• Ilie Năstase: ,,A greșit băiatul ăsta, dar la ceilalți care ne fac țigani și în tot felul, nu reacționăm”
  • Virginia Usiku: ,,Încercam să-mi dau seama de ce reacționau asa. Ajunsesem să nu-mi mai placă culoarea mea.”
  • Alexandru Cojocaru: Reperul meu de echilibru și echidistanță este diferit de al tău. (…) Pentru că și cel care a luat bătaie și cel care a dat bătaie, au o parte de vină. Pentru că pot să am un instigator și apoi un abuzator.”
  • Adrian Porumboiu: ,,Colțescu are o istorie întunecată în arbitrajul românesc. (…) FIFA are pe frontispiciu doar două elemente la care ține foarte mult ca reclamă: fair-play-ul și rasismul

Cazul acuzațiilor de rasism aduse arbitrului român Sebastian Colțescu, în timpul meciului PSG – Istanbul BB nu au rămas fără ecou. În timp ce unele voci puternice din sportul românesc spun că arbitrul nostru a comis o greșeală impardonabilă, sunt și păreri care vin în sprijinul lui, susținând că s-a creat o furtună mult prea mare.

În emisiunea ,,Ochii pe mine!”, de la Aleph News,  Vlad Craioveanu și invitații săi fac o radiografie a incidentului în care este implicat arbitrul român, tratând subiectul prin ochii tuturor invitaților.

Oana Bîzgan, deputată independentă în Parlamentul României și psihoterapeutul Alexandru Cojocaru au fost prezenți în platoul Aleph News. Ulterior, prin telefon au intervenit pe subiect și fostul tenismen Ilie Năstase, Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, arbitrul Adrian Porumboiu și jurnalista Aleph News Virginia Usiku.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Oana Bîzgan: ,,Drepturile omului nu sunt lucruri pe care le auzim în povești”

Și pentru că joi este Ziua Drepturilor Omului (n.r. -10 decembrie 2020 ), Oana Bîzgan îți explică de ce și cum facem ca aceasta să fie în fiecare zi.

„Ziua drepturilor omului, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie în fiecare zi. Drepturile omului nu sunt lucruri pe care le auzim în povești sau le citim în cărți de specialitate sau uneori mai dăm interviuri de politicieni care se preocupă cu aceste lucruri. Am ajuns să discutăm tot timpul pe subiecte despre egalitatea de șanse, de drepturile omului, de rasism ca și un lucru pe care îl reinventăm.”, ne spune Oana Bîzgan.

Oana Bîzgan: „Suntem o democrație tânără, suntem încă în dezbaterea de facere și de creștere și de dezvoltare în demonstrație și pentru acest motiv, uneori avem dificultăți în a înțelege că, de fapt, drepturile omului, chiar dacă sună pompos, înseamnă respectul meu față de toată lumea și reciproc.”

A. Cojocaru: ,,În primul rând, ar trebui să ai pentru fiecare context profesional un sistem de legi, de reguli”

Continuăm dezbaterea cu psihoterapeutul Alexandru Cojocaru care îți spune cât de vastă este ograda discriminării și cât de ușor se poate trece granița.

Așadar, unde se termină și unde încep drepturile omului, dar și care este diferența dintre rasism și discriminare?

Cine stabilește cât de ofensator este un mesaj, un gest? Nu e, cumva, o dezicie subiectivă? Sunt mai mult tipuri de discriminare?

Alexandru Cojocaru susține că în primul rând, ar trebui să ai pentru fiecare context profesional un sistem de legi, de reguli.

„Pe stradă este greu să spui cine este ofensator și cine nu, cu toate că și noi avem niște reguli de bun simț. Adică vei vedea de obicei cine este un agresor și cine este un personaj agresat cu ochiul liber, stând într-o poziție de echilibru și echidistanță.”, spune el.

Alexandru Cojocaru: „Sigur că reperul meu de echilibru și echidistanță este diferit de al tău, poate fi același, more or less. Dar sunt diferite. De aceea, în general, am creat un cadru de legi și de aceea avem sisteme de debate. Pentru că și cel care a luat bătaie și cel care a dat bătaie, au o parte de vină. Pentru că pot să am un instigator și apoi un abuzator. Poate fi o situație de genul ăsta. Eu calculez culpele și în funcție de ele dau o judecată. Nu este 100% ăsta este vinovat, în partea asta nu s-a întâmplat niciodată nimic.”

I.Năstase: ,,Dacă eu zic un cuvânt greșit apare în toată lumea. Invers nu se întâmplă nimic”

Ilie Năstase – și el acuzat de-a lungul timpului de rasism și discriminare – este de partea arbitrului Sebastian Colțescu, susținând că în cazul în care românii sunt cei discriminați, atitudinea este cu totul alta.

Ilie Năstase: ,,Aș vrea să știu și eu cum să ne adresăm unei persoane de culoare? Dumneavoastră știți cât se injură ei pe terenul de fotbal și nu-i auzim noi? (…) Dar când ceilalți ne fac țigani, de ce ne lăsăm călcați în picioare? Când suporterii unguri, la un meci de handbal, ne-au arătat fundul în momentul intonării imnului României cine ne-a luat apărarea? A greșit băiatul ăsta, dar la ceilalți care ne fac țigani și în tot felul, nu reacționăm. Dacă eu zic un cuvânt greșit apare în toată lumea. Invers nu se întâmplă nimic.”

Totodată, fostul mare tenismen a spus că, în perioada în care juca tenis, circulau tot felul de glume între jucători, însă nu erau luate în serios: „Ceilalţi mă făceau comunist, la americani le spuneam „capitalişti”. Acum e foarte sensibilă treaba asta”.

O. Bîzgan:,,În Registrul Infractorilor Sexuali sunt 45.000 de pedocriminali dovediți deja. 70% recidivează”

Oana Bîzgan identifică care este, în opinia ei, marea problemă în tot ceea ce înseamnă abuz, violență, discriminare, rasism. 

,,Noi nu avem exercițiul să identificăm abuzul și să luăm atitudine. Să taxăm, să sancționăm acuzatorul imediat. Trebuie să începem să înțelegem ce este un abuz și să luăm atitudine. Toate studiile arată că un abuzator care nu este sancționat în mod direct și de toată lumea, mesajul pe care el îl primește este că are un comportament perfect acceptabil în societate și urcă la următorul nivel de abuz.„, susține Oana.

Oana Bîzgan: „În momentul în care eu am făcut registrul violatorilor și pedocriminalilor, se făcea mișto de mine în mediul public că pentru doi-trei amețiți te-ai pus tu să faci lege, că s-au terminat problemele României. În Registrul Infractorilor Sexuali sunt 45.000 de pedocriminali dovediți deja. 70% recidivează. 75% dintre violatori, abuzatori de copii și așa mai departe, inclusiv traficanți de persoane, sunt cu suspendare.”

Oana Bîzgan despre cât costul violenței: ,,Am face 3 spitale regionale cu banii ăia!”

,,Sunt pe primul loc în Europa în ceee ce privește violența împotriva femeilor. Știți cât ne costă asta anual? 10 miliarde de euro! Știți cât ne-ar costa să facem cele 3 mari spitale regionale pe care ni le dorim și avem nevoie ca de aer de ele? Un miliard și două sute de milioane! 3 spitale regionale.”, susține Oana.

Oana Bîzgan: ,,Ori, dacă noi am putea să reducem astăzi doar 16% din cazurile cunoscute, adică raportate,  de violență domestică și împotriva femeilor, am face 3 spitale regionale cu banii ăia și am am mai avea bani și de aparatură. Doar să înțelegem, da, de fiecare data, când noi întoarcem ochii de la o femeie care este agresată, bătută sau auzim scandal la vecinul acasă și nu luăm atitudine, fiecare dintre noi contribuie la faptul că luăm bani din buzunarul nostru, deci suntem complici.”

I.Stroe: ,,Orice declarație care poate fi considerată discriminatorie este de condamnat”

Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, recunoaște că și noi, românii, am fost de multe ori victimele fdiscriminării. Susține că ți-ar dori ca ministerul pe care îl conduce să se implice mai mult în a combate astfel de fenomene, în primul rând prin comunicre și educație.

Fair-play, respect, de educație împotriva rasismului sunt, în opinia ministrului Ionuț Stroe, cuvintele de ordine din sportul românesc.

,,Este o greșeală. Sper să nu fie una intenționată, sper să nu fie vorba de exprimare ofensatoare. Sper ca acest lucru să fie cel puțin o exprimare neutră sau o exprimare inofensivă. Orice fel de gest sau de exprimare sau declarație care poate fi considerată discriminatorie este de condamnat.”, ne spune Ionuț Stroe.

Virginia Usiku: ,,Ajunsesem să nu-mi mai placă culoarea mea…”

Virginia Usiku, jurnalist Aleph News – născută în România – se alătură și ea discuției prin zoom și îți mărturisește cum a simțit pe propria piele ce înseamnă discriminarea.

 ,,A fost un pic complicat în copilărie. E mult spus rasism, dar un comportament neadecvat… Copiii își exprimau noutatea vizavi de mine și așa se puteau ei exprima. Dar modul lor de exprimare au afectat cumva identitatea mea. Încercam să-mi dau seama de ce reacționau asa, dar întotdeuna mă gândeam de ce sunt diferită. Ajunsesem să nu-mi mai placă culoarea mea.”, povestește jurnalista.

Virginia Usiku, despre acuzele aduse arbitrului român: ,,Putea să se abțină!”

,,Dat fiind că se afla într-un mediu civilizat, expus, putea să se abțină pentru că fiecare persoană în parte are un bagaj emoțional. (…) Românii nu sunt rasiști. Ar trebui puțină educație în sfera asta de a fi empatici”, adaugă ea.

A.Porumboiu: ,,Colțescu are o istorie întunecată în arbitrajul românesc”

Cu o carieră de arbitru de peste 14 ani, din care aproape 10-11 ani la nivel international, fostul arbitru Adrian Porumboiu s-a alăturat și el dezbaterii despre subiectul momentului în fotbal.

Acesta susține că nu a fost discriminat niciodată și, în plus, face o serie de acuze grave la adresa arbitrului Sebastian Colțeanu.

Cred că depinde și de comportamentul pe care îl ai tu ca om, mă rog, ca persoană.”, spune el.

A.Porumboiu: „Și în speță ca arbitru, sau ca observator UEFA. Și trăind într-o lume în care nu îi respecți pe cei din jurul tău îi vine greu cuiva să discrimineze sau să încerce să aibă un comportament, nu needucat, dar neelegant.”

„Ca de la arbitru la arbitru, cum comentați acuzațiile de rasism care i se aduc domnului Colțescu?”, întreabă Vlad Craioveanu.

Adrian Porumboiu: „Îmi scuzați, vă rog, intervenția sub această formă, ca de la arbitru la unul care nu a fost niciodată arbitru, mă refer la Colțescu. Colțescu are o istorie întunecată în arbitrajul românesc, în acele vremuri de demult apuse și deloc nu sunt șterse și continuă să fie prezente prin fel de fel de… nu giubușlucuri, fel de fel de aranjamente, de stabiliri de campioane, intrat într-un interes, într-un cerc destul de rotund și de murdar, și a ajuns să ne reprezinte la nivel internațional. Taman el, care a produs foarte multe nenorociri în arbitrajul românesc. De la arbitru la arbitru nu pot niciodată să mă compar fără să fiu lipsit de modestie.”

„Nu numai eu, dar și alți arbitri integri cu Colțescu. Deci cariera lui este una care până la urmă, i-a venit să spun așa, taman de hac în momentul în care a avut greșeli mult mai mari în arbitrajul din competiția internă și s-a întâmplat acum, ca să spun așa, o prostie. Pentru că ce a continuat și faptul că s-a băgat în seamă într-un mod în care nu vă cum de a putut să intevină cu „ăla negru”, cu niște lucruri care au creat deja, cum să vă spun, un imens scandal, pentru că FIFA are pe frontispiciu doar două elemente la care ține foarte mult ca reclamă: fairplay-ul și rasismul”, conchide Adrian Porumboiu.