Schimbările climatice afectează grav ecosistemele și speciile vulnerabile. Adrian Bilba: „Cele mai mari provocări sunt generate de invazia umană”

Cât de interesat ești de schimbările climatice? O treime din specii ar putea dispărea până în 2100 din cauza schimbărilor climatice. Activitățile omului afectează ecosistemele, iar multe specii nu reușesc să se adapteze rapid la modificările bruște ale mediului.

Care sunt cele mai mari provocări în protejarea speciilor?

„Cele mai mari provocări sunt generate de invazia umană sau antropică în ecosistemele acestora, marine sau terestre. Mai ales la pustre, zonele umede sunt cele mai vizate de om, fiindcă sunt, cumva, ecosisteme de trecere și sunt foarte productive, iar speciile ce trăiesc în aceste zone de trecere (transit) sunt extrem de afectate. Și mă refer la speciile deltaice, mă refer la speciile de pe litoral și nu, în ultimul rând, la tot ceea ce înseamnă râuri și pârâuri.

Acolo unde penetrarea factorului uman generează o restrângere a habitatelor, iar omul generează, mai departe, o încălzire climatică, o schimbare climatică prin două mijloace. Pe de o parte, prin emisii de dioxid de carbon, adică gaze cu efect de seră și metan. Nu uităm că sunt scăpări mari de metan la exploatările mai moderne, prin fracturarea rocilor stâncoase din mâini și oceane. Acolo unde exploatarea este desor cu pierdere de gaz metan, pe de o parte, și pe de altă parte, este vorba de albedo. Albedo este modificarea culorii Pământului. Practic, Pământul nu mai are o culoare verde, nu mai are o culoare albastră, nu mai are o gheață care să respingă radiațiile calorice solare și se încălzește.

Se încălzește de la betoane, de la asfalt. Toți vedem că în orașe sunt temperaturi mai ridicate cu 3-4 grade și ne întrebăm de ce. Din cauza acestui factor, albedo”, susține Adrian Bilba, activist de mediu.

Ce măsuri ar trebui luate pentru a salva speciile?

„Sunt, firește, luate deja măsuri la nivel mondial pentru foarte multe dintre speciile ce sunt pe cale de dispariție. Asta pe de o parte. Dar este foarte, foarte important să înțelegem că la nivel macro nu numai biologii trebuie să intervină. Noi toți ceilalți care poluăm, ceilalți care încălzim, care schimbăm habitatele și ne gândim că ele au avut sute de mii de ani, poate milioane de ani, timp de adaptare pe habitatele naturale pe care noi le modificăm în zeci de ani. Nu e timp să se adapteze. Nu este suficient. Multe specii au un interval mare între generații. Mă refer la balene, de exemplu. Acolo unde intervalul de generație este undeva…

Sunt balene care încă trăiesc de pe vremea când se vânau cu arcul, sau, mă rog, cu acea săgeată propulsată mecanic. Și ele încă trăiesc. Încă au săgeți în corpul lor. Vă dați seama că ele au un interval între generații foarte mare și nu au timp să se adapteze. Cum este cazul bacteriilor, care au câteva minute. Intervalul de generație al bacteriilor, ce să vezi, virusurilor, se adaptează. Într-adevăr, ar trebui să fim mai conștienți de impactul pe care îl avem noi, oamenii, asupra mediului. Și avem mai mult acces la planeta noastră”, a declarat pentru Aleph News, Adrian Bilba.

Exit mobile version