Vlad Craioveanu i-a avut invitați la prima ediție a talk show-ului „Ochii pe mine!”, pe Mircea Miclea, fost ministru al Educației, pe medicul psihiatru Gabriel Diaconu, dar și pe Toni Grecu.

Iată principalele declarații din cadrul emisiunii.

Mircea Miclea, fost ministru al Educației:

  1. M. Miclea: ,,Primul lucru bun făcut de guvernanți este că totuși au început școala. Altfel, ar fi fost un dezastru! Și al doilea lucru: că au început măcar o bucată de descentralizare”
  2. M. Miclea: ,,Din păcate, școala ne-a luat din nou prin surprindere. Dacă ignori soluțiile care vin sistematic din aprilie încoace, normal că începi prost școala”
  3. M. Miclea: ,,Școala trebuia începută de pe 15 mai, pentru că am fi avut două luni la dispoziție de a experimenta diverse feluri de învățământ. S-a ignorat această soluție!”
  4. M. Miclea: ,,Ar fi fost bine să începem școala de la 1 septembrie, pentru a avea o rezervă de timp. Cadrele didactice încep oricum școala de la 1 septembrie, așa că nu ar fi fost plătite în plus.”
  5. M. Miclea: ,,Ar trebui înființată o bibliotecă școlară virtuală. Din păcate, 10 ani de zile a stat acest proiect de lege propus de mine și acum s-a constatat că ne-ar trebui o bibliotecă virtualăă și o platformă. Cea mai simplă explicație este prostia.”
  6. M. Miclea: ,,Dacă stai tot timpul în interacțiune media, bineînțeles că aștepți ca și școala să fie multimedia. Trebuie să schimbăm învățământul pentru că s-a schimbat mintea copiilor.”
  7. M. Miclea: ,,Cadrele ditactice ar fi trebuit să fie testate. DSP-urile trebuie să fie cu ochii pe școală, iar profesorii și elevii să fie prioritate absolută. Asta ar fi redus mult anxietatea socială, pentru că ai fi comunicat un mesaj de siguranță!”
  8. M. Miclea: ,,Propunerea pe care eu am făcut-o a fost aceea ca literatura română să fie predată împreună cu literatura universală. Acuza care mi s-a adus a fost că sabotez dezvoltarea limbii române.
  9. M. Miclea, despre impactul digitalizării și lipsa tabletelor asupra elevilor: ,,Din păcate, analfabetismului funcțional va exploda. Ceea ce, pe cale de consecință, va avea impact în economie. De-asta înseamnă să iei în serios educația. Trebuie făcute propuneri pentru învățământul remedial. Pui în bugetul de anul viitor, explicit bani pentru aceste pierderi.”
  10. M. Miclea: ,,Din păcate, aceste ultime luni au arătat o creștere a anxietăților pe care le au oamenii. Au crescut și atacurile de panică. A crescut anxietarea socială. Anxietatea părinților se transmite și la copii. Trebuie să fim responsabili ca părinți. Trebuie să nu lăsăm anxietățile noastre să ne molipsească propriii copii.”

Gabriel Diaconu, medic psihiatru

  1. Vor purta copiii masca la școală? – G. Diaconu: ,,Cine visează la treaba asta, ar face bine să se uite atent în oglindă. Răspunsul este nu!”
  2. G. Diaconu: ,,Un copil dacă a văzut părintele că se spală pe mâini, că are grijă la igienă, va duce la școală un stil de comportament de bun-simț”
  3. G. Diaconu: ,,Școala ar trebui să aibă un cabinet medical. Iată că am ajuns în pseudo-apocalipsa școlară, să întrebăm dacă avem un doctor în școală”
  4. G. Diaconu: ,,State ca Suedia, Franța, ca Israel au o tradiție a statului funcțională. România are o tradiție disfucțională cu statul”
  5. ,,Pandemia îți înlesnește extremismul. Ce îmi este mie teamă este faptul că, dacă într-o școală va apărea un focar de infecție, dar oamenii nu vor trata sanitar problema, ci visceral.”
  6. G. Diaconu: ,,Sărăcia nu se drege cu tableta, că o să ajungă tot bibelou pe bibliotecă.”

Antonia Pup, ex-președintele Consiliului Elevilor

  1. A. Pup: ,,Dacă aș fi fost eu ministrul Educației, aș fi început școala din 1 septembrie ca să recuperăm decalajele pierdute”
  2. A. Pup: ,,Eu am lansat câteva soluții. În primul rând predarea după școală, dar nu s-a mai pus în practică. Eu nu sunt de părere că trebuie să tăiem din programa școlară, ci să găsim modalități ca aceste conținuturi să ajungă la elevi”
  3. A. Pup: ,,Ne-a demonstrat Ministerul Educației că dacă nu este condus de oameni competenți, mai ales în an alectoral, nu poate să aibă mai mult de randamentul unui butic. Iată că doi secretari de stat sunt în campanie electorală.”
  1. A. Pup: ,,Eu nu sunt adepta învățământului particular. Eu cred că dreptul la educație este un drept constituțional.”

Simona Baciu

Simona Baciu, despre conceptul de homeschooling: ,,America avea în 2016 cam 2-3 milioane de elevi în homeschooling-ul. De câțiva ani a început să fie și în România”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Simona Baciu: ,,Nu aș vrea să fiu astăzi în papucii doamnei Anisie. Aș da însă atenție sporită modului în care a început școala și să mă concentrez mai puțin pe a preda și mai mult pe a fi și a exista.”

Simona Baciu: ,,La Transylvania College, noi am început școala acum două săptămâni. La noi, cu o săptămână înainte de a începe școala, profesorii vin la școală. Pregătesc nu numai materialele și clasele, ci se pregătesc și ei înșiși. Școala începe cu dascălii când ei sunt pregătiți și înțeleg misiunea școlii.”

Toni Grecu:

T. Grecu: ,,Am fost un elev responsabil. Chiar am făcut școală pe bune. Atunci, libertățile erau mult mai restrânse. Ori o luai după ceafă, ori învățai”

T. Grecu: ,,Eu cred că varianta de școală hibrid este cea mai potrivită momentului. Nimeni nu a explicat însă ce înseamnă acest model hibrid. Spune-mi tu, cum se desfășoară o astfel de lecție”

T. Grecu: ,,Toată lumea înjură Guvernul că nu a dat tabletele. Tu crezi că tabletele alea rezolvă problema?”

De cine râdem astăzi? T. Grecu: ,,Astazi trebuie să râdem de noi înșine, pentru că suntem ca niște papițoi în fața unui virus nevăzut care râde de noi cu gura până la urechi. Dacă nu facem glume noi despre noi, s-a dus șmecheria”

T. Grecu: ,,Comedia are cel mai mare rost în acest context. Ne mai ajută. În momentele de cumpănă, oamenii se mai ajută cu râsul. Altfel, te duci cu capul. Când a pus depresia gheara pe tine, ăla ești!”

T. Grecu despre Bulă: ,,Bulă suntem noi toti. Bulă s-a transformat în milioane de particule și a intrat în AND-ul nostru. În fiecare român este un Bulă mic.”

T. Grecu: ,,Politicienii au devenit personaje de comedie, în contextul pandemiei. Eu l-aș pune pe primul loc pe Lukașenko la categoria de politicieni idioți.”

T. Grecu: ,,Când propaganda intră în artă, gata s-a terminat totul!”


Vlad Craioveanu te invită la noul talk-show, ”Ochii pe mine!”, luni, 14 septembrie, de la ora 20.30. Un debut în forță, din platoul Aleph News, chiar în ziua începerii școlilor, la șase luni de la izbucnirea pandemiei.

Mircea Miclea, fost ministru al Educației, analizează soarta celui mai dificil an școlar din ultimele decenii. Mai este educația, crezul nostru? Cine sunt, dincolo de scenariile autorităților, oamenii-cheie ai educației? Există leac pentru hibele din învățământul românesc? Care sunt șansele generației COVID-19 la un învățământ de calitate?

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu vorbește despre starea psihică a națiunii în vreme de Covid-19. Cum scăpăm de starea generală de confuzie, de neîncredere și de teamă?

La rândul său, Toni Grecu dezbate – într-un dialog motivat, cu miză și, evident, cu umor – subiectul începutului de școală, criza economică, dar și rostul comediei în timpurile pe care le trăim.

Te sfătuim să stai cu ochii pe Vlad Craioveanu, într-o ediție specială pe care nu vrei să o ratezi, luni, 14 septembrie, începând cu ora 20:30, la Aleph News.