- România este în urma altor țări europene în e-sports din cauza lipsei competițiilor interne.
- Jucătorii au dificultăți în a ajunge în echipe profesioniste din cauza oportunităților limitate.
- Costurile echipamentelor profesionale pot ajunge la 10.000 de euro, iar recompensele sunt semnificative doar pentru cei din top.
Business-ul se face sportiv. Industria e-Sports din România crește de la an la an. 7,8 milioane de români joacă jocuri video pe diferite dispozitive, iar pe plan local există peste 200 de studiouri de producţie a jocurilor video cu aproape 7.000 de persoane angajate, ceea ce plasează industria locală printre primele din Europa. România este pusă pe harta mondială a eSports şi datorită organizării unor campionate mondiale pe plan local.
România se află în urma altor țări europene în ceea ce privește competițiile de e-sports și dezvoltarea comunității de gameri. Conform specialiștilor, țara noastră ocupă o poziție modestă în acest domeniu din cauza lipsei competițiilor interne, atât la nivel de amatori, cât și de competiții offline de anvergură. Lipsa acestor competiții reprezintă o provocare majoră pentru jucători, care au dificultăți în a se remarca și a avansa în carierele lor profesionale în e-sports.
Una dintre cele mai mari provocări pentru jucători este dificultatea de a atrage atenția echipelor profesioniste, care le-ar putea oferi un salariu decent. Absența competițiilor interne afectează și echipele, deoarece le limitează șansele de a se dezvolta și de a concura la un nivel înalt.
„Din punct de vedere economic, e-sports poate deveni profitabil doar pentru cei care ajung în topul global, însă pentru cei din afara acestui 1% elitist, oportunitățile financiare sunt mult mai reduse. Costurile pentru echipamente profesionale, incluzând perifericele și PC-ul, pot ajunge până la 10.000 de euro, mai ales dacă sunt necesare și echipamente pentru streaming”, a declarat pentru Aleph News, Ionuț-Sorin Vladu, gamer.