• Iulian Chifu, analist politic: Infectarea lui Trump a avut impact asupra burselor lichide, asupra cursului dolar-euro, pentru români nu va fi un efect major, noi suntem legați mai mult de cursul euro
  • Medicul Adrian Marinescu: Echipa de medici din jurul lui Donald Trump trebuie să-l monitorizeze permanent, următoarea săptămână nu va fi ușoară, riscul de a dezvolta complicații există
  • Christian von Albrichsfeld, director general Continental România: Românii fac cele mai interesante proiecte, găsesc mereu soluții, suntem pe vârf de dezvoltare, nu este altfel în Germania

„Ochii pe Mine” de vineri seara a plecat de la un business care merge ca pe roate în România – Continental și a continuat cu pandemia anului care a ajuns și la Casa Albă.

Primul invitat al lui Vlad Craioveanu, Head of Country Continental România, Christian von Albrichsfeld, care ocupă această funcție din 2009 și îi place mult în România și apreciază angajații români

Christian von Albrichsfeld, despre angajații români: Au învățat să găsească soluții pe care alții nu le găsesc

Vlad Craioveanu: Care e principala calitate a angajatului român?

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Christian von Albrichsfeld: Noi putem să facem cu oamenii tot aici, avem 7.000 de oameni în cercetare-dezvoltare cu care facem cele mai interesante proiecte, nu facem altceva decât în Germania, suntem pe vârf de dezvoltare. Dezvoltăm mașini care se conduc singure, de exemplu și TIR-uri care frânează singure, în funcție de distanța între mașini, avem mașini interconectate. Acum ne dezvoltăm în direcție de smart cities cu Inteligență Artificială, cu cloud computing, putem face aici orice facem altundeva în lume. Un punct specific este că oamenii au învățat să găsească soluții pe care alții nu le găsesc, mentalitatea este că dacă avem o problem, căutăm soluția nu spunem că nu se poate rezolva. Asta mie îmi place foarte mult. Românii vor să învețe, sunt foarte flexibili și întotdeauna vor să primească și mai multe responsabilități, asta vedem la noi în companie și ne place foarte mult.

Christian von Albrichsfeld a menționat că au fost afectați pentru că toți producătorii de mașini au închis fabricile în aprilie-mai si nu au mai fost vânzări, dar acum economia începe să își revină și „mergem mai departe”. Continental Automotive are și department de cercetare si dezvoltare în România, iar în starea de urgență 90% dintre angajați au fost trimiși să lucreze de acasă, iar în prezent 25% au revenit la birou.

„Am rămas atât în România și mă bucur că este flexibilă compania la care lucrez, că poți să spui și ce dorești, a fost foarte interesant ce am făcut aici, lucrurile s-au schimbat așa mult că mereu a fost interesant să stau aici. Am venit în 2009, în criză și am crescut de la 7.000 la 20.000 de angajați. Mie îmi plac oamenii din România, mentalitatea, cultura, sunt foarte flexibili, profesioniști, nu sunt reguli așa stricte ca în alte țări”, spune Christian von Albrichsfeld.

Și la Continental au fost cazuri de infectări, cam același procent pe care îl înregistrează și România, dar doar 4-5 cazuri s-au infectat de la colegi, restul s-au infectat în viața privată, nu în companie. ”Noi am implementat toate măsurile legale, măști, dezinfectant, lucrul la noi în fabrici nu este aglomerat, unde a fost nevoie am pus pexiglas, cel mai mult în locuri comune, în cantina”.

Munca de acasă a fost eficientă, dar după 2-3 săptămâni oricărui angajat îi lipsesc colegii, și trebuie găsită o modalitate pentru a lucra așa mai mult timp, dar să ținem legătura, oamenii să se vadă, să bea cafea împreună, să fie creativi.

Din punctul de vedere al unui director de companie care produce cauciucuri de mașini, infrastructura e principala problemă a Romaniei. Pe de altă parte, costurile au crescut, salariul minim s-a dublat din 2009, și ar trebui să crească productivitatea ca să fie rentabil pentru companii, să ai forță de muncă mai educate. Din acest punct de vedere, Continental s-a implicat în educație, pregătind 400 de elevi la școala profesională.

Medicul Adrian Marinescu: Chiar dacă e vorba de președintele Americii, nu există medicament miraculous

De la mașini și urme de cauciuc în criză pe asphalt, am trecut la co-vidul de putere de la Casa Alba. Medicul Adrian Marinescu a subliniat că ce primește un pacient din România va primi si Trump anti-covid. ”Se aplică aceleași reguli și la Trump, chiar dacă e vorba de președintele Americii nu există medicament miraculous. Discutam cu un medic din SUA și zicea că, în functie de cum evoluează lucrurile, Donald și Melania Trump vor primi Remdesivir.”

Președintele american a părut că nu a luat măsurile de prevenție foarte în serios, și în rândul politicienilor riscul există și sunt cazuri în lume. ”Cred că de aici ar trebui sa plece exemplul, n-ar trebui să trecem prin infecție ca să ajungem să credem. Putem face o formă severă și poate fi prea tarziu.„

Doctorul Adrian Marinescu consideră că SUA s-au dat și până acum peste cap să găsească un tratament, un vaccin sigur va apărea undeva în cursul lui 2021, nu e realistic în acest an, pentru că trebuie produs pe scară largă, distribuit.

Sunt convins că Trump are o echipa de medici în plină forță, trebuie să îl monitorizeze periodic, e în vârstă, supraponderal, are probleme cardiace. Următoarea săptămână nu va fi ușoară, riscul de a se dezvolta complicații există, va fi monitorizat permanent si vor interveni imediat”, a precizat Marinescu.

Iulian Chifu: Raportul medical al lui Donald Trump va deveni zilnic breaking news pentru burse

De la specialistul în medicină, am trecut la specialistul în politică externă care a întors pe toate părțile situația în care se află acum cel mai puternic om al lumii, infectat cu COVID-19.

În opinia analistului Iulian Chifu, campania electorală din SUA merge înainte, cât timp Donald Trump nu are simptome, nu va putea merge fizic la întâlnirile cu electorii, ci online.  Campania ar putea fi oprită, doar daca Trump ar fi în incapacitate totală, în caz de deces. A mai fost un caz în SUA, când J.F. Kennedy a fost ucis. Și în România am fost două cazuri în care atât președintele Ion Iliescu, cât și președintele Traian Băsescu nu au putut, pentru câteva ore, să își exercite atribuțiile, care au fost preluate de președintele Senatului.

Dacă mâine se întâmplă ceva cu președintele, vicepreședintele preia tot, există un lanț foarte bine pus la punct, chiar dacă există o problemă în cazul ambilor, cineva va prelua atribuțiile”.

Din punct de vedere economic, bursele lichide au înregistrat un efect major, dar în România nu s-a simțit, pentru că noi suntem legați maim ult de cursul euro, nu de cel al dolarului.

Vlad Craioveanu: Credeți că raportul medical al lui Donald Trump va deveni zilnic breaking news?

Iulian Chifu: Pentru bursă devine un lucru foarte important. De altfel, până la buletinul său, îl vom avea pe Donald Trump foarte present pe televiziuni, în limita spațiului care este disponibil, suntem totuși în campanie, nu poate să se lăfăie cum vrea. În schimb ăn zona de Social Media, de internet, el va fi preznt și vom vedea exact care este starea lui. Va face acest lucru special pentru a transmite electoratului său, cetățeanului American că e bine, că e în formă. Sau, în momentul în care va dispărea va fi o problem, să abia atunci să vedem cum stau bursele.”

Iulian Chifu spune că sunt elemente care îl ajută pe Trump în situația actuală, ca de exemplu întâlnirea cu admiratorii lui, strângerea de fonduri. Dar sunt și dezavantaje.

Următoarea dezbatere, programată pe 7 octombrie, între vicepreședinții Mike Pence și Kamala Harris isi are propriul program, posibil să crească puțin interesul pe vicepreședintele republica.

Iulian Chifu a subliniat faptul că Biden are o echipă de 22 de consilieri și Trump are 13, dar echipa e impoetantă nu prin număr, ci prin substanță, reflectată în programe, în kiturile de răspuns la întrebări. Importantă este pregătirea celor două stuffuri.

În cee ace privește politica externă a lui Trump, acesta spune în cartea lui ”voi fi ca Tyson îți dau un pumn și cazi”.

Chifu a spus că indiferent ce fac cele două state – SUA și Rusia – dialogul strategic va exista. România are relații clare cu SUA, cu China sunt cele istorice, iar cu Rusia nu prea avem relații.