- Quincy Jones a fost un pionier în industria muzicală, devenind unul dintre primii directori de culoare care au avut succes la Hollywood.
- Jones a influențat profund cultura muzicală americană prin inovațiile sale, organizând evenimente importante precum prima sărbătoare inaugurală a Președintelui Bill Clinton.
- Acesta a contribuit la proiecte caritabile de amploare, cum ar fi „We Are the World”, demonstrându-și astfel angajamentul față de comunitate și arte.
Quincy Jones, multitalentatul titan al muzicii a cărui moștenire a variat de la producerea albumului „Thriller” al lui Michael Jackson până la scrierea de partituri premiate pentru filme și colaborarea cu Frank Sinatra, Ray Charles și alți artiști, a murit la vârsta de 91 de ani, scrie APNews.
Advertisment
Publicistul lui Jones, Arnold Robinson, spune că a murit duminică seara la casa lui din Bel Air în Los Angeles, înconjurat de familia sa.
„În această seară, cu inima plină, dar frântă, trebuie să împărtășim vestea morții tatălui și fratelui nostru Quincy Jones”, a spus familia într-un comunicat. „Și, deși aceasta este o pierdere incredibilă pentru familia noastră, sărbătorim viața minunată pe care a trăit-o și știm că nu va mai exista niciodată altul ca el.”
Recomandări
Jones a devenit unul dintre primii directori de culoare care au prosperat la Hollywood și care au adunat un catalog muzical extraordinar care include unele dintre cele mai bogate momente ale ritmului și cântecului american.
Jones a făcut turnee cu Count Basie și Lionel Hampton, a produs discuri pentru Sinatra și Ella Fitzgerald, a compus coloanele sonore pentru „Roots” și „In the Heat of the Night”, a organizat prima sărbătoare inaugurală a Președintelui Bill Clinton și a supravegheat înregistrarea piesei „We Are the World”, din 1985 pentru ameliorarea foametei în Africa.
Lionel Richie, care a co-scris „We Are the World” și s-a numărat printre cântăreții prezentați, l-a numit pe Jones „maestrul orchestrator”.
Cele mai mari onoruri sunt probabil pentru producțiile sale cu Michael Jackson: „Off the Wall”, „Thriller” și „Bad”. „Thriller” s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare numai în 1983 și s-a luptat cu „Greatest Hits 1971-1975” al celor de la Eagles.
„Dacă un album nu merge bine, toată lumea spune că a fost vina producătorilor. Deci, dacă merge bine, ar trebui să fie și „vina” ta”, a spus Jones într-un interviu acordat Bibliotecii Congresului în 2016. „Piesele nu apar doar dintr-o dată. Producătorul trebuie să aibă abilitățile, experiența și capacitatea de a ghida viziunea către finalizare.”
Lista onorurilor și premiilor sale umple 18 pagini în autobiografia sa din 2001 „Q”, inclusiv 27 de premii Grammy la acea vreme (acum 28), un premiu onorific al Academiei (acum două) și un Emmy pentru „Roots”. El a primit, de asemenea, Legiunea de Onoare a Franței, Premiul Rudolph Valentino din Italia și un omagiu Centrului Kennedy pentru contribuțiile sale la cultura americană. A fost subiectul unui documentar din 1990, „Listen Up: The Lives of Quincy Jones” și al unui film din 2018 al fiicei sale, Rashida Jones. Memoriile lui l-au făcut un autor de best-seller.
Citește și
- Zelenski o felicită pe Maia Sandu după victoria în alegerile prezidențiale: „Cetățenii Republicii Moldova au ales calea spre creștere economică”
- Kamala Harris face apel la creștini și arabo-americani să voteze
- Școlile din Lahore se închid din cauza poluării care atinge un nivel record. Cât de gravă este situația la nivel global
Partenerii noștri