- De la maimuțe folosite pe post de bombă, la porci în flăcări și rândunele incendiare, nimic nu i-a oprit pe generalii vremii când a venit vorba de câștigat războaie.
- Rușii sunt în centrul atenției pentru că folosesc delfini „soldat” în Marea Neagră, așa cum au folosit și câini explozibili în al Doilea Război Mondial.
- Cu toate acestea, popoarele lumii au găsit mereu metode care pot fi ingenioase, deși crude, de a implica animalele în războaie.
De la maimuțe folosite pe post de bombă, la porci în flăcări și rândunele incendiare, nimic nu i-a oprit pe generalii vremii când a venit vorba de câștigat un război, potrivit History of Yesterday.
Cei care au urmărit serialul Marco Polo pe Netflix au rămas cu imaginea cailor în flăcări folosiți de mongoli drept armă, în minte. Ar fi fost o mare învățătură dată de Ginghis Han nepoților săi. Istoria are multe astfel de „momente” brutale, dar eficiente pentru mintea genială din spatele lor. Inclusiv delfinii „soldat” din Marea Neagră ai rușilor.
Undeva în anul 1205 Î. Hr., soldații mongoli conduși de Ginghis Han s-au blocat la zidurile orașului Valohai. Înțelept, Ginghis le-a promis locuitorilor acelui oraș că va ridica asediul în schimbul a 10.000 de rândunele și 1.000 de pisici, o tactică clasică a mongolilor de a simula înfrângerea. Locuitorii orașului au fost surprinși, dar s-au gândit că este o afacere bună și i-au oferit Hanului exact ceea ce își dorea.
Au ajuns să regrete decizia după ce mongolii au dat foc păsărilor și pisicilor după ce le-au învelit în lână. Nefericitele creaturi s-au întors în oraș și i-au dat foc. „Păsările în cuib și câinii bine hrăniți se întorc mereu la stăpânul lor”, a fost prima mare învățătură transmisă de Ginghis nepoților săi.
Maimuțe chinezești folosite pe post de bombă
Nu doar mongolii au folosit animalele într-un mod crud și bizar. Dinastia Song, care a condus China între 960 și 1279 d.Hr., este considerată prima care a folosit tehnologia prafului de pușcă. Profesorul Shi Bo susține că dinastia Song a folosit maimuțele ca bombe mobile împotriva rebelilor.
Generalul Zhao Yu le-a ordonat oamenilor săi să folosească maimuțe în flăcări într-un război dintre Song și rebelii din provincia Yanzhou. Au legat animalele într-o jachetă de paie și le-au dat foc după ce au fost scufundate în ulei. Maimuțele au fost apoi eliberate în tabăra inamicului, dând foc corturilor lor.
Acest lucru a aruncat rândurile inamice în dezordine, deoarece nu erau pregătiți pentru atacatorii sinucigași cu maimuțe și a urmat haosul. Dinastia Song i-a învins pe rebeli cu o victorie răsunătoare.
Pisicile persane, în război cu egiptenii
Bătălia de la Pelesium (525 î.Hr.) a fost primul conflict major între Imperiul Persan Ahemenid și Regatul Egiptului.
Perșii, conduși de Cambises al II-lea, au câștigat bătălia cu o victorie răsunătoare. Egiptul a fost anexat de Imperiul Persan și a devenit parte a acestuia. În ciuda faptului că aceasta a fost prima întâlnire dintre cele două superputeri ale lumii antice, este clar că perșii și-au făcut temele în acel moment.
Pisicile erau venerate de egipteni, care aveau și o zeiță pisică pe nume Bastet. Așadar, un egiptean din antichitate prefera să moară decât să facă rău unei pisici.
Fără să stea pe gânduri, perșii au folosit celebrele pisici persane împotriva egiptenilor, așa cum a menționat scriitorul macedonean Polyaenus.
Potrivit lui Polyaenus, perșii au mărșăluit în fața armatei egiptene și au aruncat cu pisici în ei. Egiptenii nu au putut să tragă cu săgeți sau să arunce sulițe în forțele persane care înaintau, deoarece le era frică să nu rănească pisicile. Strategia persană a reușit, iar egiptenii au fost înfrânți. Dinastia a douăzeci și șasea a faraonilor a luat sfârșit și a început stăpânirea persană în Egipt.
Porci romani folosiți în război
Elefantul de război era o caracteristică frecventă a războiului antic după cucerirea de către Alexandru a Persiei și a Indiei de Nord-Vest.
Ca parte a tratatului său de pace cu Chandragupta Maurya din India, succesorul lui Alexandru, Seleucus Nicator, a primit o recompensă de elefanți de război. Chandragupta l-a învins pe Seleucus și i-a oferit un cadou de elefanți de război în schimbul mâinii fiicei sale în căsătorie și concesiuni teritoriale.
În lupta lor împotriva regelui grec Pyrrhus al Epirului, romanii au dat peste elefanți de război. Deoarece romanii nu aveau elefanți de război, au folosit porci în flăcări și berbeci cu coarne pentru a speria imensele animale. Elefanții aveau să devină agitați pe măsură ce porcii erau incendiați, iar haosul era garantat.
Elefanții erau tancurile de război ale lumii antice. Dar atunci când erau speriați, își atacau propria armată, călcând în picioare tot ce prindeau. Această tactică a fost preluată și de anumite orașe din Grecia, pentru a se lupta împotriva elefanților de război.
Leii de luptă ai lui Ramses al II-lea
Ramses al II-lea este cel mai cunoscut faraon din istoria Egiptului. În timp ce multe dintre campaniile și succesele sale au fost exagerate, este corect față de el să spunem că a fost cel mai puternic conducător al vremurilor sale.
Egiptenii, așa cum a fost menționat mai sus, venerau pisicile. Ramses, în schimb, avea o obsesie pentru lei!
Ramses este renumit pentru că deținea un număr mare de lei ca animale de companie. Mai puțin cunoscut este că aceste feline luptau alături de el în luptă. Leii de companie ai lui Ramses l-au însoțit la celebra bătălie de la Kadesh (1274 î.Hr.) împotriva hitiților. Când egiptenii au fost atacați de hitiți, leii nu au intrat în panică și au luptat cu mare vitejie împotriva inamicului. Ramses și-a ucis generalii care își abandonaseră posturile într-un acces de furie. În descrierile și reprezentările de război ale lui Ramses II, leii au devenit legendari.
Cu toate acestea, merită remarcat faptul că Ramses nu a fost primul egiptean care a folosit lei. De reținut că i-a ridicat la un statut înalt, poate echivalent cu un cavaler medieval. Egiptenii erau experți în a dezlănțui leii flămânzi în cușcă asupra inamicilor lor, creând confuzie în rândul infanteriei și cavaleriei inamicului.
Descoperirea mumiilor de lei în Egipt este o dovadă suplimentară a statutului exaltat de care se bucurau leii în regalitatea egipteană.
Alte exemple de animale folosite în război
Se pare că învățăturile lui Ginghis au fost transmise cu folos urmașilor săi, astfel că Timur a folosit cămile aprinse pentru a speria elefanții de război din Sultanatul Delhi în timpul invaziei sale în India.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, britanicii au folosit șobolani ca bombe, în timp ce rușii foloseau câini maidanezi minați. Al Qaeda și talibanii au folosit recent măgari care transportau bombe în zonele de război din Afganistan și Irak. Cea mai recentă ispravă este cea din Marea Neagră, unde rușii au dresat delfini să-i ajute în „operațiunea specială”, însă și Ucraina ar fi deținut un astfel de program.