• În timp ce Marea Britanie și întreaga lume deplânge pierderea iconului care a fost Regina Elisabeta a II-a, care s-a stins ,,în pace” la Balmoral la vârsta de 96 de ani, industria modei a adus propriul omagiu monarhului mult iubit.
  • Săptămâna Modei de la Londra a fost redusă semnificativ în acest sezon ,,în semn de respect” față de regină, căzând ca atare în perioada oficială de doliu național.
  • Săptămâna Modei de la Londra merge înainte, la fel ca și alte industrii, nu-și poate permite să se oprească.

De la deschiderea în ţinute complet negre la modele care au purtat o fotografie cu regina Elisabeta a II-a, Săptămâna Modei de la Londra a debutat cu omagii dedicate suveranei, scrie Reuters.

Organizatorii au anunţat săptămâna trecută că London Fashion Week va continua ca un ,,eveniment business-to-business’‘ ce va respecta în acelaşi timp protocolul regal şi va oferi omagii reginei în vârstă de 96 de ani, care a decedat pe 8 septembrie.

Petrecerile au fost amânate, iar spectacolele de luni, ziua când vor avea loc funeraliile de stat ale reginei, au fost reprogramate.

FOTO – ELLE

În timp ce branduri mari precum Burberry şi Raf Simons, ale căror defilări erau printre cele mai aşteptate în acest sezon, s-au retras din evenimentul care se desfăşoară în perioada 16-20 septembrie, un demers similar al caselor de modă mult mai mici ar fi mai problematic.

,,Aşadar spectacolele şi defilările, care reprezintă partea de business to business, când designerii îşi arată colecţiile pentru presa internaţională, retaileri şi stilişti…. (este) parte dintr-un calendar global local. Nu poate fi modificat” , a spus Caroline Rush, director executiv în cadrul British Fashion Council.

,,Londra este o platformă pentru industriile creative, multe afaceri independente şi care au angajat deja cheltuieli. Aşadar trebuie să ne asigurăm că îi susţinem pentru a putea continua” .

Omagiile planificate includ o carte de condoleanţe a industriei de modă care va fi împărtăşită cu casa regală, iar creatorii se vor reuni într-un moment naţional de reculegere – un minut de tăcere – duminică seară la 20:00 (19:00 GMT) înaintea spectacolului Christopher Kane.

FOTO – ELLE

Joi seară, designerul Daniel W. Fletcher a ţinut un minut de reculegere înainte de a trimite pe podium primul model îmbrăcat într-un costum negru şi purtând o banderolă neagră la mână.

,,M-am gândit că, din moment ce deschidem evenimentul, este important să marcăm momentul’‘ , a declarat Fletcher.

Sohuman, un brand spaniol de modă sustenabilă, a finalizat spectacolul de vineri cu modele al căror machiajul sugera că ar fi plâns şi care au purtat o fotografie cu Elisabeta a II-a şi cu desene pe mâini reprezentând coroana sau ,,RIP” .

Colecţia colorată a creatorului Javier Aparici a constat din rochii în nuanţe îndrăzneţe cu printuri florale.

,,După pandemie, situaţia la nivel global este foarte complicată” , a declarat el, potrivit Reuters. ,,Credem că e important să emancipăm femeile cu o grămadă de flori colorate, atitudine şi energie”.