deschis altele noi, lucrurile au inceput sa se aseze altfel. Tot timpul parcă suntem la un maraton.

Alina Eremia, sfaturi pentru tineri

,,Având în vedere că totul este digitalizat pentru ei, ei s-au născut cu telefonul în mână și pentru ei e mai simplu tot ce însemnă interacțiune social media și mediul online. Este lumea lor, acolo activează ei, acolo se desfășoară ei. Este puțin diferit față de cum am copilărit eu, de exemplu. Ca sfat le spun să se folosească de acest instrument pe care îl cunosc atât de bine, le este la îndemână. Să se folosească de el, sunt multe platforme unde se pot promova, dar, revenind la niște sfaturi care să îi mai împamântănească așa puțin, să nu fugă de muncă și să nu aibă impresia că totul li se va servi pe o tavă de argint. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte sau dacă se întâmplă peste noapte, a te menține este de zece ori mai greu decât a da lovitura.”

Alina Eremia, despre campania Salvati copiii in care s-a implicat

Dacă pot sa fiu o portavoce pentru o cauză bună, o s-o fac mereu. Salvați copiii – copiii sunt viitorul și cred că uităm uneori lucrul asta. Mă implic pe partea de bullying în online, am mers în școli. La o vârstă fragedă este greu să gestionezi tot ce înseamnă bullying și sunt o grămadă de victime. Și încerc sa le fac toată munca asta mai ușoară. Este foarte greu sa ai control asupra unei astfel de situații. Copilul trebuie sa vină să-ți semnaleze astfel de probleme.