• Cea de-a 68-a ediție a concursului Eurovision are loc pe fondul protestelor din orașul gazdă Malmo față de participarea Israelului.
  • Joost Klein a fost exclus din finala de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de producție.
  • După descalificarea lui Klein, 25 de țări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de producție, au anunțat organizatorii, ceea ce sporește durerile de cap pentru gazda Suedia, care se confruntă și ea cu proteste anti-Israel, scrie Reuters.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Klein, în vârstă de 26 de ani, al cărui cântec excentric „Europapa” l-a făcut unul dintre favoriți.

Cea de-a 68-a ediție a concursului, în mod normal un festival de cântece antrenante și kitsch-uri ironice, are loc pe fondul protestelor din orașul gazdă Malmo față de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Poliția suedeză a declarat sâmbătă că un bărbat a fost interogat pentru că a amenințat un angajat al Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului de joi. Persoana nu a fost reținută, a precizat poliția fără a da numele individului, adăugând că problema a fost trimisă unui procuror.

„În timp ce procesul legal își urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue concursul”, a precizat EBU într-un comunicat. Un reprezentant al lui Klein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Radiodifuzorul olandez AVROTROS a declarat într-un e-mail că a fost șocat de decizia EBU și a considerat-o disproporționată.

Expertul Eurovision Paul Jordan a declarat pentru Reuters că este fără precedent ca un artist să fie expulzat în ajunul finalei. „Evident că nu știm ce s-a întâmplat acum. Ar putea fi găsit nevinovat”, a spus Jordan. „Cred doar că este o mare rușine, dar spectacolul trebuie să continue, așa cum se spune”.

Incidentul nu are nicio legătură cu delegația israeliană, a declarat comentatorul AVROTROS Eurovision, Cornald Maas. „Este, printre altele, infernal pentru Joost Klein, care este un unificator, și pentru echipa sa”, a scris Maas pe platforma de socializare X.

După descalificarea lui Klein, 25 de țări vor concura în marea finală de sâmbătă seara.

Prezentat ca o sărbătoare a diversității europene, concursul din acest an a fost aruncat în lumina reflectoarelor politice, protestatarii – online și pe străzile din Malmo – cerând ca Israelul să fie exclus din concurs.

Organizatorii Eurovision au rezistat unor astfel de apeluri, dar au cerut ca Israelul să modifice versurile piesei sale originale pentru a elimina ceea ce au spus că sunt referiri la atacul mortal al grupului palestinian Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza.

Unele huiduieli au fost auzite din mulțime înainte, în timpul și după interpretarea lui Golan în semifinalele de joi, dar au existat și aplauze și steaguri israeliene fluturate, potrivit unui jurnalist Reuters aflat în sală.

În centrul orașului Malmo, peste 10.000 de militanți pro-palestinieni, printre care și activista pentru climă Greta Thunberg, au organizat un protest non-violent înainte de semifinală, fluturând steaguri palestiniene și strigând „boicotați Israelul”.

Un grup mai mic de susținători pro-israelieni, inclusiv membri ai comunității evreiești din Malmo, au organizat, de asemenea, o demonstrație pașnică în oraș, apărând-o pe Golan și dreptul ei de a participa la concurs.

Protestatarii s-au plâns de standarde duble, deoarece EBU a interzis Rusiei să participe la Eurovision în 2022, în urma invaziei sale în Ucraina.

Citește și