• Ivan Patzaichin: „Faptul că am o familie frumoasă e lucrul cel mai important și mai frumos pentru mine”.
  • Ivan Patzaichin: „Este nevoie de o întoarcere la tradiție gastronomică și nu o adaptare a ei la turism”.
  • Iulian Chifu: „În administrația Joe Biden sunt oameni de carieră. Este vorba de oameni cu experință în functiile lor”.
  • Ștefan Ionescu:Joe Biden a zis ca vrea unitate, este însă foarte greu să facă acest lucru cu acești 70 și ceva de milioane de oameni supărați”.

Invitații lui Vlad Craioveanu au fost cavadruplul campion olimpic la Kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, președintele Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, actrița Catinca Maria Nistor, profesorul Iulian Chifu, analist de politică externă și jurnalistul Aleph News Ștefan Ionescu.

Ivan Patzaichin, la 71 de ani

Ivan Patzaichin a împlinit 71 de ani, iar  actrița Catinca Maria Nistor a fost invitată surpiză a lui Vlad Craioveanu pentru Ivan Patzaichin. Fostul Campion olimpic recunoaște că și-ar dori să se facă un film cu viața sa, însă să nu joace îl el. Însă Catincăi Maria Nistor știe deja ce rol i s-ar potrivi: cea a soției sale, care i-a fost ghid în cei 45 de ani de relație.

Catinca Maria Nistor, despre prima amintire cu Ivan Patzaichin

Pe Ivan Patzaichin și pe Catinca Maria Nistor îi leagă taina botezului. Iar, actrița îți spune una dintre dintre poveștile cu care a crescut despre nașul său:

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Catinca Maria Nistor: Chiar îmi aminteam azi despre prima amintire împreună, poate pentru tine e ceva mai clară decât e pentru mine. Mi s-a povestit că aveam 3 săptămâni, și prima oară când m-ai văzut,m-ai luat în brațe și eram puțin mai mare decât palma ta. Te-ai uitat frumos la mine, după care m-ai luat de picioare și m-ai scuturat. Obicei din Deltă care i-a albit pe părinții mei.

Vlad Craioveanu: Să vină Protecția Copilului.

Ivan Patzaichin: Să știi că și Ivona a pățit același lucru, să știi.

Catinca Maria Nistor Mi se pare normal, de aceea suntem niște luptătoare și ne descurcăm în viață.

Ivan Patzaichin: O mângăia și o masa ușor și eu o trăgeam de mâini, de picioare și făcea: “Vai, Ivan, ce îi faci?” Lasă că o fac sportivă!

Unde este apă este și Ivan Patzaichin

Fostul campion mondial nu concepe să trăiască departe de apă și îți spune și de ce casa sa trebuie să fie neapărat lângă o apă.

Catinca Maria Nistor: Care este cel mai drag lucru din casa de la Snagov sau ce îți e cel mai drag să faci când ești acolo, sunt atâtea, top trei?

Ivan Patzaichin: Eu și acum mai fug, nici nu știe Georgiana, fug să mai fac câte ceva pe acolo. Cred că m-a auzit de dincolo.

Catinca Maria Nistor: Te urmărește, oricum nu scapi! Grădinărit, ponton?

Ivan Patzaichin: În toata viața mea am trecut pe lângă o apă, pe lângă o barcă. Eu întotdeuna mi-am pus problema dacă m-am născut pe uscat sau în barcă, pentru că satul la mine, în perioada aceea, se inunda de foarte multe ori, de multe ori stăteam în pat sau ridicam patul, pentru că creștea apa și intrau pestii, fără glumă vorbesc, intrau peștii în casă. Dacă lăsai ușa deschisă, era greu să o închizi când era apă, puteau sa intre si crapi, și primăvară, de obicei, crapul se bate la apa foarte mică, unde e apa caldă și atunci de multe ori intra și în casă.

Singurul regret al lui Ivan Patzaichin

Mulțumit de viața de acum, Ivan Patzaichin îți destăinuie care este singurul său regret: “că acele medalii de argint sau de bronz nu au fost de aur. Acum cred că ar fi toate de aur, cu mintea de acum, lucrurile sunt altfel, gândite puțin, sunt altfel”.

Ivan Patzaichin îți povestește ce l-a abiționat să facă performanță: “Înfrângerile mă ambiționau, victoriile mă obligau, nu a fost de la început chiar cu victorii, a fost cu impas”.

De la profesor de fizică la campion mondial

Când era copil își dorea să devină profesor de fizică, însă o întâmplare l-a făcut să își visul: Până în 1966 mă gândeam că voi fi profesor de fizică, era un profesor detașat, care știa foarte multe, ne cucerea cum ne explica, cum ne preda. Am spus că mă fac profesor de fizică până în 1966 când am văzut în presă 3 campioni mondiali din sat de la mine. Atunci mi-a sărit scânteia, dacă ei au ieșit campioni, de ce sa nu ies și eu”.

Ivan Patzaichin: Faptul că am o familie frumoasă e lucrul cel mai important

Provocat de Vlad Craioveanu, fost campion Mondial îți spune ce are cu adevărat importanță pentru el.

Vlad Craioveanu: Ați primit Ordiul Național Serviciul Credincios în grad de ofițer, în 2008 ați primit Ordinul Merit Sportiv în Clasa I, ar fi trebuit să primiți și o insulă, pentru lucrurile acestea, asta consider eu recompense, nu o diploma, e bună și aceea, reprezintă recunoaștere, sunt de accord, dar ar fi trebuit să se meargă un pic mai departe, nu?

Ivan Patzaichin: Nu, nu, Vlad, nu țin la lucrurile astea. Faptul că am o echipă cu care lucrez acum în proiectele mele, o echipă foarte frumoasă și care e alături de sufletul meu. Am o gramadă de oameni, de specialiști, pe care i-am adunat de-a lungul celor 10 ani, fiecare vine la rându lui cu câte ceva. Faptul că am o familie frumoasă e lucrul cel mai important și mai frumos pentru mine.

Ivan Patzaichin este mândru și că în urmă cu 10 ani a înființat Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și îți spune că este nevoie de investiții serioase în Delta Dunării: “Am avut multe programe, cel mai drag mie este “Aur – Apele Unite Române”, pe care l-am lansat anul trecut, avem o țară atât de frumoasă, avem atâtea ape. Delta Dunării pe care o iubesc e sufletul meu, dacă era să se nască cineva si sa nu fie Delta, aș fi inventat Delta. (…) “Apele Unite Române” este ideea de a încerca, de a atrage cât mai multă lume, să îi facem pe cât mai mulți să înțeleagă că apa pe care o bem este o apă dintr-un râu”.

Ivan Patzaichin sau Vaniușa, așa cum îi spun cei din satul în care s-a născut și în care trăiește și acum, îți povestește că este nevoie de o întoarcere la tradiție gastronomică și nu de o adaptare a ei la turism.

Statele Unite, gata să cucerească lumea

Dacă în prima parte a emisiunii “Ochii pe mine!” afli despre cum este să scrii istoria sportului, în a doua parte, Iulian Chifu, analist de politică externă, și jurnalistul Aleph News, Ștefan Ionescu, îți analizează ultimul discurs a lui Joe Biden, omul care poate să scrie istoria Statelor Unite ale Americii.

America lui Joe Biden

Discursul lui Joe Biden a avut loc de Ziua Recunoștinței și a fost primul după ce încheierea oficială a alegerilor. Acum urmează construirea noii administrații Biden, însă lucrurile ar putea lua o întorsătură ciudată dacă actualul președinte Donald Trump ar grația până și administrația sa, după grațierea generalului Michael Flynn, fostul său consilier pentru Securitate acuzat că ar avea simpatii pro-ruse. Iulian Chifu îți vorbește despre această posibilitate: “Nu există precedent, nimic nu îl împiedică juridic să facă acest lucru față de toată Administrația și față de sine, e o problemă la nivel moral. Trump e special, poate să facă asta”.

Donald Trump face pași pentru alegerile din 2024

Și dacă Joe Biden este președintele ales, actualul președinte, Donald Trump, nu vrea să renunțe. Iată, ce îți spune analistul de politică externă: “Donald Trump vrea să canidideze pentru 2024 , niciodată un președinte nu a venit să mai candideze. Donald Tump și-a asumat să facă în continuare campanie și să colecteze bani pentru a susține candidați republicani, guvernatori”.

Provocările președintelui ales al Statelor Unite

Pentru președintele ales de acum încep provocările. Șetefan Ionescu îți spune care este principala provocare internă: electoratul lui Donald Trump:

Ștefan Ionescu:  Va urma o provocare foarte mare și pentru președintele ales, Joe Biden. Să nu uităm, a fost votat Donald Trump a fost votat de 73-74 de milioane de oameni. Este un număr uriaș de oameni .

Iulian Chifu: Al doilea candidat ca număr de voturi, după Joe Biden cu 80 de voturi.

Ștefan Ionescu: Dar, să nu uităm, oamenii aceștia, i-au dat votul, l-au creditat, sunt de acord cu ideile lui, care sunt total opuse celor ale lui Joe Biden. Joe Biden, a mai spus-o, o țară total divizată față de cea pe care a lăsat-o atunci când era la putere, era vicepreședinte lui Barack Obama. Bineînțeles, a vorbit Joe Biden zilele acestea, a zis ca vrea unitate. Vrea să unească țara, lucruri de bun simț. Este însă foarte greu să facă acest lucru cu acești 70 si ceva de milioane de oameni supărați.

Tot o provocare pentru Joe Biden și pentru democrați este posibilitatea ca noua administrație de la Casa Albă să aibă și republicani.

Iulian Chifu: Administrația Biden – o administrație profesionistă-tehnocrată

Totuși, Joe Biden are și motive să răsufle ușurat. Iulian Chifu îți spune cum se conturează echipa noului președinte: “În administrația Joe Biden sunt oameni de carieră. Este vorba de oameni cu experință în functiile lor, au îndeplinit funcții. Au fost în mare masură în Administrația lui Obama, însă Joe Biden a anunțat, deja, că nu e un Obama 3. Joe Biden a fost un moderat, cât a fost senator a avut nenumărate inițiative comune cu republicanii. (…) Acum e o administrație profesionistă-tehnolocrată, mai puțin politică.

SUA își reevaluează relațiile

Se pare că relația SUA cu China-Rusis-Iran a fost pusă deoparte până acum, analistul de politică externă susține că fiecare dintre aceste state își dorește, acum, legături cu SUA. Jurnalistul Aleph News susține că Rusia nu are motive pentru a se bucura că vine Joe Biden, diferența e în privința Chinei, pentru că vor fi domenii în care se va colabora.

Iulian Chifu îți explică ce se întâmplă și cu relația Statele Unite – Uniunea Europeană, după ce multe dintre țările din Occident nu au ajuns la o înțelegere cu Donald Trump.

Vlad Craioveanu: Voi întreba dacă are SUA nevoie de Europa?

Iulian Chifu: Cum să nu aibă nevoie, a avut dintotdeauna.

Vlad Craioveanu: Donald Trump a dat senzația că nu are nevoie.Iulian Chifu: E adevărat, dar și Donald Trump și administrația sa au reușit să îl convingă. America are nevoie de aliați. America nu poate să gestioneze globalizarea și lumea singură, în măsura în care vrea sa fie împlicată și chiar să aibă un cuvânt de spus.